Vláda schválila 500-eurové poukazy. Štát chce motivovať ľudí nad 60 rokov k očkovaniu

44. rokovanie vlády SR Igor Matovič a RIchard Sulík. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Tie budú môcť využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby.

Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorú v stredu schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň požiadal Národnú radu SR o prerokovanie návrhu v skrátenom konaní.

Má to stáť 500 miliónov eur

Ministerstvo financií SR, ktoré návrh pripravilo, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní. Na poukaz budú mať nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu je zaočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Nárok na poukaz podľa schváleného materiálu vznikne osobám, ktoré očkovanie prvou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú v období od 25. novembra do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali a zaočkujú sa do 15. januára 2022.

Druhou skupinou sú seniori, ktorí dostanú posilňovaciu dávku vakcíny do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali, ak absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka. Treťou skupinou s nárokom na poukaz by mali byť obyvatelia zaočkovaní posilňovacou dávkou do 30. júna 2022.

Podmienkou však je, že očkovanie druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú do 15. januára 2022, pričom posilňovaciu dávku absolvujú do siedmich mesiacov od očkovania druhou dávkou  alebo jednodávkovou očkovacou látkou.

Poukaz poskytne ministerstvo financií v elektronickej alebo listinnej podobe. Listinná podoba poukazu má povahu ceniny. Poukaz môže použiť aj iná fyzická osoba.

Návrh zataľ neobsahuje zoznam prevádzok

Návrh na 500-eurové poukážky pre seniorov zatiaľ neobsahuje zoznam prevádzok, kde tieto peniaze budú môcť minúť, ani presné technologické riešenie. Vláda tak má dodatočný časový priestor na to, aby návrh pripravila tak, aby neobsahoval vôbec žiadne chyby. Povedal to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po stredajšom rokovaní vlády.

Matovič to vníma ako priestor na to, aby sa veľmi podrobne a detailne dohodlo, akým spôsobom bude celý proces s poukážkami fungovať. Cieľom však je, aby každý, kto do konca roka dovŕši 60 rokov, sa zaregistroval na očkovanie do Vianoc. Podrobnosti sa budú podľa jeho slov možno spresňovať aj v parlamente. „Aby sa náhodou nestalo, že nám niekto cez to sito prepadne,“ poznamenal minister. Seniori, ktorí už sú zaočkovaní treťou dávkou vakcíny, získavajú nárok na poukaz automaticky.

Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Snahy by nemalo podľa jeho slov zmariť ani nízke tempo očkovania, od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) má Matovič sľúbené, že dokáže zorganizovať zaočkovanie 50-tisíc dávkami denne.

Dôležité je podľa Matoviča v súčasnosti schváliť zákon, a aby ho následne odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová svojim podpisom. „Potom my môžeme na tom legitímne začať pracovať,“ poznamenal minister.

Čo sa týka schválenia zákona v parlamente, Matovič je pesimistický. „Obávam sa, že viac ako život dôchodcu je veto a politikárčenie,“ uzavrel s tým, že ak poslanci nepodporia jeho zákon, vníma to tak, že im nezáleží na živote dôchodcov.

Sulík: SaS sa pri hlasovaní v parlamente zdrží

Motivácia seniorov na očkovanie posilňujúcou dávkou 500-eurovými poukážkami robí z vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nepredajný tovar, ktorý potrebuje veľmi silnú podporu, aby sme ho dostali k ľudom. Po stredajšom rokovaní vlády to ako jeden z viacerých argumentov povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Strana sa podľa neho pri hlasovaní v parlamente o tejto podpore zdrží, alebo bude proti návrhu.

„Takýmto krokom dehonestujeme alebo devalvujeme samotnú vakcínu,“ povedal Sulík. Ľudia by sa mali dať zaočkovať preto, lebo majú obavu o svoj život a zdravie, a nie preto, že im za to niekto zaplatí.“ Pokiaľ má niekto strach z vakcíny a štátu sa nepodarí ho presvedčiť na zaočkovanie, je to podľa Sulíka jeho právo. „Môžeme sa potom baviť o rôznych kompenzáciách a náhradách,“ dodal.

Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Šéf SaS sa tiež obáva, aby poukážky nevyužívali odporcovia očkovania na podplácanie lekárov, ktorí by ich mohli zapísať do systému ako zaočkovaných a vakcínu pritom nepoužiť. Sulík je presvedčený, že problém by v prípade schválenia poukážok bol aj s nastavením funkčného systému a očakáva tiež konflikt s Európskou úniou. Tá totiž pre obmedzenú platnosť iba na územie Slovenska napadla aj rekreačné poukazy zavedené bývalo vládou.

Z predpokladaných 500 miliónov eur, ktoré toto opatrenie má podľa rezortu financií stáť, sa podľa Sulíka 400 miliónov eur použije zbytočne. Viac ako 850-tisíc ľudí nad 60 rokov je totiž už zaočkovaných, a tí si budú poukazy nárokovať ako prví. Predpokladané náklady sú pritom v rovnakej výške, akú spolu zaplatia za rok na dani z príjmu všetky slovenské podniky okrem 5-tisícov najväčších platiteľov dane.

