Sulík vracia úder. Jednou vetou odmietol podstatu Matovičovej daňovej revolúcie

256832205_447607400062077_6006614329255509635_n

Richard Sulík sa konečne vyjadril k Matovičovej daňovej revolúcii. Z jeho slov vyplýva, že SaS nedovolí výrazne vyššie zdanenie živnostníkov, ale nárast odvodov pre bohatých a rozdávanie peňazí nepracujúcim rodičom.

„Pripadám si ako hodinár, ktorý s lupou na očiach, tenučkým šróbovákom a klieštikmi v rukách vytvoril skvost jemnej mechaniky a tesne pre nasadením krytu príde Igorko s kladivom a stovkou klincom v ruke a odsunie ma zo slovami: ‚Nechaj ma to vylepšiť!‘” tak v sobotu predpoludním zareagoval Richard Sulík na rozhovor Igora Matoviča v Denníku N, kde povedal, že Sulíkov sen o daňovom bonuse dotiahol o niekoľko levelov vyššie.

Sulík však v sobotu neskúšal iba humor, ale k svojmu komentáru pridal aj ostré a jednoznačné vymedzenie voči Matovičovej daňovej revolúcii.

Predseda koaličnej SaS napísal: „Teraz vážne: odvodový bonus neobsahuje ošklbanie živnostníkov ani milionársku daň, ani zvýšenie dane z dividend, ani 100 eur na dieťa tým, čo nič nerobia, ani zrušenie stropu pre platenie odvodov.“

Hoci prebiehajú rokovania o Matovičovej daňovej reforme, ktorú on nazýva revolúciou, a k jej podpore sa hlási strana Sme rodina a možno predpokladať, že aj zvyšok poslancov Za ľudí, SaS zatiaľ na návrhy jednoznačne nereagovala. S jednoznačným postojom prišiel až dnes teraz Richard Sulík.

Dalo sa očakávať, že SaS bude prekážať návrh na nové zdanenie živnostníkov, ktoré už medzitým kritizovali niektorí ekonómovia, najtvrdšia kritika zaznela z neziskovky INESS. Za základ si síce zobrali trochu nadštandardne vyšší príjem živnostníka (30-tisíc ročne), ale porovnanie s okolitými štátmi V4 dopadlo katastrofálne.

Dá sa tiež očakávať, že Matovičov návrh na výrazne vyššie zdanenie živnostníkov nenarazí len v SaS, ale aj v Sme rodina a možno aj v časti poslaneckého klubu OĽaNO. Živnostníci napokon v značnej miere volili strany súčasnej vládnej koalície, bolo by prekvapujúce, keby sa ich najviac zastávali opozičné strany.

Sulík však nezostal len pri kritike zdanenia živnostníkov. Prekáža mu aj vyššie zdanenie bohatých, zvlášť zrušenie stropu pre platenie odvodov, zvýšenie dane z dividend a milionárska daň.

Útokom na srdce Matovičových návrhov je však jeho veta, že odmieta „100 eur na dieťa tým, čo nič nerobia“. Práve podpora rodín s deťmi, zvýšenie prídavkov a rozdanie balíčkov na podporu krúžkov a investícií do dieťaťa, bola prvou z tém, ktorú Igor Matovič predstavil. Celkovo by malo ísť až o 200-eurovú podporu na dieťa, polovicu z nej by mali čerpať aj nepracujúci rodičia.

Citlivou a politicky explozívnou časťou tohto návrhu je najmä zvýšenie podpory detí pre detí z rómskych osád či inak neprispôsobivých oblastí. SaS kedysi s témou kritiky dotovania Rómov začínala, nie je jej teda vzdialená.

Otázka je, či bez hlasov a dohody s SaS bude vôbec takzvaná daňová revolúcia predložená do parlamentu. Ako sme napísali pri predstavení prvej časti návrhov Igora Matoviča, kulisy skôr nasvedčujú, že ide o tému do najbližšej volebnej kampane.


Ďalšie články