Prvý štát, ktorý dosiahol 100-percentnú zaočkovanosť, sú Spojené arabské emiráty. Blíži sa aj Kuba

9692048517_fc3a7e6ddd_k Foto: Andrej Kragel/flickr.com

Bohatý arabský štát v Perzskom zálive oznámil, že každý, kto mohol byť z jeho populácie zaočkovaný, už má aspoň jednu dávku. Očkovali aj Sputnikom a čínskou vakcínou. Najvyššiu mieru zaočkovanosti majú zväčša autoritárske a totalitné štáty.

V Spojených arabských emirátoch dostalo aspoň jednu dávku proticovidovej vakcíny 100 percent z tých, ktorí môžu byť očkovaní. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tom informovali viaceré médiá a agentúry po svete.

Podľa rezortu zdravotníctva bolo v krajine podaných „celkovo 21 miliónov 802 032 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19″. Jednu dávku dostalo sto percent populácie, zatiaľ čo plne zaočkovaných je 90,18 percenta občanov,“ uviedlo ministerstvo. Spojené arabské emiráty to považujú za svoju pýchu a svetový unikát.

Emiráty sú federáciou siedmich menších emirátov, domovom približne 10 miliónov ľudí, z ktorých väčšinu tvoria prisťahovalci. Krajina sa nachádza medzi Ománom a Saudskou Arábiou na východnom pobreží Arabského poloostrova, má tiež námornú hranicu s Katarom, Pakistanom a Iránom. Očkovalo sa tu piatimi dostupnými vakcínami, okrem iného aj Sputnikom a čínskou vakcínou Sinopharm, plus západnými vakcínami.

Emiráty sú bohatou arabskou krajinou (v roku 2015 mali 6. najvyššie HDP na hlavu obyvateľa na svete) so značnými zásobami ropy. V Spojených arabských emirátoch v októbri po zaznamenaní najnižšieho počtu infekcií v danom mesiaci, vyhlásili, že prekonali koronavírusovú krízu. Doteraz tam zaznamenali viac ako 741 000 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 2 145 úmrtí.

Vysokú zaočkovanosť hlási aj Kuba, ktorá do konca roka tiež zaočkuje celú populáciu. Očkuje sa tu kubánskymi vakcínami Soberana, je ich viac druhov a očkuje sa povinne od 3 rokov.

Vysokú mieru zaštepenia dosahujú viaceré autoritárske krajiny, patrí k nim aj Singapur, ktorý má ešte vyššiu zaočkovanosť ako Kuba. V Singapure, ak nie ste očkovaný, znášate vyššie platby za liečbu v nemocnici s ochorením covid. Vysokú zaočkovanosť má aj Čína s vyše 85 percentami a prvou dávkou.

Zo slobodných krajín je najvyššia miera zaštepenia v Portugalsku a Čile.

Najviac zaočkovanou chudobnou krajinou je okrem Kuby Kambodža, kde má jednu dávku už vyše 83 percent populácie.

K dnešnému dňu je zaočkovaných aspoň jednou dávkou vyše 54 percent svetovej populácie, denne sa očkuje takmer 29 miliónov ľudí.

(fed, tasr)


Ďalšie články