Štúdia: Dvojmetrové rozostupy nebránia šíreniu covidu

¾udia èakajú v rade pred predajòou pre záhradkárov v Košiciach Ľudia čakajú v rade pred predajňou pre záhradkárov v Košiciach. Foto: František Iván/TASR

Dvojmetrový rozostup sám osebe nestačí, každý človek dokáže vírus šíriť na inú vzdialenosť, hovoria vedci z Veľkej Británie.

Nefarmakologické opatrenia rúško-odstup-ruky sa stali počas pandémie mantrou. Zodpovední občania si prekrývajú horné dýchacie cesty, dištancujú sa a čo najčastejšie si dôkladne umývajú ruky. Potvrdzuje sa však, že jednotlivé opatrenia majú význam len dokopy.

Vedci z University of Cambridge v novej štúdii tvrdia, že dvojmetrové rozostupy nechránia pred nakazením COVID-19 a to dokonca ani vonku. Bez použitia rúšok ide podľa odborníkov o „svojvoľnú mieru“, lebo prenos vírusu vzduchom je vysoko premenlivý.

Tím inžinierov zistil, že jednotlivé kašle sa značne líšia a „bezpečná“ vzdialenosť môže byť nastavená kdekoľvek medzi jedným až tromi alebo viacerými metrami. Závisí od toho, čo daný orgán verejného zdravotníctva vyhodnotí ako riziko. Na Slovensku sa za bezpečný odstup považujú dva metre. Aj covid automat ráta s tým, že v exteriéri sú rúška povinné pri vzdialenosti do dvoch metrov. Vírus sa však očividne za touto hranicou zázračne nerozplynie. Práve naopak.

Výsledky publikované v časopise Physics of Fluids naznačujú, že sociálny dištanc, bez ohľadu na jeho dĺžku, sám osebe šíreniu vírusu nezabráni. Treba aj očkovanie, vetranie a rúška, a to najmä počas zimných mesiacov.

Dva metre nestačia

Infikovaní ľudia môžu šíriť vírus kašľaním, hovorením alebo dýchaním. Šírenie covidu pritom závisí od dvoch vecí. Prvou je veľkosť vírusovej nálože, čiže množstvo vírusu u chorého človeka. Tento aspekt skúmajú virológovia. 

Ďalšou súčasťou je mechanika tekutín: teda čo sa stane s kvapôčkami po vypudení. „A tým sa zaoberáme my. Ako špecialisti na mechaniku tekutín sme pomyselný most od virológie vysielača k virológii prijímača a môžeme pomôcť vyhodnotiť riziko,“ uviedol profesor Epaminondas Mastorakos.

Výskumníci z Cambridge sa rozhodli „zmerať“ tento most prostredníctvom simulácií. Ak človek zakašle a vypustí trebárs tisíc kvapiek, koľko sa ich dostane k inému človeku v tej istej miestnosti a aké veľké by boli tieto kvapky v závislosti od času a priestoru?

Keď človek kašle a nemá masku, väčšie kvapky padnú spravidla na blízke povrchy. Avšak menšie kvapôčky (aerosóly) sa môžu rýchlo a ľahko šíriť vzduchom ďaleko za hranicu dvoch metrov. Ako ďaleko a ako rýchlo sa tieto aerosóly šíria, závisí od kvality vetrania v miestnosti.

Bez rúška a očkovania ste v interiéri ohrození

Existujú rôzne typy kašľov, preto každý človek vylučuje pri kašľaní iné množstvo tekutiny. „Človek infikovaný covidom môže vylučovať veľa alebo veľmi málo vírusových častíc, ktoré sa pre turbulencie šíria pri každom kašli inak,“ hovorí inžinier Shrey Trivedi.

Aj keď pri každom kašľaní vydáme zo seba rovnaký počet kvapiek, dochádza k výkyvom, lebo prúdenie je turbulentné. „Ak kašlem, kolísanie rýchlosti, teploty a vlhkosti znamená, že množstvo vírusu, ktoré niekto dostane na hranici dvoch metrov, sa môže zakaždým líšiť,“ hovorí Mastorakos. Niekto môže človeka nakaziť aj na tri metre, iný môže byť infekčný na vzdialenosť nižšiu než meter.

Hoci sa pravidlo dvoch metrov ľahko pamätá, nevypovedá o bezpečnosti pred nákazou vzhľadom na veľký počet premenných, ktoré sa spájajú s prenosom vírusu vzduchom. Očkovanie, vetranie a masky – hoci nie sú stopercentne účinné – sú podľa vedcov naďalej životne dôležité na potlačenie vírusu.

„Všetci zúfalo túžime vidieť pozadie tejto pandémie, ale dôrazne odporúčame, aby ľudia nosili masky vo vnútorných priestoroch, ako sú kancelárie, učebne a obchody,“ uzatvára Mastorakos. Inak sa vraj vystavujú riziku.


Ďalšie články