Tma, sneh a blúdenie v kosodrevine. Ako vyzerá hľadanie zablúdeného turistu z pohľadu záchranárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Nie vždy sa skratka oplatí. Presvedčil sa o tom turista, ktorý uviazol v tatranskej kosodrevine. Kombinácia snehu, tmy a hustého porastu mu dala jedinú možnosť. Zavolať si na pomoc horskú službu. Ako vyzeral ich zásah?

Iste sa už viacerí z vás predierali cez kosodrevinu. Každému sa môže stať, že zájde na menej frekventovaný chodník alebo zle odbočí. V zime a potme je však putovanie cez nízke ihličnany omnoho náročnejšie.

Skratka bola dlhšia, ale zato viac trvala, znie populárny turistický bonmot. Na vlastnej koži si to skúsil 31-ročný ukrajinský turista v Tatrách.

Osudová odbočka

V sobotu si zrejme chcel skrátiť zostup z Tatranskej magistrály do doliny približne na úrovni Gerlachovského štítu v Batizovskej doline. Miesto si zvolil nešťastne – ocitol sa v dlhej doline Batizovského potoka smerom na Vyšné Hágy.

Kombinácia snehu, zlého počasia a ťažko priechodného hustého porastu kosodreviny si vyžiadali svoje. V Tatrách bol silný vietor, turista bol mokrý a premrznutý.

Zostala mu jediná možnosť, zavolať Horskú záchrannú službu (HZS), ktorá o celom zásahu informovala na stránke aj sociálnej sieti. Lenže ani záchranári to v ťažkom teréne a zlom počasí nemajú jednoduché.

Ťažká práca záchranárov

Kam sa s ťažkosťami dostane turista alebo horolezec, tam sa zložito dostáva aj záchranárom. V tomto prípade navyše akciu skomplikovali nepriaznivé poveternostné podmienky. „Horskí záchranári o súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov a spoločne leteli turistovi na pomoc. Pre silný nárazový vietor v oblasti nebolo možné zasiahnuť priamo na mieste, preto boli záchranári vysadení na Tatranskej magistrále v najbližšom možnom mieste,“ informovala HZS.

Aj keď vzdušnou čiarou nebol od turistického chodníka ďaleko, záchranári sa k nemu predierali cez kosodrevinu tri hodiny. Potme, vo vetre, cez húštinu a zurčiaci potok. Napokon, posúďte sami.

Napokon skrehnutého turistu našli. Kolegovia ich svetlami navigovali, aby sa dostali na chodník do Vyšných Hágov, po ktorom sa dostali dole. Hoci turista pomoc zavolal už poobede, záchranná akcia sa skončila až hodinu pred polnocou.

Ako na hory v zime

Hoci sú cesty na tatranské štíty od novembra až do júna zatvorené, na turistiku sa môžete vydať aj v zime. Populárne sú napríklad výlety na horské chaty. Pri dobrých podmienkach vám bude odmenou krásny pohľad na biele doliny a slnkom zaliate vrcholy pretkané zasneženým žľabmi.

Zimné obdobie však skrýva niekoľko nástrah. V prvom rade kratšie dni. Ak vyrazíte na túru neskoro alebo poblúdite, hrozí vám tápanie v tme. Rýchle zmeny počasia môžu priniesť silný vietor a po zotmení prichádza výrazný pokles teploty. Chodníky môžu byť zaviate hlbokým snehom alebo, naopak, zľadovatené a šmykľavé. Netreba zabúdať ani na lavíny, ktoré sú však rizikové skôr pre skialpinistov a horolezcov ako turistov.

Rovnako ako v lete je základom plánovanie túry. Netreba zabúdať na to, že v hlbokom snehu vám môže trvať rovnaká trasa dva aj trikrát dlhšie ako v letnej turistickej sezóne. Základom je teplé oblečenie, kvalitná obuv a palice, ktoré pomôžu v snehu aj v ľade. Do batohu si radšej pribaľte buď takzvané nesmeky (protišmykové návleky na topánky) alebo mačky. Zíde sa aj termoska čaju a čelovka. Samozrejmosťou je nabitý mobilný telefón, aby ste si prípadne mohli zavolať pomoc.

Napokon staré známe pravidlo – nechoďte do hôr sami. Obzvlášť v zime sa v krízových situáciách počítajú minúty, hrozí podchladenie. Na mnohých miestach našich veľhôr nie je mobilný signál a zohnať pomoc môže trvať celé hodiny. V skupine máte vyššie šance.


Ďalšie články