Zúčastňovala sa Epsteinova spoločníčka na sexuálnych hrách s maloletými? Svedkyňa tvrdí, že áno

Zľava: Ghislaine Maxwellová, Jeffrey Epstein a Bill Clinton. Foto: Twitter Zľava: Ghislaine Maxwellová, Jeffrey Epstein a Bill Clinton. Foto: Twitter

Pred súdom vypovedali svedkovia v prípade Ghislaine Maxwellovej, bývalej spoločníčky finančníka Jeffreyho Epsteina. Ten bol obvinený zo sexuálneho zneužívania maloletých a obchodovania s ľuďmi, v polovici roku 2019 však spáchal samovraždu. Pozornosť sa teraz presunula práve na Maxwellovú.

Za veľkou mlákou pokračuje súd dotýkajúci sa aktivít zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Toho v júli roku 2019 zatkli pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých osôb a medzinárodného obchodovania s ľuďmi.

V auguste toho istého roku podľa oficiálnych informácií spáchal vo väzení samovraždu, udialo sa to však za veľmi zvláštnych okolností. Dodnes je okolo tejto udalosti mnoho otáznikov. Pohľad spravodlivosti sa však zatiaľ presunul na Epsteinových spoločníkov a známych.

Spravodlivosti teraz čelí napríklad finančníkova spoločníčka a dlhodobá partnerka Ghislaine Maxwellová. Tá mala podľa obžaloby získavať pre Epsteina maloleté dievčatá a zapájať sa tiež do ich zneužívania. Epsteinova spoločníčka všetky obvinenia odmieta.

Výpoveď žalobkyne

Ako informoval denník Wall Street Journal, v utorok 30. novembra pred súdom vypovedala prvá žalobkyňa, známa len pod falošným menom Jane. Tá sa s párom Epstein/Maxwellová vraj prvýkrát stretla počas leta roku 1994, keď mala 14 rokov.

Pár sa dievčaťu prihovoril a povedal jej, že sú darcami tamojšieho umeleckého tábora, kde sa Jane zdržiavala. Vypýtali si číslo na jej mamu a zakrátko sa spolu stretli na čaji. Následne išli spolu do kina či kúpať sa – tentokrát už bez Janinej matky.

Kúpanie sa odohrávalo v Epsteinovom dome na Floride, kde vraj dievča videlo viacero žien vrátane Maxwellovej. Boli buď nahé od pása vyššie alebo úplne. Tam sa začalo aj Epsteinovo sexuálne zneužívanie, jeho spoločníčka však vraj pri tom bola často prítomná. Niekedy sa aj sama zapájala.

Inokedy ju voviedli do izby, kde jej ukazovali, ako má správne masírovať finančníka. Činnosť prechádzala do sexuálnych aktivít, pri ktorých sa vraj Maxwellová dotýkala svojich pŕs. Výpoveď bude pokračovať v stredu 1. decembra.

Pilot sa stretol s Jane

V utorok vypovedal tiež bývalý Epsteinov pilot Larry Visoski. „Pani Maxwellová bola dvojkou,“ uviedol, pričom finančník bol v celej operácii číslo jedna. Podľa Visoského sa Epsteinova spoločníčka starala o jeho dennodenné potreby, o domácnosť a často s ním lietala jeho súkromným lietadlom.

Visoski, ktorý pre finančníka pracoval v rokoch 1994 až 2004, taktiež potvrdil, že s Epsteinom viezol mnoho vplyvných a mocných osobností. Bol to napríklad bývalý prezident Bill Clinton a Donald Trump, herec Kevin Spacey, britský princ Andrew či herec Chris Tucker.

Zároveň si spomenul na stretnutie so žalobkyňou známou ako Jane. „Pán Epstein ju priviedol do kokpitu lietadla a predstavil mi ju,“ uviedol svedok. Zároveň však podotkol, že nikdy nevidel mladistvé osoby letieť bez ich rodičov, rovnako ani znaky sexuálnych aktivít v lietadle.

Maxwellovej právnik Christian Everdell argumentoval, že jeho klientka s Epsteinom nezdieľala jedno bydlisko ani s ním tak často necestovala. Obhajoba má za to, že žalobkyne vidia peňažnú motiváciu v žalovaní bývalej finančníkovej spoločníčky.  

Poukázala aj na to, že údajná obeť, ktorá vyše dvadsať rokov pracuje ako úspešná herečka, dostala päť miliónov dolárov (4,42 milióna eur) z kompenzačného fondu Epsteinovej nadácie pre žalobkyne, ktorý bol vyplácaný v rokoch 2020 až 2021. Táto suma by sa vraj mohla zvýšiť, pokiaľ bude spolupracovať so štátnou prokuratúrou.


Ďalšie články