Omikron sa šíri rýchlejšie, no dôvod na paniku zatiaľ chýba. Z Afriky sa vrátili desiatky Slovákov

Policajná kontrola na letisku v Košiciach Na snímke polícia počas kontroly na letisku v Košiciach 22. marca 2021. Foto: TASR/František Iván

Koronavírusový variant omikron sa zatiaľ šíri rýchlejšie než delta mutácia, ale prejavuje sa len miernymi symptómami. Existujú obavy, že sa rozšíri do celého sveta. Počet štátov, v ktorých variant detegujú, rastie každým dňom.

Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa do nedele do 18.00 h nahlásilo zhruba 70 ľudí. Reagovali tak na výzvu súvisiacu s návštevou v zahraničí a novým variantom koronavírusu omikron. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Naďalej vyzývame ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Svazijsko, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu [email protected],“ priblížila Račková.

Uviesť treba meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Nahlásených kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. ÚVZ prosí ľudí, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Osoby, ktoré navštívili vyššie uvedené krajiny, majú minimalizovať kontakty bez ohľadu na svoj očkovací status.

Rozšíri sa všade, predpokladajú odborníci

Omikron sa v nedeľu rozšíril do viacerých štátov. Nové prípady zaznamenali v Belgicku, Holandsku, Dánsku, Nemecku, Veľkej Británii, Kanade či v Austrálii. Očakáva sa, že ho čoskoro detegujú aj v Spojených štátoch.

„Zatiaľ sme to nezistili, ale keď máte vírus, ktorý vykazuje tento stupeň infekčnosti, a už máte prípady súvisiace s cestovaním, ktoré zaznamenali v Izraeli a Belgicku a na iných miestach – keď máte vírus, ako je tento, je takmer isté, že sa rozšíri všade,“ povedal v sobotu pre americkú televíziu NBC Anthony Fauci, odborník Bieleho domu na pandémiu.

Štáty zastavujú lety, WHO ich karhá

Väčšina štátov Európy medzičasom pre obavy z rozšírenia tohto nového variantu zakázala lety z JAR a ďalších krajín južnej Afriky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj dotknuté africké štáty toto rozhodnutie kritizujú.

„V situácii, keď bol variant omikron zistený už v rôznych častiach sveta, je zavádzanie zákazov cestovania, ktoré postihujú Afriku, útokom proti globálnej solidarite,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka WHO pre africký región Matshidiso Moetiová, lekárka a expertka na verejné zdravie z juhoafrickej Botswany.

Reštrikcie sa podľa nej majú zakladať na vedeckých poznatkoch a nemali by zbytočne a neprimerane zaťažovať životy ľudí, ako sa to deje v prípade cestovných zákazov, ktoré v najlepšom prípade šírenie vírusu len mierne spomalia.

Prezident JAR Cyril Ramaphosa apeloval na krajiny sveta, aby „urýchlene zrušili nespravodlivé a vedecky nepodložené“ zákazy cestovania, ktoré prijali v posledných dňoch v reakcii na šírenie nového, potenciálne nákazlivejšieho variantu.

„Vyzývame všetky štáty, ktoré zaviedli zákazy cestovania voči našej krajine a našim bratským juhoafrickým krajinám, nech ich urgentne zrušia, aby ešte viac nepoškodili naše ekonomiky,“ uviedol Ramaphosa.

Kľúčové vlastnosti variantu sú zatiaľ neznáme

Predpokladá sa, že variant s označením B.1.1.529 je odolnejší proti imunitnej odpovedi, lebo má výnimočne veľa mutácií (32) na takzvanom spike proteíne. Ten využíva vírus na vstup do bunky a cielia proti nemu aj vakcíny. Zatiaľ ide len o dohady, ale ak sa vírus príliš zmení, vakcíny navrhnuté proti pôvodnému kmeňu môžu byť menej účinné. Znížiť sa môže aj účinnosť monoklonálnych protilátok, ktoré sa používajú pri liečbe covidových pacientov.

Jednotlivé mutácie detailne rozobral Jeffrey Barrett z britského Sangerovho inštitútu, ktorý sa zaoberá sekvenovaním vírusu SARS-CoV-2.

Za „zjavne zlé“ označil Barrett deväť mutácií, ktoré sa aktuálne vyskytujú v skupine VOC, teda medzi „variantmi vyvolávajúcimi znepokojenie“, kam patrí aj omikron. Hoci sa tieto mutácie nachádzajú aj v súčasných variantoch, vakcíny naďalej chránia pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Rozdiel je v tom, že varianty alfa, beta, gama aj delta variant majú tieto mutácie podelené, ale omikron obsahuje všetky naraz.

„Profil mutácií je zlý, ale nevieme, ako budú fungovať dohromady alebo ako sa bude správať vírus s toľkými zmenami,“ napísal Barrett na Twitteri.

Výrobcovia vakcín sú pripravení

Zatiaľ sa potvrdilo, že prelomové infekcie nastali po očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech, AstraZeneca aj Johnson & Johnson. Nevieme však, či majú zaočkovaní infikovaní ťažký priebeh ochorenia.

Spoločnosť BioNTech oznámila, že zhruba o dva týždne zistí, či je súčasná vakcína proti omikronu účinná. Firma ráta aj s možnosťou, že bude treba súčasné vakcíny adaptovať.

„Spoločnosti BioNTech a Pfizer prijali opatrenia už pred niekoľkými mesiacmi. Ich cieľom je vyvinúť nový variant vakcíny do šiestich týždňov a do sto dní v prípade, že vírus zmutuje natoľko, že súčasné očkovacie látky nebudú fungovať,“ uviedla spoločnosť v oficiálnom vyhlásení.

Spoločnosť Moderna bude testovať tri druhy posilňujúcich dávok. Podobne sú na tom podľa svojich vyjadrení aj spoločnosti Johnson & Johnson a AstraZeneca. Druhá spomínaná firma už zbiera reálne dáta v afrických štátoch Botswana a Svazijsko, aby zistila, či je vakcína Oxford/AstraZeneca proti omikronu účinná.

Šíri sa rýchlejšie, ale príznaky sú miernejšie

Britský denník Financial Times znázornil rýchlosť šírenia omikronu. Graf ukazuje, ako sa postupne v JAR zvyšuje podiel omikronu medzi analyzovanými vzorkami vírusu od jeho prvého objavenia v porovnaní s variantmi delta a beta.

Omikron za dva týždne vytlačil z Juhoafrickej republiky delta variant – tvorí asi 90 percent nových infekcií. To znamená, že je určite infekčnejší a šíri sa rýchlejšie. Ak sa potvrdí, že nie je smrtnejší, bude to podľa vedcov dobrá správa, lebo spoločnosť sa premorí a dosiahne kolektívnu imunitu bez vysokých strát na životoch. Zatiaľ sa to napĺňa.

Niektorí lekári z JAR uvádzajú, že ľudia nakazení omikronom, ktorí netrpia inými ochoreniami, majú len mierne symptómy. Najčastejšie ide o silnú únavu trvajúcu jeden až dva dni a bolesti hlavy aj celého tela.

Juhoafrická lekárka Angelique Coetzeeová priblížila, že na rozdiel od infikovaných variantom delta, pri pacientoch s omikronom dosiaľ nezaznamenali stratu čuchu či chuti a výrazne im neklesli ani hladiny kyslíka v krvi. Obávať sa vraj možno komplikácií po nákaze omikronom u starších a neočkovaných osôb.

(tasr, sita, est)


Ďalšie články