Z Notre-Dame bude politicky korektný Disneyland, vravia kritici o nových plánoch na obnovu

173708776_3117286148503950_7474831061344992351_n Foto: Macron/FB

Slávna parížska katedrála Notre-Dame, ktorú na jar roku 2019 ťažko poškodil rozsiahly požiar, by sa mohla odieť do progresívneho a multikultúrneho hávu. Aspoň také sú nové fantázie pri jej rekonštrukcii. Kritici nešetria ostrými slovami a nerozumejú, prečo objekt jednoducho nemôže dostať svoju predošlú podobu.

Požiarom zničenej francúzskej katedrále Notre-Dame hrozí, že bude premenená na „politicky korektný Disneyland“. Odvážne slová padajú od odporcov po tom, ako sa na svetlo sveta začali dostávať plány na jej obnovu, ktorými exkluzívne disponuje britský denník Telegraph.

O čo má ísť?

V rámci avizovaných zmien padli návrhy, aby napríklad spovednice, oltáre a klasické sochy boli nahradené nástennými maľbami v štýle moderného umenia a novými zvukovými a svetelnými efektmi na vytvorenie „emocionálnych priestorov“.

Notre-Dame má byť aj viac multi-kulti. Do projektov boli vraj zahrnuté aj tematické kaplnky na „náučnom chodníku“ s dôrazom aj na Afriku a Áziu. Multikultúrny naratív má takisto podčiarknuť premietanie citátov z Biblie na steny budovy v rôznych cudzích jazykoch, pričom nemá chýbať ani mandarínska čínština.

Nová podoba vnútrajšku ikonickej rímskokatolíckej katedrály má reflektovať aj dôraz na tému posledných rokov – ekológiu. Posledná kaplnka má preto niesť silný environmentálny odkaz, ktorý má vychádzať z encykliky pápeža Františka Laudato Si.

Zábavný park, ktorý ignoruje vznešenosť miesta

„To, čo navrhujú urobiť v Notre-Dame, by sa nikdy nestalo Westminsterskému opátstvu alebo Bazilike svätého Petra v Ríme. Je to druh zábavného parku a veľmi detinský a triviálny vzhľadom na vznešenosť tohto miesta,“ povedal pre Telegraph Maurice Culot, oceňovaný parížsky architekt a urbanista. Dodal, že to pôsobí, ako by do Notre-Dame vstupoval Disney.

Vysokopostavený zdroj blízky renovácii, ktorého britský Telegraph cituje, uviedol, že publikované zámery riskujú, že symbol stredovekého kresťanstva sa zmení na „experimentálny showroom,“ ktorý by zmrzačil prácu Eugèna Viollet-le-Duca. Teda architekta, ktorý žil v predminulom storočí a gotickú budovu obnovil do podoby, v ktorej ju poznáme ako pýchu francúzskeho ľudu.

„Viete si predstaviť, že by administratíva Svätej stolice dovolila niečo také v Sixtínskej kaplnke?“ povedal tento zdroj s prístupom k najnovším plánom. „Bolo by to nepredstaviteľné. My tu nie sme v prázdnom priestore,“ dodal.

Podľa zdroja sa politická korektnosť v tomto ohľade zbláznila a o slávnej stavbe sa vyjadruje ako o mieste, ku ktorému by sme mali pristupovať veľmi citlivo aj pri tej najmenšej zmene.

A čo tak vrátiť jej pôvodnú podobu?

Plány navyše zahŕňajú aj možnosť uskladnenia lavičiek v podzemí vďaka výťahu určenému na prevoz predmetov, čo by však vyžadovalo vyraziť dieru do krypty z 18. storočia, ktorú navrhol Jacques-Germain Soufflot.

Zmeny sa pritom majú týkať najmä tých častí sakrálnej pamiatky, ktoré boli katastrofou spred vyše dvoch rokov relatívne málo zasiahnuté. Sekcie budovy, ktoré požiar poškodil najviac, majú byť naopak starostlivo obnovené do pôvodného stavu.

Návod na to, ako by mohla seriózna rekonštrukcia vyzerať, pritom existuje a netreba takpovediac vymýšľať koleso. Podľa talianskej odborníčky Marie Luisy Ceccarelli Lemutovej v univerzity v Pise by mali zodpovední ľudia jednoducho reštaurovať zničené časti a nie svojvoľne modernizovať budovu.

Nie je to pritom prvýkrát, keď sa modernisti rozhodli túto kresťanskú stavbu „prefackať“. V pláne bol svojho času dokonca aj bazén na streche. Uvažovalo sa tiež, že strecha mala byť zo skla. Po rozruchu však súťaž zrušili a rozhodlo sa, že veža, strecha a stredoveké drevené trámy musia byť prestavané čo najvernejšie podľa pôvodných návrhov. Ako však z horeuvedených riadkov vyplýva, boj o podobu interiéru stále trvá.

Na snímke lešenie počas rekonštrukčných prác na katedrále Notre-Dame počas druhého výročia ničivého požiaru parížskej katedrály Notre-Dame 15. apríla 2021 v Paríži. Foto: TASR/AP

Tragédia, ktorá otriasla celým svetom

Generál Jean-Louis Georgelin, ktorého šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron poveril prestavbou Notre-Dame a parížsky arcibiskup Michel Aupetit, sú s týmto nápadom stotožnení. To však neplatí o väčšej časti vedeckého výboru, ktorý na proces obnovy dohliada. Veľká časť problémov s rekonštrukciou Notre-Dame vyplýva z toho, že chrám nepatrí cirkvi, ale francúzskemu štátu, pri jej rekonštrukcii teda zohrávajú vplyv aj politické, nielen náboženské zámery.

Viac odpovedí prinesie stretnutie odborníkov, ktoré je naplánované na 9. decembra. Rozhodnutie o finálnej podobe interiéru však dlho nepočká. Podľa prísľubu Georgelina by mala byť katedrála dostatočne zrekonštruovaná do 16. apríla 2024. Vtedy by sa v nej malo konať Te Deum pred olympijskými hrami v Paríži.

Pýcha Paríža čiastočne vyhorela pri obrovskom požiari 15. apríla 2019. Prišla o vežu, strechu aj vzácne stredoveké vitráže. Vlnu smútku a sústrasti z celého sveta krátko nato vystriedalo úctyhodné odhodlanie vzácnu pamätihodnosť zachrániť. Za týmto účelom sa vyzbieralo neuveriteľných 833 miliónov eur od zhruba 340-tisíc darcov.


Ďalšie články