Veselé Vianoce? Nie, Veselé prázdniny, radí EÚ. Ide o vnútorný dokument, námietky spracujeme, upokojuje eurokomisárka

Sídlo Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/AP Sídlo Európskej komisie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Európska komisia vo svojom dokumente vyzýva nepoužívať slová Vianoce a mená Mária a Ján. Idú proti inkluzivite. Po vlne kritiky eurokomisárka pre rovnosť upokojuje, že námietky zapracuje a text stiahla, hoc je stále dostupný. Pred zničením kresťanských koreňov EÚ varoval aj vatikánsky „premiér“ kardinál Pietro Parolin.

Namiesto slov „Vianočné obdobie“ používajte „Prázdninové obdobie“. Namiesto „kolonizácia Marsu“ používajte „vysielanie ľudí na Mars“. Namiesto mien Mária a Ján používajte mená Malika a Julio.

Tieto a iné návrhy z dielne Európskej komisie v dokumente s názvom Únia rovnosti (Union Of Equality) majú prispieť k „inkluzívnejšej komunikácii“, odrážať rôznosť kultúr, náboženstiev a životných štýlov. Treba sa vyhnúť „škodlivým a hlboko zakoreneným stereotypom“, slovám a menám, ktoré sa vraj týkajú iba jedného náboženstva alebo môžu pre niektorých mať negatívne či neinkluzívne konotácie ako Vianoce či kolonizácia.

Informáciu najprv priniesol taliansky denník Il Giornale, čo vyvolalo vlnu kritiky aj senzáciechtivé a nepravdivé titulky, podľa ktorých EÚ chce zakázať Vianoce a meno Mária. Odpor bol však silný a zdanlivo prinútil Brusel k ústupku.

Európska komisárka pre rovnosť Helena Dalliová upokojila, že obavy preskúma a zapracuje do novej verzie inštrukcií. Ako je zvykom pri takýchto usmerneniach, ide o „work in progress“ (nedokončený projekt), dodala komisárka:

„Publikované usmernenia primerane neslúžia účelu. Nie je to dokončený dokument a nespĺňa všetky štandardy Komisie. Usmernenia si jasne vyžadujú ďalšiu prácu. Preto ich stiahnem a budem na tomto dokumente ďalej pracovať.“

Na druhej strane je dokument stále k dispozícii na internete a nikde sa v ňom nepíše, že je interný. Stále tiež kolujú dezinformácie, že EÚ chce zakázať (slovo) Vianoce.

Na sociálnej sieti Twitter stanovisko Heleny Dalliovej komentovalo množstvo používateľov so želaním „Veselé Vianoce“, ale aj s prekvapením, prečo sa míňajú peniaze na takéto dokumenty. Niekto navrhol, aby sa text radšej ani nedopĺňal a ďalší žiadali jej rezignáciu. V záplave komentárov sa len niekoľkí zastali maltskej komisárky. Vraj ide len o prehnané obavy malej skupiny konzervatívcov.

Iní s prekvapením pripomenuli, že Malťanka, ktorá pôsobila ako ministerka pre európske záležitosti a rovnosť, ako aj pre sociálny dialóg, spotrebiteľské záležitosti a občianske slobody, sama v minulosti zaželala pokoj moslimom na ich sviatok Ramadán, keď napísala:

„Prajem pokoj a duchovnosť všetkým európskym moslimom počas mesiaca Ramadán a každý deň. Rôznorodosť a solidarita sú našou silnou stránkou.“

Talianska pravicová opozícia na čele s exministrom vnútra Matteom Salvinim najnovšie rozhodnutie Dalliovej privítala s ohlásením „Nech žijú Vianoce!“

Vatikán sa obáva zničenia človeka

Znepokojenie prišlo aj z Vatikánu. Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin varoval pred „tendenciou všetko homogenizovať bez vedomia, ako rešpektovať legitímne rozdiely, ktoré by sa prirodzene nemali stať konfliktom či zdrojom diskriminácie“.  Treba ich, naopak, vedieť integrovať. Vatikánsky „premiér“ doplnil, že sa „vystavujeme vážnemu nebezpečenstvu“, ak „zabúdame na realitu“ vrátane kresťanského dedičstva Starého kontinentu:

„Samozrejme, vieme, že Európa vďačí za svoju existenciu a svoju identitu mnohým vplyvom, no určite nemôžeme zabudnúť, že jedným z hlavných vplyvov, ak nie hlavným, bolo samotné kresťanstvo. Práve preto zničenie rozdielu a zničenie koreňov znamená zničenie človeka.“

O to, že v mene inklúzie Únia môže vymazať svoje kresťanské korene, sa obáva aj Matteo Fraioli, riaditeľ talianskej pobočky CitizenGO, ktorá organizuje kampane a petície za život, rodinu a slobodu. Podľa neho sú „všetky európske hodnoty (úcta k ľudskej dôstojnosti, sloboda či rovnosť) založené na kresťanských hodnotách. Sväté Vianoce“.

Za „hlúposť“ i „exces politickej korektnosti“ označil dokument z Bruselu popredný taliansky filozof Gianni Vattimo, ktorý sa nehlási ku kresťanskej viere.

EÚ a cirkev sú vzájomne späté, hovorí ďalšia eurokomisárka aj autorka knihy o zakladateľoch Únie

Dalliovej kolegyňa z eurokomisie Portugalčanka Elisa Ferreirová pre denník Štandard nedávno povedala, že vníma pozitívnu úlohu cirkvi, jej sociálnej náuky aj to, že má s EÚ viac spoločného ako odlišného:

„Myslím si, že sa zhodujeme na väčšine základných hodnôt. Ako sú úcta k druhému bez ohľadu na pôvod či farbu pleti. Každá osoba si zaslúži náš rešpekt, solidaritu a to je jadrom Európskej únie a kresťanského náboženstva.“

Vatikán tento rok uznal hrdinské cnosti spoluzakladateľa Európskej únie. Francúz Robert Schuman je tak o krok bližšie k blahorečeniu. Medzi otcov zakladateľov EÚ patrili aj katolíci Nemec Konrad Adenauer a Talian Alcide De Gasperi. Vtlačili mu kresťanský charakter, ktorý sa však vytráca, píše Victoria Martín de la Torre v knihe Európa, skok do neznáma: Cestou späť v čase za zakladateľmi Európskej únie.

Podľa Victorie Martín de la Torre uškodil EÚ brexit a migračná kríza. Považuje za očividné, že v Únii niečo nefunguje a chce návrat k odkazu zakladateľov Európskeho spoločenstva a subsidiarite, ktorá je tiež jedným z princípov sociálnej náuky cirkvi:

„Dnes je najvhodnejší čas na reštart, opätovné zamyslenie, obnovenie ducha.“


Ďalšie články