Sulík reaguje na Matoviča: Rozhodujú činy, nie slzy

Reakcia Richarda Sulíka na nákup antigénových testov Richard Sulík. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík reagoval na emotívne vystúpenie premiéra Igora Matoviča so stoickým pokojom a odkázal mu, že SaS si zodpovedne plní úlohy.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa týždeň pred Vianocami na rádiu Expres mimoriadne tvrdo obul do predsedu SaS Richarda Sulíka a vyzval ho, aby odstúpil z postu ministra hospodárstva.

„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať,“ povedal Matovič v závere relácie Braňa Závodského, počas ktorej sa mu viackrát triasol hlas, ako keby plakal.

Premiér obvinil šéfa rezortu hospodárstva z toho, že nenakúpil testy, ako mu nariadil v polovici novembra. Sulík odkázal, že podľa legislatívnych pravidiel budú môcť byť testy dodané až 7. januára. Podľa Matoviča sa líder SaS správa nezodpovedne a robí všetko len preto, aby svojej strane zvýšil preferencie a nezáleží mu vraj na životoch ľudí.

Sulík vracia úder

Na slová premiéra reagoval Richard Sulík takmer okamžite prostredníctvom svojej hovorkyne Kataríny Matejkovej: „Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča.“

Pár hodín po odvysielaní rozhovoru s Matovičom na rádiu Expres však Sulík reagoval znova na sociálnej sieti.

„Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí. Strana Sloboda a Solidarita si zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia, a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov. Je mi ľúto, že práve v tomto období strácame drahocenný čas, kedy rozhodujú činy a nie slzy.“

Spory medzi premiérom a ministrom hospodárstva trvajú už niekoľko mesiacov. Sulík s Matovičom sa nezhodujú v tom, ako by sa malo postupovať pri otváraní opatrení a pomoci podnikateľom. Najnovšie sa líder SaS s predsedom vlády pochytili na nákupe testov. Jeho urýchlenie by si vyžadovalo zmenu zákona, čo Sulík odmieta.


Ďalšie články