Označili ho za Frankensteinovu zmes. Nový variant z juhu Afriky je už v Belgicku

Chlapec kráča po zaplavenej ulici okolo nápisu, ktorý vyzýva ľudí, aby sa dali očkovať proti ochoreniu COVID-19 v chudobnej štvrti Kibera v Nairobi. Foto: TASR/AP Chlapec kráča po zaplavenej ulici okolo nápisu, ktorý vyzýva ľudí, aby sa dali očkovať proti ochoreniu COVID-19 v chudobnej štvrti Kibera v Nairobi. Foto: TASR/AP

V Afrike vznikol nový variant s vysokým počtom mutácií. Vedci sa obávajú, že bude odolný voči imunite z vakcín.

Nový kmeň koronavírusu B.1.1.529 sa objavil vo štvrtok. V Juhoafrickej republike vtedy zaznamenali exponenciálny nárast počtu nakazených. Medzitým nový variant detegovali aj v Botswane a Hongkongu medzi cestujúcimi prichádzajúcimi z JAR.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v piatok zíde, aby nový variant SARS-CoV-2 kvalifikovala a rozhodla, či ho bude monitorovať ako variant vyvolávajúci „záujem“ alebo „obavy“. Pridelí mu tiež grécke označenie.

Počet mutácií môže byť rizikový

Nový variant má veľký počet mutácií (32), čo podľa virológov predstavuje „vážny problém“ oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky vírusu.

Vďaka mnohým mutáciám na spike proteíne by tento variant mohol ľahšie obísť imunitný systém človeka a následne aj nakaziť viac ľudí. Práve spike proteínom preniká koronavírus do ľudskej bunky a cielia naň vakcíny.

„Znepokojuje nás, že tento variant nemusí mať len zvýšenú prenosnosť, takže sa efektívnejšie šíri, ale môže byť aj schopný obísť časti imunitného systému,“ pripustil výskumník Richard Lessells.

Nemecký vedec Moritz Gerstung na Twitteri označil kombináciu rôznych mutácií za „Frankensteinovu zmes“.

Opatrnosť je na mieste, ale treba zdôrazniť, že kľúčové vlastnosti ešte nie sú známe. John Nkengasong z Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo štvrtok zdôraznil, že údaje o variante treba preveriť a zhodnotiť. Zatiaľ sa nepotvrdilo, že mutácie majú vplyv na účinnosť vakcíny, a preto ostáva očkovanie najlepším spôsobom ochrany.

„Musíme urobiť viac štúdií, je toho veľa, čo o novom variante koronavírusu nevieme. Musíme sa na tieto údaje pozrieť veľmi dôkladne, až potom vydáme vyhlásenie. Nutným cieľom pre náš kontinent je 70-percentná miera zaočkovanosti obyvateľov,“ dodal Nkengasong. V Afrike sa zatiaľ proti koronavírusu úplne zaočkovalo len 6,6 percenta obyvateľov.

Štáty obmedzujú lety z Afriky

V nadväznosti na nový variant zaradil Izrael štáty JAR, Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Namíbiu a Svazijsko na zoznam krajín s najvyšším rizikom nákazy chorobou COVID-19.

Izraelský premiér Naftali Bennett nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z týchto krajín do Izraela a naopak. Cudzincom z týchto afrických krajín sa zakáže vstup do Izraela a vracajúci sa Izraelčania budú musieť podstúpiť karanténu v hoteli, aj keď budú plne zaočkovaní.

Bennett uviedol, že ju môžu ukončiť po siedmich dňoch a po predložení negatívnych výsledkov dvoch PCR testov.  
Navrátilci do Izraela, ktorí odmietnu podstúpiť test, sa budú musieť dva týždne izolovať v štátnom karanténnom hoteli.

Dočasný zákaz letov zo šiestich spomínaných juhoafrických krajín nariadilo od piatka aj Spojené kráľovstvo. „Od všetkých ľudí, ktorí pricestujú z týchto krajín, budeme od nedele vyžadovať karanténu v hoteloch,“ povedal britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Dodal, že tí, čo do Spojeného kráľovstva prídu pred uvedeným termínom, by sa mali izolovať doma a takisto podstúpiť PCR test na druhý a ôsmy deň po príchode. Tých, ktorí sa za posledných desať dní vrátili z nejakej z týchto krajín, požiadajú, aby išli na PCR test.

„Údaje, ktoré zatiaľ máme o tomto variante, ukazujú, že môže byť nákazlivejší ako variant delta a vakcíny, ktoré v súčasnosti máme, môžu byť voči nemu menej účinné,“ varoval Javid. V Británii výskyt tohto variantu podľa neho zatiaľ nezaznamenali.

Opatrenia pre cestujúcich aj na Slovensku

Na Slovensku by mohli byť prijaté okamžité opatrenia pre cestujúcich, ktorí prichádzajú z tretích krajín. Navrhol to v piatok minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) a príslušným rezortným kolegom. Urobil tak v súvislosti s novým variantom koronavírusu, ktorý sa objavil v niektorých štátoch Afriky. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Pán premiér ma v tejto myšlienke podporil a zároveň informoval, že o tejto téme už komunikoval aj s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Podľa prvotných výsledkov identifikovali nový variant koronavírusu, ktorý svojím vysokým počtom mutácií vyvoláva obavy vo vedeckej komunite,“ skonštatoval Doležal.

Podľa ministra sa preto zaoberajú riešením, že pre občanov, ktorí sa vracajú a budú sa vracať z krajín Afriky, a na Slovensko sa môžu dostať nepriamo z iných krajín vlakom, autom a podobne, by zaviedli určitú formu izolácie či karantény. „Cieľom je čo najrýchlejšie predísť tomu, aby sa k nám nový variant vírusu dostal. Všetky podrobnosti oznámime v najbližšom čase,“ dodal Doležal.

Hovorkyňa bratislavského letiska Zuzana Drobová pre TASR uviedla, že letisko postupuje v súvislosti s pandémiou na základe opatrení nariadených Útvarom vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR pre oblasť civilného letectva, ktoré sú koordinované s Úradom verejného zdravotníctva SR.

Prvý prípad v Európe hlási Belgicko

Belgicko v piatok oznámilo, že zaznamenalo prvý prípad nového koronavírusového variantu B.1.1.529 u nezaočkovanej osoby, ktorá sa vrátila zo zahraničia. Správu priniesla agentúra AFP. „Máme prvý potvrdený prípad tohto variantu,“ uviedol belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke. Infikovaná osoba mala pozitívny test 22. novembra a predtým nemala COVID-19, dodal Vandenbroucke bez ďalších podrobností.

Minister zdôraznil, že zatiaľ netreba robiť paniku, a dodal, že belgická skupina pre hodnotenie rizika COVID-19 analyzuje situáciu. Popredný belgický virológ Marc Van Ranst na sociálnej sieti Twitter uviedol, že infikovaná osoba sa vrátila z Egypta ešte 11. novembra.

(tasr, est)


Ďalšie články