USA trápia nájazdy zlodejov, ktorí rabujú obchody. Trpí hlavne Kalifornia

Zlodeji v štáte Illinois. Foto: reprofoto/Youtube Zlodeji v štáte Illinois. Foto: reprofoto/Youtube

V Spojených štátoch amerických útočia na obchodné domy skupiny zlodejov, v niektorých prípadoch až o sile niekoľkých desiatok osôb. Niektorí to nazývajú rabovanie, podľa iných však ide o organizovaný zločin. Zameriavajú sa na luxusný tovar či lekárne.

Na miesto dorazia väčšinou v kradnutých autách a následne sa vovalia do predajne. Výklady ničia páčidlami alebo kladivami. Berú čo najviac tovaru a následne utekajú na motorových vozidlách z miesta činu. Takýto modus operandi v súčasnosti trápi amerických obchodníkov.

Prvou lastovičkou v štáte Kalifornia bolo ničenie a vykrádanie obchodov na Námestí jednoty v meste San Francisco. To sa udialo v piatok 19. novembra, keď väčšia skupina zlodejov rozbíjala a vykrádala luxusné obchody v tejto oblasti. Zamerali sa na predajne Louis Vuitton, Dolce & Gabbana či Fendi. Polícia potvrdila zadržanie šiestich podozrivých.

Deň nato, 20. novembra, nasledovalo rabovanie obchodného domu Nordstorm v kalifornskej obci Walnut Creek neďaleko San Francisca. Vo večerných hodinách do budovy nabehlo niekoľko desiatok ľudí (odhady hovoria až o 80 osobách) a vylúpilo viacero predajní. Popritom napadli trojicu zamestnancov obchodného centra.

https://twitter.com/JodiHernandezTV/status/1462284757434175488

Okuliare, oblečenie i náradie

Pokoj nebol ani v nedeľu. Skupina štyroch zlodejov vybielila obchod Lululemon v meste San Jose. V rovnakom čase väčšia skupina osôb vykradla obchod so slnečnými okuliarmi v nákupnom centre Westfield Valley Faire.

Pondelok 22. novembra udreli zlodeji na obchodný komplex The Grove v meste Los Angeles, ktorého súčasťou je aj centrum Nordstrom. Lúpežníkov bolo aspoň dvadsať. Tentokrát sa zamerali na obchody s oblečením.

V stredu 24. novembra sa stal terčom opäť obchodný dom Nordstrom v kalifornskom meste Los Angeles. Skupina piatich ľudí vtrhla do centra a odniesla si neznámy počet predmetov. Deň predtým zlodej útočil na predajňu v meste Beverly Hills, kde sa pokúsil rozbiť výklad pomocou stavebného kladiva. Zastavilo ho však nepriestrelné sklo.

Obdobné incidenty sa pred pár dňami odohrali i v mestách Monterey a Lakewood. V prvom prípade štvorica zlodejov vylúpila obchod so slnečnými okuliarmi, v druhom prípade kradlo osem zlodejov náradie, napríklad kladivá a páčidlá.  

Nielen Kalifornia

Tieto „spanilé jazdy“ však nezažíva len Kalifornia, podobnú vlnu zločinov zaznamenali aj ďalšie štáty. V Minnesote sa v piatok 26. novembra odohrali rovno dva takéto incidenty, oba v obchodoch Best Buy v mestách Burnsville a Maplewood.

V prvom prípade vpadlo do obchodu dvadsať až tridsať ľudí, ktorí začali kradnúť prítomný tovar. V Maplewoode zasa vyčíňal približne tucet zlodejov. Polícia neohlásila po nájazdoch žiadne zatknutia.

Ušetrené neostalo ani Chicago v štáte Illinois. Tam hlásia podobné krádeže už od polovice októbra, pričom sa ich do 19. novembra odohralo asi päť. Ide podľa všetkého o podobnú – zrejme organizovanú – skupinu ľudí ako v Kalifornii.

Vo väčšine prípadov sa zlodeji zameriavajú na konkrétny tovar. Väčšinou sú to luxusné produkty, ako oblečenie, kabelky či topánky. V hľadáčiku mávajú aj lekárne alebo elektroniku. Podľa expertov cielia na konkrétne produkty, ktoré následne predávajú na internete.

Podľa niektorých názorov je za motiváciou zlodejov rozmach nakupovania na internete, ktoré je počas pandémie koronavírusu na vzostupe. Komentátori však aspoň v prípade Kalifornie poukazujú na legislatívu tamojšej progresívnej garnitúry.

V roku 2014 kalifornskí demokrati presadili Návrh 47, podľa ktorého je kradnutie v obchode len priestupkom a nie trestným činom – pokiaľ ukradnutý tovar nepresahuje sumu 950 dolárov (841,9 eur). Táto zmena podľa niektorých názorov zlodejov a organizované gangy povzbudila.


Ďalšie články