Zemana vraj nakazila covidom pracovníčka jeho kancelárie. V nemocnici dostáva špeciálnu liečbu

Miloš Zeman Alexander Van der Bellen TK Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Česká hlava štátu Miloš Zeman je po niekoľkých dňoch späť v opatere lekárov. Dôvodom je pozitívny test na koronavírus, ktorým ho údajne nakazila zamestnankyňa jeho kancelárie. Prezidentovi v nemocnici podávajú takzvané monoklonálne protilátky. Politik je očkovaný aj posilňovacou dávkou a príznaky vraj nemá.

Českého prezidenta Miloša Zemana previezli do nemocnice kvôli aplikácii monoklonálnych protilátok a zostane v nej na pozorovanie.

Zeman, ktorý mal vo štvrtok pozitívny test na covid, bol na chorobu testovaný po tom, ako sa dostal do kontaktu s ďalšou pozitívne testovanou osobou, uviedla hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe Jitka Zinkeová.

Test bol pozitívny neskôr aj u prezidenta. Hlavu štátu preto opäť hospitalizovali a Zemanovi boli podané monoklonálne protilátky, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

„Preventívne testovanie je bežnou praxou pri prijatí do zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí, a zároveň mu bol test vykonaný aj z dôvodu kontaktu s pozitívne testovanou osobou,“ uviedla Zinkeová. Zeman podľa nej nemá príznaky choroby; je očkovaný troma dávkami vakcíny.

„Podanie monoklonálnych protilátok má predovšetkým preventívny účel, po aplikácii tohto prípravku zostane pacient hospitalizovaný z dôvodu pozorovania,“ doplnila.

V nemocnici bol takmer 50 dní

Každá návšteva u prezidenta musela doložiť doklad o zaočkovaní, prekonaní covidu alebo sa preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín, pričom u pacienta mohla pobudnúť maximálne 30 minút, vysvetlila hovorkyňa ÚVN.

„Prítomné mohli byť maximálne dve osoby, návšteva vždy bola poučená o povinnosti mať počas návštevy nasadený respirátor. Pri návštevách nebol personál ÚVN prítomný,“ popísala Zinkeová okolnosti návštev u českého prezidenta.

Zeman strávil v ÚVN uplynulých 46 dní. Vo štvrtok predpoludním ho prepustili na vlastnú žiadosť a odcestoval do prezidentského sídla v Lánoch. Nemocnica uviedla, že sa zrieka zodpovednosti za jeho zdravotný stav a informovala rodinu a spolupracovníkov o možných rizikách.

Starostlivosť o prezidenta prevzala spoločnosť Senior Home Group zo skupiny Penta Hospitals, ktorá dostala zdravotnú dokumentáciu aj rehabilitačný plán stanovený ÚVN.

Popoludní bol Zeman testovaný na koronavírus a po porade s prezidentovým ošetrujúcim lekárom Miroslavom Zavoralom ho previezli späť do nemocnice. V Lánoch tak strávil iba niekoľko hodín. Kedy prezidenta z nemocnice prepustia, nie je jasné.

Pôvodca jeho nákazy je zrejme známy

Zemana koronavírusom údajne nakazila pozitívne testovaná zamestnankyňa prezidentskej kancelárie, ktorá s ním bola v kontakte. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz to uviedol Boris Šťastný, exposlanec a riaditeľ spoločnosti Senior Home Group, ktorá prevzala zdravotnú starostlivosť o Zemana.

Šťastný priblížil, že Senior Home Group, ktorá je súčasťou skupiny Penta Hospitals, testovala v prezidentskom sídle v Lánoch všetky osoby, ktoré mali s prezidentom prísť do styku po jeho návrate z nemocnice. Išlo podľa jeho slov o citlivejší antigénový test, ktorý sa vykonáva tzv. semikvantitatívnym odberom.

Na základe tohto testu bola zachytená pozitivita u jednej z pracovníčok prezidentskej kancelárie, ktorá bola so Zemanom v kontakte už v predchádzajúcich dňoch. Neskôr tejto zamestnankyni, ako aj prezidentovi spravili i presnejší PCR testy, ktoré vyšli tiež pozitívne.

„V rámci režimových opatrení sme každého, kto by mal prísť do styku s pánom prezidentom, otestovali pomocou antigénového testu a už ráno, ešte pred jeho príchodom, sme v Lánoch objavili jeden pozitívny záchyt. Pána prezidenta sme popoludní otestovali PCR metódou a jeho test vyšiel pozitívny, hoci bol absolútne bez príznakov,“ popísal pre situáciu pre denník Právo Šťastný.

(tasr)


Ďalšie články