Nová mutácia omikron je už vo viacerých krajinách Európy, my sa na ňu pripravujeme

V Juhoafrickej republike odhalili nový variant koronavírusu omikron Muž počas príchodu na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre v Johannesburgu 27. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Omikron je písmeno gréckej abecedy, naše O, a tiež nové označenie mutácie, ktorá vyvoláva obavy, že môže byť ešte nákazlivejšia ako delta. Je to však zatiaľ iba špekulácia, o smrtnosti nevieme zatiaľ vôbec nič.

Taliansko, Nemecko, Belgicko, Británia a tiež Česko. Nová a podľa mediálnych špekulácií pravdepodobne aj nákazlivejšia mutácia čínskeho koronavírusu omikron je definitívne v Európe. Krajiny uzatvárajú letové spoje so štátmi južnej Afriky, okrem Juhoafrickej republiky sa obmedzenia týkajú aj ďalších deviatich štátov z juhu kontinentu a Izraela či Hongkongu. Všetci prichádzajúci smerujú do karantény, vedci testujú vzorky vírusu. Priame letecké spojenie s juhom Afriky má napríklad Varšava či Viedeň, preto je zrejme len otázky dní, kedy sa nový vírus objaví aj u nás.

Pozrime sa ale najskôr, čo sa deje v štátoch, kde omikron už zachytili. Dobrou správou je, že ho dokáže detegovať PCR test, na podrobnejšie vedecké detaily ale potrebujú vedci viac času. Nič nevieme ani o smrtnosti nového variantu, ani o jeho nebezpečnosti pre jednotlivé vekové kategórie, vieme len, že je tu a líši sa od predchádzajúcich mutácií.

Ďalšou v rade európskych krajín, ktorá potvrdila prvý prípad nákazy variantom omikron, je Taliansko. Prítomnosť variantu omikron sa potvrdila u osoby, ktorá pricestovala z juhoafrického Mozambiku. „Pacient aj členovia jeho rodiny sú v dobrom zdravotnom stave,“ uvádza sa vo vyhlásení talianskeho zdravotníckeho inštitútu.

Krátko predtým potvrdilo prvé dva prípady nákazy variantom omikron aj Nemecko. Infekciu identifikovali u dvoch cestujúcich, ktorí prileteli do bavorského Mníchova z Juhoafrickej republiky. V poradí prvý zaznamenaný prípad nákazy omikronom v Európe oznámilo v piatok Belgicko. V sobotu oznámila dva prípady aj Británia, prípad infekcie týmto variantom hlásilo aj Česko.

Na novú mutáciu sa pripravujeme aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili potencionálne rizikové krajiny v súvislosti s novoobjaveným variantom nového koronavírusu omikron, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu [email protected]. Občanov žiada, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Úrad zároveň pripravuje novú vyhlášku, ktorá upravuje režim na hraniciach.

„Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup,“ uviedla Račková.

Medzi potenciálne rizikovými krajinami je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely. Osobám, ktoré za posledných 14 dní navštívili tieto krajiny, ako aj členom ich spoločnej domácnosti ÚVZ dôrazne odporúča, aby minimalizovali kontakty na minimum, a to bez ohľadu na svoj očkovací status. „Prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín, boli sekvenované prioritne,“ doplnila Račková.

Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň pracuje na zmene vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach. Z pohľadu domácej izolácie a následného testovania sa v nej stanovia presné podmienky pre osoby prichádzajúce z uvedených krajín. Do vydania novej vyhlášky žiada dodržiavať platné opatrenia po príchode zo zahraničia, ako aj pri pobyte na Slovensku.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, medzi „varianty vyvolávajúce znepokojenie“, kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta. WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Nový variant má veľký počet mutácií, až 32, čo podľa virológov predstavuje „vážny problém“ oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky vírusu. Rovnako ako iné vírusy aj SARS-CoV-2 neustále mutuje a mnohé nové varianty – aj tie so znepokojivými charakteristikami – často nakoniec vymiznú. V prípade nových variantov nie je hneď možné rozoznať, či budú mať vážne dôsledky pre verejné zdravie.

(tasr)


Ďalšie články