J. K. Rowlingovú nepozvali na dvadsiate výročie prvého filmu o Harrym Potterovi

J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Výročný špeciál oslavujúci dvadsať rokov od prvého filmu Harryho Pottera Kameň mudrcov bude bez spisovateľky J. K. Rowlingovej. Za zrušenie sa môže podľa všetkého poďakovať svojej obhajobe biologických pohlaví a kritike politicky korektného jazyka. Tieto názory sa totiž v súčasnosti považujú za transfóbne.

Začiatkom budúceho roka, presne 1. januára 2022, oslávi video služba HBO Max dvadsiate výročie prvého filmu o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Na uvedení špeciálnej snímky sa zúčastnia všetci hlavní herci a tvorcovia filmu.

Na pripomienke však bude chýbať jedna dôležitá osoba. Spisovateľku a autorku knižnej predlohy J. K. Rowlingovú, bez ktorej by film ani neexistoval, na výročie nepozvali. Namiesto nej tvorcovia využijú archívne zábery.

Dôvodom sú podľa všetkého názory J. K. Rowlingovej, najmä jej obrana biologických pohlaví a spor s transrodovými aktivistami. Rowlingová je terčom týchto ľudí už nejaký čas.

Na Západe nič nové

Nedávno aktivisti zverejnili na internete fotografiu jej presnej adresy, na čo vzápätí začala dostávať množstvo vyhrážok. To však nie je žiadna novinka. Tento stav trvá už od roku 2019, keď sa Rowlingová zastala britskej expertky Mayi Forstaterovej.

„Obliekajte sa, ako chcete. Volajte sami seba, ako chcete. Majte sex s hociktorým dospelým, ktorý s tým súhlasil. Žite svoj život v mieri a bezpečí. Ale vyhadzovať ženy z práce za výrok, že pohlavie je skutočné?“ napísala vtedy v reakcii na to, že Forstaterovej nepredĺžili zmluvu. Expertka predtým bránila prirodzené biologické pohlavia.

Aktivisti z prostredia LGBT agendy následne Rowlingovú označili za transfóbku a ku kritike sa čoskoro pridali aj rôzne snahy o zastrašenie. Na internete i mimo neho sa jej vyhrážajú násilím, znásilnením i smrťou. Autorka, vytrvalá feministka, však od svojich názorov odmieta ustúpiť.

Herci proti nej

Okrem iného tvrdí, že predstava transrodových osôb o tom, že si môžu zmeniť pohlavie, ohrozuje ženy po celom svete. „Ak pohlavie nie je skutočné, tak životné skúsenosti žien po celom svete budú vymazané,“ poznamenala spisovateľka. Ani operácie nemôžu zmeniť fakt, že kto sa narodil ako muž, tak je naveky mužom, a naopak.

Inokedy zasa Rowlingová kritizovala termín „ľudia, ktorí menštruujú“. Podotkla, že pre takéto osoby už existuje názov – ženy. Podľa svojich slov jej však neprekážajú transrodové osoby ako také. Je len rozhodnutá bojovať za svoje právo nazývať ženy ženami.

Tento postoj však mnohí na strane progresívnej agendy neuznávajú. Kritiku voči spisovateľke vyjadrili aj samotní herci z filmov o Harrym Potterovi. Trojica zosobňujúca hlavných hrdinov – Daniel Radcliffe, Emma Watsonová a Rupert Grint – odsúdila vyhlásenia Rowlingovej.


Ďalšie články