Nórska pošta uviedla reklamu s homosexuálnym Santom

santa Foto: YouTube

Nórska pošta nedávno uviedla reklamu s homosexuálnym Santom. Podľa marketingovej šéfky spoločnosti za týmto krokom stojí oslava inkluzívnosti a rozmanitosti.

Nórska pošta, ktorá je štátom vlastnený podnik, uviedla v predvianočnom období netradičnú reklamu. V progresívnom spote totiž ako jedna z dvoch hlavných postáv vystupuje Santa Claus, ktorý si pri rozdávaní darčekov nájde homosexuálneho partnera.

Ako informuje český portál Mladá fronta Dnes, reklama s názvom Keď Harry stretol Santu odkazuje na známy film Keď Harry stretol Sally z roku 1989. Nóri materiál pripravili k príležitosti 50. výročia dekriminalizácie homosexuality v krajine, ktoré bude v roku 2022.

Na publikovaných záberoch je badať, ako sa obaja muži vo vyššom veku počas každoročného stretnutia zbližujú. „Budeš mi chýbať,“ povie Harry v jednej zo scén Santovi. Divák je tiež konfrontovaný s tým, ako Harry píše list, v ktorom uvádza: „Všetko, čo si prajem na Vianoce, si ty.“

Že ide o reklamu, diváci spozorujú až vo chvíli, keď pri dverách zazvoní poštárka v bunde s logom Posten Norge, ktorá Harrymu podáva niekoľko balíčkov. „Tento rok som si zariadil pomoc, aby som mohol byť s tebou,“ zjaví sa hneď nato za Harrym Santa. Nasleduje objatie a bozk.

Rozmanitosť, inkluzívnosť, krása…

„Nórska pošta je inkluzívne pracovisko s veľkou rozmanitosťou a my by sme radi oslávili 50. výročie týmto krásnym milostným príbehom,“ nechala sa počuť marketingová riaditeľka spoločnosti Monica Solbergová.

Podľa vyjadrenia pošty pre NBC News mal spot ukázať, že „láska nemá hranice“. Rozhodnutie, či bude Santova netradičná lovestory pokračovať aj budúci rok, ešte vedenie doručovateľskej služby neprijalo.

Hoci český web uvádza, že záznam si získal všeobecne pozitívnu odozvu, obraz taký jednoznačný nie je, najmä v kontexte krajiny, odkiaľ pochádza. Na platforme YouTube na neho kladne reagovalo 18-tisíc užívateľov, zatiaľ čo negatívne 6,5-tisíc.

Pozor na reči, môžu prísť putá

S prípadnými nesúhlasnými prejavmi voči využívaniu tradičnej mýtickej vianočnej postavy na šírenie LGBT naratívov je to pritom v Škandinávii veľmi zložité.

Pred zhruba rokom totiž obletela svet práva, že Nórsko bude po novom zatvárať svojich občanov do väzenia za kritické stanoviská voči LGBT komunite, respektíve, za údajne nenávistné prejavy. A to aj vtedy, ak ich prednesú v súkromí.

Vyplýva to z legislatívnej zmeny, ktorú v prvej polovici novembra 2020 schválil tamojší parlament a rozšíril ňou trestný zákon chrániaci lesby a gayov z roku 1981. Informáciu toho času priniesla agentúra Reuters a Štandard o nej informoval tu.

Ľuďom, ktorí boli uznaní za vinných z nenávistných prejavov (hate speechu), hrozí za prejavy súkromnej povahy pokuta alebo až rok väzenia a za verejné vyhlásenia dokonca až tri roky väzenia.


Ďalšie články