Politická elita v Rakúsku si v čase tvrdého lockdownu vyrazila na galavečer bez rúšok a odstupov

Bez názvu Vicekancelár Werner Kogler a rakúsky kancelár Alexander Schallenber (vpravo) na akcii Licht ins Dunkel. Foto: reprofoto ORF

Zatiaľ čo bežní Rakúšania sedia zavretí vo svojich domovoch počas tvrdého lockdownu, vláda sa zabáva na benefičnom večierku bez rúšok a rozstupov. S týmto kontrastom sa momentálne vyrovnáva tamojšia spoločnosť. Zatiaľ čo jedni hovoria o pokrytectve, kompetentní sa bránia odkazom na absolvovanie testov či samotnú povahu podujatia.

V susednom Rakúsku už niekoľko dní platí tvrdý lockdown pre očkovaných aj neočkovaných obyvateľov. Tí smú svoje domovy opustiť len v nevyhnutných prípadoch a stopku dostali aj reštaurácie, hotely, množstvo malých podnikov a pre turistov sú zatvorené hranice.

Ako ale mnohokrát v nedávnej minulosti, aj teraz zaznieva kritika, že pre najvyššiu politickú a inú elitu platí trochu iný pandemický meter ako pre radového občana.

V rakúskych médiách a na tamojších sociálnych sieťach sa totiž začali množiť zábery z minulotýždňového galavečera, na ktorých možno vidieť rakúske celebrity v dobrej nálade bez rúšok či odporúčaných rozstupov.

Live is Life, na na na na na

V dave, ktorý na jednom zo záznamov tlieska do rytmu známeho hudobného hitu Live Is Life, nechýba ani prezident Alexander Van der Bellen, kancelár Alexander Schallenberg, minister práce Martin Kocher či vicekancelár Werner Kogler.

Tí tak nenasledovali príklad viedenského starostu Michaela Ludwiga či predsedníčky liberálnej parlamentnej strany NEOS Beaty Meinl-Reisingerovej, ktorí svoju účasť na akcii vopred odriekli. O prípade informuje český denník Echo 24.

Pokrytectvo?

Podľa portálu Heute.at bežných Rakúšanov najviac dráždi pohľad na tancujúcich a smejúcich sa politikov, zatiaľ čo oni nemôžu slobodne žiť. Mnohí používatelia internetu píšu priamo o „pokrytectve a nepoctivosti“ úradov.

Dominik Nepp zo Slobodnej strany Rakúska hovorí, že hoci boli pred akciou vykonané testy, sú irelevantné. Podľa politika sa nemôže stať, že spolková vláda nariadi celoštátnu blokádu a normálni občania sa jej musia podriadiť, zatiaľ čo lídri si môžu robiť, čo chcú.

Televízia: Šlo len o bežnú produkciu

Hovorca verejnoprávnej televízie ORF, ktorá program vysielala, sa pre denník Der Standard bránil tvrdením, že v prípade benefičného galavečera Licht ins Dunkel (Svetlo v tme) nešlo o žiadny večierok, ale o televíznu produkciu.

„Všetci hostia v štúdiu boli prispievatelia, ktorí aj počas večera prijímali dary po telefóne. V tejto funkcii boli súčasťou produkcie. Všetci účastníci boli denne kontrolovaní a testovaní,“ dodal o akcii, na ktorej sa pre charitatívne účely vyzbieralo 370-tisíc eur.

V podobnom duchu reagovala aj Schallenbergova kancelária. Tá zároveň spolu s ORF odmietla tvrdenie, že by po vypnutí kamier nasledovala takzvaná afterpárty. Politik vraj miesto opustil 20 minút po tom. Podľa niektorých zdrojov sa totiž akcia pretiahla do skorých ranných hodín.

Po Viedni sa vo veľkom protestovalo aj v Grazi

Rakúšania po sprísnení opatrení vo veľkom protestujú. Metropola Viedeň predminulý víkend hostila obrovskú demonštráciu s účasťou 40- až 100-tisíc ľudí. Posledný víkend sa pre zmenu protestovalo aj v Grazi, druhom najväčšom meste krajiny, kde do ulíc vyrazilo asi 30-tisíc nespokojných občanov. Menšie akcie sa konali v rôznych kútoch Rakúska.

Nespokojenci z radov našich juhozápadných susedov protestovali nielen proti tvrdému lockdownu, ale napríklad aj proti povinnej vakcinácii, ktorá by mala byť od 1. februára nasledovného roka plošne vynucovaná pod hrozbou pokuty či v krajnom prípade väzenia.


Ďalšie články