Zemmourov prostredník a vajcia v Marseille

Zemmour_Marseille_vonku Éric Zemmour. Zdroj: Twitter, Éric Zemmour

AKTUALIZOVANÉ Éric Zemmour bol niekoľko týždňov na druhej priečke prieskumov. Momentálne jeho hviezda klesá a synonymom prepálenej kampane sa stalo fiasko v Marseille. Ťaží z toho Marine Le Penová. V utorok Zemmour oficiálne ohlásil prezidentskú kandidatúru.

Francúzsky publicista s politickými ambíciami Éric Zemmour ešte pred mesiacom dýchal na krk Marine Le Penovej, v niektorých prieskumoch bol dokonca na postupovej druhej priečke za úradujúcim prezidentom Emmanuelom Macronom. Počas novembra popularitu začal strácať, hoci jeho turné po Francúzsku kulminovalo. V niektorých prieskumoch spadol s 12 percentami až na štvrtú priečku. Prehľadné porovnanie nájdete napríklad tu.

Zlatým klincom Zemmourovho turné malo byť neslávne známe mesto Marseille. Mesto má dlhodobo vážne problémy s kriminalitou, drogami a súvisiacimi aktivistami drogových gangov bojujúcich medzi sebou. Situácia je vážna, ako sme písali v Štandarde. Sídlo je v pozornosti ministra vnútra a na jeseň doň dvakrát zavítal aj Macron. Sľúbil investičný plán za 1,5 miliardy eur zameraný na bezpečnosť, dopravu a ubytovanie.

Niet divu, že od dvojdňovej návštevy Marseille si Zemmour veľa sľuboval. Označuje ho za „odstrašujúci príklad anti-Francúzska“ a hovorí, že mesto so starobylou históriou rozvrátila kombinácia masovej imigrácie a islamu.

Strach a ústup

Keď sa Zemmour cestou do Marseille dozvedel, že ho pred hotelom a reštauráciou očakávajú nabrúsení ľavicoví demonštranti, vystúpil z vlaku o 30 kilometrov skôr v Aix-en-Provence. Podľa jeho spolupracovníka novinári schválne poskytli politikov itinerár demonštrantom.

Nič to nemení na veci, že Zemmour sa radšej vyhol hroziacemu stretu s odporcami. Úplne sa mu to však nepodarilo. Cestou autom cez Marseille mu okoloidúca žena ukázala stredný prst. Neváhal, stiahol okienko a reagoval rovnakým gestom. Žene navyše odkázal, aby si prst „strčila hlboko“. Celý incident zachytil fotograf agentúry AFP a záber sa stal virálnym. Na geste si, pochopiteľne, prihriali polievku Zemmourovi politickí oponenti.

Pôvodne mal mať v Marseille stretnutie s voličmi, podľa miestnych médií ho odvolal, keďže po ňom hádzali vajcia, hoci ho nijaké nezasiahlo. Namiesto toho len 15 minút kráčal ulicami bez zastavenia a počúval výkriky „fašista“, „vypadni“ a „Marseille proti rasizmu“, reportuje Le Monde.

Srdcia miestnych si zrejme nezískal ani nasledovným vyjadrením: „Marseille ukazuje, ako bude vyzerať Francúzsko o 20 rokov, ak nezačneme konať a budeme ďalej prijímať 400-tisíc imigrantov ročne.“

Politico zas pripomína, že Zemmour deň nato (v sobotu) zrušil návštevu rybieho trhu pri prístave v centre, klasickej zastávky politikov v Marseille.

Zo šťavnatej kampane v migráciou poznačenom meste napokon zostali len uzavreté stretnutia medzi svojimi – s mladými stúpencami a policajnými odborármi.

Klbko problémov

Prepad preferencií nie je jediný problém, ktorému Éric Zemmour musí čeliť. Nedávno sa ukázalo, že dôležitá členka jeho tímu Sarah Khafová je tehotná a podľa francúzskeho bulváru priamo so Zemmourom, ženatým zástancom tradičnej rodiny (nechajme teraz bokom, že milenky sú mnohokrát pri francúzskych politikoch skôr plusovým bodom ako odsúdeniahodným pokleskom). Politik reagoval právnymi krokmi.

Zároveň prišiel o podporu multimilionára Charlesa Gava, ktorý mu požičal 300-tisíc eur na kampaň. Finančník stiahnutie podpory odôvodnil nezhodami o Zemmourovom ekonomickom programe, ktorý obsahuje napríklad návrh na opustenie eurozóny. Objavili sa však aj správy, že združenie Priatelia Érica Zemmoura, akási tieňová strana neoficiálneho kandidáta, nedokázalo vysvetliť, ako peniaze použilo. Podľa oficiálnych pravidiel mohli byť peniaze využité na financovanie strany, nie priamo prezidentskej kampane.

Do tretice, zlé správy sa hromadia len týždeň pred nedeľňajším (5. decembra) mítingom, na ktorom pozorovatelia očakávajú oficiálne ohlásenie kandidatúry búrlivého pravičiara. Účasť na podujatí odriekol jeho blízky politický spojenec Philippe de Villiers. Zemmour mu odkázal, že nedodržal slovo.

Berú jeho názory, ale voliť ho nechcú

Na druhej strane musíme uznať, že známy pravicový komentátor hlása mnohé názory, ktoré doteraz vo francúzskom éteri zaznievali len zriedka. Mnohým voličom sa páči, písali sme o tom aj v minulosti.

Podľa posledného prieskumu Ifop až 68 percent oslovených súhlasí s tvrdením, že „islam je ohrozením francúzskej identity“. Takmer rovnaký počet respondentov zas hovorí, že vo Francúzsku je príliš veľa imigrantov. Polovica ľudí v prieskume povedala, že verí v teóriu „veľkého nahradenia“ (grand remplacement), ktorá hovorí o postupnom a zámernom nahradzovaní bieleho kresťanského obyvateľstva Francúzska a Európy islamskými prisťahovalcami z Afriky a Blízkeho východu.

Zemmour si rýchlo získal podporu kritikov politickej korektnosti, migrácie a islamu. Prebral časť elektorátu Marine Le Penovej, čo vidieť v prieskumoch – keď on rastie, Penová klesá, a naopak. Nepodarilo sa mu však získať umiernenejších pravicových voličov pravicových republikánov. Prekáža im, že je miestami príliš radikálny, chýbajú mu politické skúsenosti a je monotematický.

Francúzske prezidentské voľby budú v apríli 2022. Favoritom je Emmanuel Macron, jeho súper v druhom kole je ešte otázny. Podľa prieskumov má reálnu šancu Zemmour, Marine Le Penová alebo umiernený pravičiar Xavier Bertrand.


Ďalšie články