Droba je najhorší župan v dejinách krajiny

122921125_1503168953198480_7174806216463329356_n Foto: Droba/FB

V Bratislavskom kraji nie je strana, ktorá by chcela zastupovať obyčajných ľudí. Tých, ktorí cestujú k lekárovi či do práce autobusom.

Tých príbehov sú stovky, tisícky. Bežní ľudia, zamestnanci, matky s deťmi, dôchodcovia. Napríklad na ceste k lekárovi, ktorí čakajú hodiny na autobus, ktorý nechodí. Nepríde prvý, nepríde druhý, vonku je zima a neostáva nič iné, než čakať na ďalší. Pôjde? Nepôjde?

Toto je správa o stave komunálnej politiky v hlavnom meste a okolí.

Drobovo zlyhanie nie je len v tom, že v polovici novembra došlo v Bratislavskom kraji k zmene prímestského dopravcu, ktorá tak drasticky poškodila tisíce ľudí. Zlyhanie je aj v tom, že kraj, ani nikto iný, nedokázal za tento čas vytvoriť aspoň dočasný grafikon autobusov, ktoré chodia. Idete na zástavku a neviete, ktorý autobus príde a ktorý nie. Horšie ako na Ukrajine, lebo tam príde aspoň maršrutka.

Droba je horší manažér a župan ako ktorýkoľvek jeho predchodca. Prekonal dokonca aj čínsky vírus. Keď totiž predtým ochoreli šoféri, autobusy chodiť neprestali. To sa vyriešiť dalo. Súčasná situácia stále nie, aj dnešná tlačovka to potvrdila.

Vlastne je to ešte horšie.

Pamätáte si napríklad na meno Pavol Sedláček? Alebo Milan Marčok, Jozef Tarčák či Peter Chudík? Asi nie. Prví traja boli županmi v rôznych krajoch za HZDS, štvrtý za Smer. Toho smeráka nemohli vystáť ani mnohí v Smere, taký bol neschopný. A predsa nikto z nich nevytvoril vo svojej župe taký kolaps ako Droba.

Aj Marian Kotleba svojho času v Banskej Bystrici ukazoval riadnu nekompetentnosť, ale Droba schoval do vrecka aj Kotlebu.

Županom bol v tejto krajine kde-kto, politici (či skôr straníci), na ktorých mená si ani nespomeniete, ale Drobovi sa podarilo z neviditeľného úradu, ktorý funguje sám od seba, kde zamestnáte známych a straníkov a nikto si nič nevšimne, urobiť vzorový príklad zlyhania. SaS dokázalo prekonať HZDS, Smer aj strany, ktorých skratky sme už zabudli. A to si táto strana Gröhlinga a Drobu kedysi hovorila strana odborníkov.

Ani to však ešte nie je dno celého príbehu.

To najhoršie je, že ľudí, ktorí v zime čakajú na autobus a nedočkajú sa ho, dnes nikto nezastupuje. Nikto. V politike, ale – žiaľ – ani v médiách.

Keby tu niekto taký v politike bol, tak by sme ho dnes počuli. Pomenoval by Drobove zlyhania, formoval by koalíciu proti nemu, videli by sme, že ho chce a vie vymeniť.

A zabezpečiť, aby v rámci Bratislavského kraja chodili autobusy.

Zdá sa to absurdné, ale absurdnejšie je to, čo sa už celé týždne deje na zastávkach.

Keďže za svoju najväčšiu prednosť považoval Juraj Droba svoje manažérske zdatnosti, pomenujme dôvod jazykom, ktorému rozumie: accountability. Po slovensky: zodpovednosť.

Droba by mal skončiť, čím skôr, tým lepšie.

Reakciu Juraja Drobu na komentár Jaroslava Danišku nájdete TU.


Ďalšie články