Remišová: Matovičove poukážky podporíme, budeme presadzovať výhody pre očkovaných

Koaličná strana Za ľudí podporuje 500-eurové poukážky z dielne ministra financií Matoviča pre seniorov, ktorí sa dajú zaočkovať. Je to však menej dôležitý prostriedok motivácie než prehodnotenie opatrení v prospech očkovaných, čo bude strana presadzovať počas najbližšej koaličnej rady pri prehodnocovaní opatrení. Povedala to predsedníčka strany, vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová po stredajšom rokovaní vlády.

Veronika Remišová. Foto: TASR/Martin Baumann

Zaočkovanie seniorov ako rizikovej skupiny obyvateľstva je podľa ministerky vo verejnom záujme. „My v strane Za ľudí v prvom rade navrhujeme pozitívnu motiváciu, čo sa týka opatrení,“ povedala Remišová s tým, že opatrenia treba nastaviť tak, aby ľudia chránení očkovaním boli zvýhodňovaní. Avizovala, že budúci pondelok (6. 12.) sa majú opatrenia prehodnocovať na koaličnej rade. Na nej bude ministerka opäť presviedčať koaličných partnerov o nutnosti zvýhodnenia očkovaných.

Finančná motivácia je podľa nej druhým opatrením, ako možno motivovať ľudí k očkovaniu, považuje to však za menej dôležité. „My sme povedali, že áno, podporíme aj finančnú motiváciu pre starších ľudí s cieľom zaočkovať ich,“ okomentovala Remišová. Ako uzavrela, na ukončenie pandémie treba využiť všetky možné prostriedky, aby sa ľudia dali zaočkovať.

Gröhling: Odmena pre seniorov za očkovanie je rozpočtovo nezodpovedná

Finančnú odmenu vo výške 500 eur pre obyvateľov starších ako 60 rokov za očkovanie označil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) za rozpočtovo nezodpovednú a populistickú. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

„My by sme takýmto spôsobom nemali platiť za zdravie, mali by sme motivovať iným spôsobom,“ povedal. Myslí si, že to nie je správny krok, pretože do budúcna, keď bude potrebné motivovať ľudí, napríklad aj na štvrtú dávku, tak znovu budú musieť na to vynakladať finančné prostriedky. „Príde mi to naozaj nerozumné,“ uviedol.

Branislav Gröhling. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa neho by sa finančný balík, ktorý je tento zámer určený, dal využiť inak. Napríklad na ministerstve školstva na platy učiteľov či na podporu zdravotníkov. Tvrdí, že by to boli podľa neho efektívnejšie využité prostriedky.
      .

Matovič nemienil robiť ústupky opozícii

Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) prišiel v stredu predpoludním na rokovanie vlády spolu s návrhom na poskytnutie 500-eurových poukážok seniorom, ktorí sa dajú zaočkovať, alebo ktorí už zaočkovaní sú. Cez ministrov to podľa neho prejde, pretože je dosť hlasov. Matovič pevne verí, že sa nájde aj rozumná väčšina v parlamente, ktorá to podporí. Povedal to pred rokovaním vlády.

Zmeny oproti pôvodne predstavenému návrhu na popud opozície rezort financií neplánuje. Návrhy, ktoré predkladá opozícia, podľa Matoviča neobsahujú motiváciu k tomu, aby sa dôchodcovia očkovali. „A tým pádom to nemá zmysel. My nemáme navyše na ministerstve financií peniaze na rozhadzovanie, ale vieme ušetriť vtedy, keď sa nám masívna skupina dôchodcov zaočkuje, pretože vtedy to automaticky prináša obrovské úspory a vtedy vlastne vieme tie peniaze poskytnúť dôchodcom aj tým poškodeným dotknutým prevádzkam,“ vyhlásil minister.

Zároveň skritizoval nedostatočné motivujúce kroky, ktoré by ľudí viedli k očkovaniu. „Keďže sa tu dlhé mesiace nerobí nič, čo by zvyšovalo zaočkovanosť najrizikovejšej skupiny ľudí, ktorí nás následne stoja obrovské peniaze pri liečení a vidíme situáciu, ktorú to spôsobuje, že musíme preto prijímať núdzový stav, tak sme to vyhodnotili tak, že je lepšie teraz investovať do zaočkovania dôchodcov, ako následne platiť miliardy eur za škody, ktoré spôsobí to, že ich nezaočkujeme,“ skonštatoval.

Pri otázke o pridanej hodnote 500-eurových poukážok sa odvolal na materiál od Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý ešte v lete vyhodnocoval prínosy očkovania. Spoločenskú hodnotu jedného zaočkovaného dôchodcu vtedy analytici podľa jeho slov vyčíslili na 12-tisíc eur.

„Ja sa snažím chytať zajaca za chvost, čiže riešiť situáciu, ktorá je, bohužiaľ, dlhodobo zúfalá, máme extrémne nízku zaočkovanosť a extrémne nízku zaočkovanosť dôchodcov v porovnaní s inými krajinami,“ uzavrel minister.

(tasr)


Ďalšie články