Rezort školstva by nemal brániť len otvorené školy, ale tiež lepšie chrániť starších učiteľov

Otvorená základná škola na Komenského ulici v Trebišove Otvorená základná škola na Komenského ulici v Trebišove. Foto: Roman Hanc/TASR

Školy zostávajú cez lockdown otvorené. Pokračovanie prezenčnej výučby sa podarilo presadiť SaS aj s argumentom, že deti si nezaslúžia ďalšie depresie kvôli strachu dospelých pred vakcínami. S tým ale súvisí ďalší aspekt – starší kantori, ktorým vakcinačná ochrana už zrejme významne vybledla.   

V poslednom období boli zverejnené najmenej dve robustné štúdie poukazujúce na výrazný pokles protilátok a imunity pol roka po očkovaní druhou dávkou. Účinnosť vakcíny od AstraZeneca vychádza obzvlášť zle. Už po štyroch mesiacoch je jej ochranný štít veľmi biedny. Zaočkovanec mRNA vakcínou je na tom lepšie, no aj tam protilátky po šiestich mesiacoch padajú na polovičné úrovne (Moderna 58 percent, Pfizer 45).

A práve najmä vakcínou od Astry boli očkovaní slovenskí učitelia už začiatkom jari. Dnes sú teda mnohí približne šesť či sedem mesiacov po druhej dávke. Ich vakcinačná ochrana je už pravdepodobne veľmi slabá, možno takmer zanedbateľná.

Pedagógovia vo vekovej kategórii nad 55 rokov však dostávali najmä Pfizer, prípadne Modernu, no ani ich pancier pred covidom už na tom dnes nemusí byť najlepšie. Najmä ak starší ľudia mali prednosť, čiže boli zaočkovaní medzi prvými.   

V súčasnosti patria učitelia medzi skupiny, ktoré sa môžu nahlasovať na tretiu dávku. Podľa údajov, ktoré Štandardu sprístupnilo ministerstvo školstva, zaočkovanosť treťou dávkou medzi pedagógmi je 11 percent, celkovo sa očkovať dalo prvými dvoma dávkami 71 percent učiteľov. Najväčší záujem je medzi kantormi v Dunajskej Strede a v Bratislave, najmenší v Kysuckom Novom Meste a v Poltári (čo približne kopíruje všeobecnú zaočkovanosť).

Učitelia počas súčasného lockdownu patria medzi tých, ktorí zatiaľ nemôžu prejsť na dištančné vzdelávanie a musia chodiť do škôl. Jedenásťpercentná ochrana treťou dávkou je prislabá. „Pravda ale je, že očkovanie učiteľov treťou dávkou zatiaľ prebieha len krátko, predpokladáme, že čísla budú stúpať,“ tvrdí hovorca rezortu školstva Tomáš Kostelník. Vekovú štruktúru zaočkovaných učiteľov nepoznajú, no pedagógom, ktorí dovŕšili šesť mesiacov od druhej dávky, automaticky posielajú esemesku s ponukou posilňujúcej vakcíny.

Slovensko má na školách pomerne prestarnutý učiteľský zbor a čím ďalej smerom na (najzamorenejší) východ jeho vekový priemer dokonca rastie. Detské mančafty v triedach tvorí bežne 20 až 25 detvákov, priemerná učiteľka za deň prestrieda aj niekoľko samostatných kolektívov. Medzi deťmi sa vírus šíri rýchlo a ľahšie, keďže bývajú často asymptomatické. Mnohí odborníci považujú v súčasnosti práve detské kolektívy za motor šírenia nákazy. Na starších učiteľov tak číha zvýšené riziko.

Je namieste uvažovať, či by sa v tejto situácii nemala presadiť akútna prednosť učiteľov pri vakcinácii treťou dávkou dokonca aj pred seniormi. Na rozdiel od dôchodcov ich lockdown neochráni ani dočasne. 

Ak bol minister školstva Branislav Gröhling na vláde ochotný pohroziť pri zatvorení škôl demisiou, mal by zabojovať za učiteľov aj pri prednostnej vakcinácii. Na Slovensku máme na základných a stredných školách 56-tisíc učiteľov, ochotné dať sa zaočkovať sú azda dve tretiny, starších a akútnych adeptov je zhruba 15- až 20-tisíc. To sa dá pri súčasných kapacitách a tempe zvládnuť aj za jediný deň.

Rezort školstva by tak dnes nemal brániť len školské vyučovanie, ale aj verejne upozorňovať učiteľov a školy na tento problém a odporučiť riaditeľom stratégiu, ako starších učiteľov lepšie ochrániť.

Povinnosťou by malo byť aj verejné upozornenie učiteľom, že ich imunita voči koronavírusu bude v tejto chvíli zrejme veľmi slabá, aby netrpeli „ilúziou zaočkovaného“, keďže zaštepený človek sa vedome či podvedome správa menej opatrne.

To by ale znamenalo verejne priznať prudký pokles efektivity očkovania v čase, a toho sa dnes bojíme azda viac, ako reálnych dôsledkov. Keďže ochota očkovať sa je na Slovensku rovnako slabá ako účinnosť Pfizeru po šiestich mesiacoch.

A je možné, že pri tretej dávke bude ochota ešte nižšia. Mnohých sme totiž presvedčili, že dve dávky úplne postačia. Dnes „žneme úrodu“ práve z tejto prehnanej dôvery v ohromnú silu vakcíny.


Ďalšie články