Policajný prezident o porušovaní opatrení: Monitorujeme aj sociálne siete. Nenávistné prejavy budeme stíhať

Informácie v súvislosti s kontrolami na dodržiavanie protipandemických opatrení Štefan Hamran. Foto: Martin Baumann/TASR

Za posledný týždeň polícia zaznamenala vyše 800 porušení pandemických opatrení, skontrolovala vyše 33 000 občanov. Špeciálna pracovná skupina pôsobiaca na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) monitoruje aj sociálne siete. Nenávistné prejavy, ktoré napĺňajú znaky trestného činu, bude trestne stíhať. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii. Potvrdil zároveň, že plánuje zotrvať vo funkcii policajného prezidenta.

Policajti sa podľa Hamrana v praxi stretávajú s mnohými občanmi, ktorí vítajú ich prítomnosť v uliciach. „Narážame však aj na úzku skupinu spoluobčanov, ktorí sa intenzívne domáhajú svojich práv, ale zabúdajú na svoje povinnosti,“ poznamenal. Deklaroval, že polícia pri udeľovaní sankcií prihliada na individuálne okolnosti a závažnosť priestupku. Pri arogancii, odmietaní či agresii je podľa Hamrana uplatnenie represívnych opatrení „namieste“.

Takmer 70-tisíc protiprávnych konaní

Počas uplynulých dní zaznamenala polícia najčastejšie porušenia zákazu vychádzania a zákazu otvorenia prevádzok, nenosenie rúška a porušenia lekárom stanovenej karantény. „V blokovom konaní bolo riešených 473 prípadov, napomenutím 239 prípadov, postúpených na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva 76 prípadov a v riešení je ešte 29 prípadov,“ priblížila polícia. Ako doplnil policajný prezident, od začiatku roka riešili policajti už takmer 70-tisíc protiprávnych konaní.

Šéf polície poukázal napríklad na prevádzku, ktorá nerešpektovala opatrenia ani následné sankcie vrátane najvyššej pokuty 5-tisíc eur. Prípad preto postúpili Úradu verejného zdravotníctva SR, kde hrozí obchodníkovi pokuta až do 20-tisíc eur a odňatie živnosti.

Pre útok na infektológa Pavla Jarčušku, ku ktorému došlo ešte v júli tohto roku, polícia obvinila z výtržníctva dvoch mužov a jednu ženu. Obvinení na adresu vedca pred jeho bytovkou uviedli viacero výrokov, ktoré sú podľa šéfa polície v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné.

S povinným očkovaním pre kritickú infraštruktúru by Hamran nemal problém.

Chce zostať policajným prezidentom

Hamran potvrdil, že má záujem zotrvať vo funkcii prezidenta Policajného zboru. Ako konštatoval, prihlásil sa do vyhláseného výberového konania, ktoré sa končí v utorok.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Funkcie sa vzdal k 15. septembru. Dočasne ho nahradil Hamran, ktorý sa o funkciu uchádzal aj v predošlom výberovom konaní.

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

V parlamente je v súčasnosti návrh koaličných poslancov, ktorí chcú novelou zákona posilniť kompetencie ministra vnútra. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale policajného prezidenta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter.

Ministerstvo vnútra SR po vyhlásení aktuálneho výberového konania pripustilo, že vzhľadom na poslanecký návrh policajného prezidenta vymenuje minister vnútra bez výberového konania aj napriek tomu, že je už vyhlásené.

(tasr, sita)


Ďalšie články