Najúspešnejší film tohto roku: Ako Číňania porazili Američanov

Plagát k filmu Bitka na jazere Čchang-ťin. Zdroj: Bona Film Group Plagát k filmu Bitka na jazere Čchang-ťin. Zdroj: Bona Film Group

James Bond? Duna? Rýchlo a zbesilo? Nie, najziskovejšia snímka roku 2021 je zatiaľ čínsky propagandistický film z obdobia Kórejskej vojny. Je nabitý čínskym patriotizmom a akčnými scénami. Nikoho teda neprekvapí, že absolútna väčšina zárobku pochádza tiež z Číny.

V roku 2021 vyšlo viacero ikonických snímok. Vo filme Nie je čas zomrieť sa s divákmi rozlúčil herec Daniel Craig stvárňujúci legendárneho britského špióna Jamesa Bonda, zatiaľ čo snímka Duna dostala na plátno prvú polovicu rovnomennej knihy, ktorá patrí k najvplyvnejším vedecko-fantastickým dielam.

Všetky tieto a ďalšie tohtoročné filmy však v oblasti zárobku prekonalo iné, pre nás skôr neznáme, dielo. To nesie názov Bitka na jazere Čchang-ťin a do čínskych kín prišlo 30. septembra. Odohráva sa v prvých rokoch Kórejskej vojny (1950-1953), ktorá vo výsledku viedla k rozdeleniu kórejského polostrova.

Tento film, označovaný za propagandu čínskej vlády, zarobil od uvedenia do distribúcie len v Ríši stredu takmer 800 miliónov eur. Premietali ho však aj v Singapure, Spojenom kráľovstve či v Spojených štátoch, no zisky z týchto krajín boli mizivé. V USA to bolo necelých 100-tisíc dolárov.

Prvé miesta

To však snímke neublížilo a bezkonkurenčne sa umiestňuje na vrchole tohtoročného rebríčka najziskovejších filmov celého sveta. Predbehla tak ďalší čínsky film, komédiu Ahoj mami, najnovšiu bondovku alebo dielo F9 zo ságy Rýchlo a zbesilo.

Tam sa ale rekordy nekončia. Bitka na jazere Čchang-ťin sa zároveň stala najziskovejším cudzokrajným (teda neanglickým) filmom všetkých čias, ako aj najziskovejšou čínskou snímkou. Jeho rozpočet sa odhaduje na 177 miliónov eur, pričom naň štedro prispela tamojšia komunistická vláda.

Tá je vraj s výsledkom takmer trojhodinového patriotického filmu veľmi spokojná. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťian dokonca pogratuloval hlavnému hercovi snímky Wuovi Ťingovi.

Mráz a krv

Film opisuje príbeh z rovnomennej bitky (známej aj ako bitka o Chosinskú nádrž), ktorá sa odohrala krátko po tom, ako Čína vstúpila do vojny na strane Severnej Kórey. Počas sedemnástich dní brutálneho boja sa podarilo Číňanom obkľúčiť amerických vojakov a ich spojencov.

Aj keď sa západné sily zvládli prebojovať z obkľúčenia, museli zo spomínaného kórejského regiónu kompletne ustúpiť. Snímka sleduje najmä malú skupinku čínskych vojakov, ktorí sa dostanú do nepriaznivej situácie a musia prežiť nielen vojnové podmienky, ale aj silný mráz.

Úspech filmu nie je až taký prekvapujúci, keďže čínsky filmový trh je najväčší na svete. Snímka vyšla tiež vo vhodnom čase – počas sviatkov okolo Národného dňa. Toto obdobie patrí k najziskovejším pre trh Ríše stredu, podobne ako obdobie Nového roku.


Ďalšie články