Odporcom očkovania v Rakúsku hrozí pokuta až do výšky 7-tisíc eur alebo väzenie

Rakúsko zaviedlo oddnes celoštátny lockdown

Postupne sa objavujú informácie o tom, ako bude vyzerať povinné očkovanie v Rakúsku. Týkať sa bude takmer každého. Neočkovaných si budú predvolávať úrady pod hrozbou pokuty a väzenia.

Každý s trvalým pobytom v Rakúsku musí byť zaočkovaný, výnimka bude možná len z vážnych zdravotných dôvodov. Tak znie predbežný návrh zákona, o ktorom informuje Euractiv s odkazom na rakúsky denník Die Presse. Zatiaľ nie je jasné, či bude štát povinne očkovať treťou dávkou aj tých, ktorí COVID-19 prekonali.

Ak sa niekto odmietne dať zaočkovať, predvolajú si ho úrady. Keď nepríde dvakrát, dostane pokutu 3 600 eur. Ak bude výzvy úradov ďalej ignorovať alebo „vážne ohrozí“ iné osoby, pokuta sa zdvojnásobí na 7 200 eur. Kto nebude mať na pokutu, alternatívnym trestom budú štyri, respektíve šesť týždňov za mrežami.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa stane, ak niekto zaplatí najvyššiu pokutu, ale aj tak sa nedá zaočkovať. Jedným z návrhov je pravidelná polročná pokuta.

Oficiálne bude nový zákon predstavený v pondelok (6. decembra). Vstúpiť do platnosti by mal na začiatku februára, uvádza Kronen Zeitung.

Pandemická situácia v Rakúsku sa postupne zhoršuje. Plnia sa nemocničné lôžka, čo viedlo k ráznemu rozhodnutiu. Rakúsko vyhlásilo pred týždňom lockdown a avizovalo povinné očkovanie. Lockdown by mal trvať maximálne 20 dní. Zaočkovaných aspoň jednou dávkou je vyše 70 percent občanov.

Opatrenia vyvolali u nášho západného suseda rozsiahle protesty. Proti sa postavila bývalá vládna Slobodná strana Rakúska. Jej predseda Herbert Kickl povedal, že „Rakúsko sa stalo diktatúrou“.


Ďalšie články