Líderka progresívcov Bihariová: Húlenie tu má silnú tradíciu. Marihuana ma sprevádzala aj v dospelosti

242106127_411693480410034_3237456818387179888_n Irena Bihariová. Foto: Facebook

Progresívne Slovensko sa opäť pridáva k diskusii o miernejších trestoch pre konzumentov marihuany. K skúsenostiam s touto drogou sa priznala predsedníčka Irena Biahriová. Podľa progresívcov to povedie k odtabuizovaniu témy.

Predsedníčka mimoparlamentého Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová sa na sociálnej sieti priznala k fajčeniu marihuany. Nie je podľa nej správne vytvárať názor, že v jej mladosti táto droga na Slovensku nebola.

„My, gymnaziálna mládež, sme boli experti v tom, že dokážeme vyrobiť bongo z čohokoľvek a ubaliť kdekoľvek. Nebola som síce black widow, ktorá by potrebovala marihuanu denne. Nikdy som ju nekupovala ani nezhromažďovala, ale isteže ma sprevádzala celú mladosť, a občas aj v dospelosti,“ píše Bihariová.

Táto skúsenosť z nej vraj neurobila „nijakého feťáka“. Vysoké tresty za držbu tejto drogy považuje za neprimerané. Kým sa k jej užívaniu nepriznajú osobnosti spoločenského života, bude sa podľa nej táto téma tabuizovať.

„Ono sa to nezmení, kým sa nezačnú k marihuane úprimne priznávať aj elity, aj intelektuáli/ky, aj novinári/ky, politici/čky, lekári/ky či akokoľvek mienkotvorní ľudia. Húlilo sa predsa bežne na právnických internátoch aj na najfajnovších súkromných školách. Hulili tí, ktorí sú dnes novinári, aj mnohí tí, ktorí sú dnes politici, lekári či policajti,“ pokračuje politička.

V hre je návrh z koalície

Dekriminalizovanie marihuany je v podmienkach Slovenska pálčivou témou. Politické strany sa zhodujú, že tresty za držbu tejto drogy sú privysoké. Časť poslancov za OĽaNO prišla s návrhom na ich zníženie. Chcú docieliť, aby ľudia, ktorí marihuanu užívajú pre vlastnú spotrebu, neboli trestne stíhaní. Štát by mal podľa nich rozlišovať medzi bežnými užívateľmi marihuany a dílermi.

Parlament mal minulý týždeň rokovať o novele Trestného zákona, ktorá by stanovila príslušné zmeny. Návrh ďalej umožňuje sudcom udeliť iný trest, napríklad takzvané ochranné liečenie. Novela má odstrániť spodnú hranicu trestu pri prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam patrí aj pestovanie konope. Opakovane prichyteným užívateľom by už nemuselo hroziť desať až 15 rokov za mrežami, ale päť až desať rokov. Týkalo by sa to iba recidivistov. Pri vážnych prešľapoch, teda pri díleroch či obchodníkoch s drogami, tresty meniť nechceli.

Hoci zastáva aj konzervatívna časť parlamentu názor, že súčasné tresty za marihuanu sú privysoké, predkladatelia musia návrh vrátiť na dopracovanie. Niektorým poslancom z OĽaNO a Sme rodina prekáža, že novela by mala znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog, nielen za marihuanu. Vznikla obava, že by to viedlo k dekriminalizácii heroínu či kokaínu.

Predkladateľ Andrej Stančík (OĽaNO) v rozhovore pre Štandard takúto možnosť vylúčil. „Rozhodne nie. Zahrnuli sme to tam na základe doporučenia odborníkov, keďže naša legislatíva súčasne nerozdeľuje drogy medzi mäkké a tvrdé. Po dohode ale návrh prepracujeme, aby bol len o marihuane,“ skonštatoval Stančík.

Vlastný návrh, ktorý progresívci s nikým neprerokovali

Do diskusie sa rozhodlo zapojiť aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Jeho dvaja členovia a súčasní slovenskí europoslanci – Martin Hojsík a Michal Šimečka – iniciovali petíciu za dekriminalizovanie marihuany. V utorok predstavili v parlamente vlastný zákon o dekriminalizácii marihuany. Návrh na schôdzu parlamentu predložil poslanec Tomáš Valášek (PS).

Návrh zákona PS kompletne odbúrava tresty za marihuanu pre vlastnú spotrebu do výšky 60-násobku obvyklej jednorazovej dávky. Dekriminalizácia lekárskej marihuany alebo „pár džointov“ je podľa progresívcov vo vyspelej Európe bežné a je najvyšší čas, aby k tomu dospelo aj Slovensko.

Na rozdiel od pôvodného návrhu koaličných poslancov sa návrh PS týka iba marihuany a neznižuje tresty za iné drogy. Poslanec Stančík ich však obvinil z „lacného politického marketingu“, lebo dekriminalizácia marihuany nie je priechodná parlamentom pre konzervatívnu časť poslancov.

„Predložili ste návrh, o ktorom viete, že neprejde. Nerokovali ste s opozíciou ani s koalíciou. Dobre viete, že koaliční poslanci podľa koaličnej zmluvy za opozičné návrhy hlasovať nemôžu. A pochybujem, že vám to Fico a Pellegrini podporia,“ napísal v komentároch pod príspevkom europoslanca Martina Hojsíka.

Pred dekriminalizáciou marihuany varujú lekári z praxe. „Už jeden joint môže spustiť doživotnú schizofréniu a kopec iných dôvodov. Som pediater, zničené deti, ktoré užívajú ‘len marihuanu’, vídavam príliš často,“ uviedol pediater Peter Visolajský.


Ďalšie články