Politici nás zamkli, lebo chcú vykradnúť Fond obnovy. Šíri sa bizarný hoax právnika Weisa

weis Peter Weis. Foto: reprofoto YouTube

Slovenským politikom pri zavádzaní najnovších opatrení nejde o zdravie občanov, ale o peniaze o Fondu obnovy, ktoré chcú rozkradnúť. Túto svojskú hypotézu do éteru suverénnym spôsobom vypustil právnik Peter Weis, jedna zo superstar pandemického antisystému. Ako zdroj uvádza blog pochádzajúci z kruhov mimo štruktúr Únie, v ktorom sa takéto tvrdenie ani nenachádza.

Na Slovensku od minulého štvrtka platí celoštátny lockdown pre očkovaných aj neočkovaných obyvateľov. Jeho zavedeniu predchádzala tvrdá rétorika znejúca aj z najvyšších poschodí tunajšej politiky, napríklad od prezidentky Zuzany Čaputovej.

Vysvetlenie oboch javov je pomerne jednoduché. Naša krajina aktuálne počtom nakazených čelí najhoršej situácii od vypuknutia pandémie vôbec. Hoci v kľúčových parametroch hospitalizácií a úmrtí sme ešte nedosiahli maximá z prvej vlny, problém zvýrazňuje masívny odliv medicínskeho personálu.

Zavreli nás, lebo chcú peniaze

To, prečo na Slovensku opäť prišlo k razantnému uťahovaniu uzdy, má však aj svoje alternatívne interpretácie. Autorom jednej z nich je kontroverzný právnik Peter Weis, ktorý sa dostal do povedomia širšej verejnosti práve v ére covidu a časom sa vyprofiloval na jednu z vedúcich persón pandemického protiprúdu. Na Facebooku má dokonca skupinu sympatizantov s viac ako päťtisíc členmi.

Weis svoje najnovšie „zistenia“ prezentoval v blogu, ktorý nazval O zdravie tu nešlo, nejde a ani nepôjde. Ten neskôr zdieľali napríklad facebookové stránky Prinášame nádej a Nespokojný občan – slobodné spravodajstvo, kde si vyslúžili v súčte takmer 2-tisíc zdieľaní. Nezanedbateľne sa šírili aj medzi radovými používateľmi. Weisove tvrdenie za hotovú vec vzal aj portál Picus Capital, česká továreň na ultimátne blbosti web Aeronet či blog Oracle 911.

Weis v krátkom texte inými slovami tvrdí nasledovné: Núdzový stav a lockdown politické špičky odklepli z toho dôvodu, aby zatlačili na nevakcinovaných ľudí, a tým dosiahli hranicu 75-percentnej zaočkovanosti v republike. Ak sa to nepodarí, neprídu k nám z EÚ miliardy z Fondu obnovy, ktoré by chceli sami rozkradnúť.

„Dostatočný dôvod, aby sme najbližšie obdobie 4 mesiacov videli politikov besnieť. Núdzový stav, trestanie očkovaných (áno, tých, čo už boli aspoň trikrát oklamaní prísľubom slobody), divide et impera v priamom prenose za asistencie médií (tie budú besnieť najviac, lebo hrozí, že nebude príjem zo štátom zadanej reklamy). Sľúbené papieriky už majú svoje určené kanály. A otrokár z EÚ tlačí na pílu a už to ani neskrýva,“ možno sa dozvedieť.

Teória o 75-percentnej zaočkovanosti v jednotlivých štátoch ako podmienke vyplácania európskych peňazí, ktorú Weis nazval „diabolským plánom“, má však kolosálne trhliny, predovšetkým dve. Na identifikovanie prvej postačí niekoľko sekúnd, tej druhej niekoľko minút.

Niečo tu nesedí

Hranicu 75 percent zaočkovanej populácie v Európskej únii momentálne neprekonali ani najväčší hráči, ktorí definujú tvorbu bruselskej politiky, teda Nemecko a Francúzsko, plus väčšina štátov spoločenstva. Len ťažko si možno predstaviť, že by údajný návrh Komisie, o ktorom všetci kompetentní záhadne mlčia, nesabotovali.

Druhou trhlinou je údajný zdroj tejto informácie, na ktorý paradoxne odkazuje sám Weis vo svojom článku. Reč je o blogu z 18. mája 2021, ktorý pod hlavičkou prestížnej London School of Economics publikovala dvojica expertov Renato Giacon a Corrado Macchiarelli.

Autori v ňom zastávajú názor, že vyplácanie prostriedkov Fondu obnovy by malo nastať až v tom momente, keď sa budú môcť európske ekonomiky naplno otvoriť, keďže opačný prístup by mohol zamedziť efektívnemu využívaniu miliardových grantov.

V čase, keď bola ich hypotéza tvorená, vedecký mainstream nepoznal rozsah dier vo vakcinačnej politike a za bezpečnú pre hospodársky reštart sa považovala hranica 75 percent zaočkovanej populácie (čo sa ukázalo ako mylné). Vo svojom článku sa preto tejto hranici viackrát venujú a prišli aj s prognózou o tom, ktoré štáty ju kedy dosiahnu a vložili ju do tabuľky (ani táto predpoveď im nevyšla).

Každopádne, v texte oboch autorov sa nenachádza pasáž, ktorá by uvedenú hranicu vnímala ako striktnú podmienku pre vyplácanie peňazí a keby to tak aj bolo, nie je známe, ako by mohla dvojica makroekonomických odborníkov vplývať na rozhodnutia Európskej komisie, ktorá drží kľúče od pokladnice označenej ako Fond obnovy.

Tieto podmienky takisto Komisia neurčuje v žiadnych dostupných materiáloch, či už je reč o oficiálnych komunikačných kanáloch alebo relevantných médiách, ktoré sa téme Fondu obnovy na pravidelnej báze venujú. Eurobyrokratov skôr zaujímajú zelené technológie a posun v digitalizácii, než očkovanie.

Očkovaným odoprel služby

Nie je to pritom prvýkrát, keď si Weis pripísal autorstvo sporných vyjadrení a dopustil sa zvláštnych krokov. Očkovaným proti covidu v minulosti napríklad odmietol poskytovať právne služby, plošné testovanie pomenoval ako „zločin proti ľudskosti“ a vakcíny nazval „biologickou zbraňou“.

Pokiaľ ide o Fond obnovy, Slovensko ešte peniaze z neho nemá. V prvej žiadosti o platbu chce na jar budúceho roka Slovensko pýtať od Európskej komisie zhruba 458 miliónov eur. V druhej žiadosti, ktorú chce Slovensko poslať pravdepodobne na jeseň budúceho roka, ide skoro o 815 miliónov eur.


Ďalšie články