Vďaka aplikácii Radio Garden môžete počúvať akékoľvek rádio z celého sveta

radio-garden-2 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

V minulosti bolo počúvanie rozhlasu limitované fyzikálnymi možnosťami rádia. Naladiť niektoré frekvencie vyžadovalo osobitnú zručnosť. V dnešnej dobe je väčšina vysielaní dostupných cez internet, pričom jeho dosah je celosvetový.

Možno ste nejaký čas ako študent či po škole žili niekde vo svete a zvykli počúvať nejakú rozhlasovú stanicu vo Washingtone, Texase či v Berlíne. Alebo si počas dovolenky zvykli na taliansku hudbu a nekonečné dolce vita z éteru, to všetko máte teraz na dosah vo vašom vrecku.

Radio Garden združuje tieto možnosti do jednej aplikácie, ktorú si môžete stiahnuť do smartfónu s operačným systémom Android alebo iOS. Takisto je k dispozícii webová verzia, ktorú však podporujú len niektoré prehliadače.

Nepotrebuje ani vašu polohu

Aplikácia Radio Garden je dostupná bez akejkoľvek registrácie. Pri spustení vás požiada o povolenie používania polohy zariadenia, ale aj bez nej je plne použiteľná. Ak sa predsa len rozhodnete povoliť používanie polohy, Radio Garden automaticky nájde najbližšie rádio vo vašom okolí.

Foto: Martin Minka

Pokiaľ má používateľ záujem hľadať rádiá manuálne, menší problém môže byť, že na mape nie sú vyznačené hranice. Výhodou je, že rádiá hlavných miest sú vyznačené väčšou guľkou než ostatné, regionálne rádiá.

Vyhľadávanie štandardné a vyhľadávanie na mape

Nájsť rádio môžete dvomi spôsobmi. Prvý z nich je nájsť konkrétnu stanicu napísaním jej názvu. Praktický je napríklad v prípade Bratislavy, odkiaľ vysiela množstvo staníc, ale na mape je zobrazená len jedna z nich.

Foto: Martin Minka

Druhou možnosťou je výber priamo na mape. Jednotlivé zelené guľôčky predstavujú jednu alebo viac rádií v danom regióne, pričom zobrazenie je veľmi presné. V prípade väčších miest je po kliknutí na jeho názov k dispozícii celý zoznam staníc na danom mieste.

Hranice výberu neexistujú

Aplikáciu Radio Garden môžete používať aj na celkom bežné počúvanie staníc na Slovensku. Jej potenciál je však doslova svetový. Naladiť si môžete vysielanie z ktorékoľvek miesta na Zemi, pokiaľ tam existuje nejaká stanica.

Foto: Martin Minka

Limity naozaj neexistujú a behom niekoľkých sekúnd môže používateľ počúvať rádio zo Stredoafrickej republiky, tichomorského Tahiti alebo ruskej Sibíri. Pokiaľ sa počúvaním cudzojazyčných staníc budete chcieť zlepšiť v znalosti nemčiny či angličtiny, vystačíte si s rakúskym či britským vysielaním.

Aplikácia Radio Garden je podarenou demonštráciou toho, čoho sú dnešné technológie schopné. Počúvať ktorékoľvek rádio na svete by ešte nedávno bolo nepredstaviteľné. Samozrejme, Radio Garden poslúži aj tým, ktorí si chcú vypočuť slovenské stanice. Či už pre zábavu, alebo za účelom denného využívania, Radio Garden stojí za vyskúšanie.


Ďalšie články