Nielen Západ. Pokles pôrodnosti pod hranicu obnovy hlásia aj obe najľudnatejšie krajiny

India, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP India, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Je známe, že nízkou pôrodnosťou trpia v zásade všetky krajiny vyspelého sveta, najmä na Západe. Do podobnej situácie sa však dostávajú aj krajiny, od ktorých by ste to možno neočakávali. Aktuálny prieskum indického ministerstva zdravotníctva napríklad hovorí, že absolútna miera pôrodnosti dosiahla hranicu dvoch detí na jednu ženu. Krajina sa tak po prvýkrát dostala na úroveň, keď nedosahuje minimálnu pôrodnosť pre prirodzený prírastok obyvateľstva. Zatiaľ čo Čína sa snaží podobný trend naprávať, India bude ešte zrejme pokračovať v snahách o zníženie rastu populácie.

Absolútna miera pôrodnosti druhej najľudnatejšej krajiny sveta sa prvýkrát dostala na hranicu dvoch detí na jednu ženu. Priemer tak klesol pod minimálnu úroveň 2,1 dieťaťa na ženu, ktorá je potrebná na obnovu a rast populácie. Vyznieva to z piateho kola Národného prieskumu rodinného zdravia (NFHS) indického ministerstva zdravotníctva.

Zistenia poukazujú na to, že za posledné roky klesla absolútna miera pôrodnosti vo väčšine štátov Indie, výnimku tvorilo šesť území. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu sa prieskum vykonal v dvoch vlnách počas rokov 2019 až 2021. Prvá fáza bola dokončená vlani, druhá tento rok.

Predošlé, štvrté kolo prieskumu bolo na prelome rokov 2015 a 2016, pričom sa v ňom zaznamenala priemerná pôrodnosť v krajine na úrovni 2,2 dieťaťa na ženu. Za súčasným poklesom je podľa úradov viacero faktorov, napríklad rast používania antikoncepčných prípravkov.

Pomáha antikoncepcia

Pred piatimi rokmi používalo antikoncepciu 54 percent žien, dnes už v priemere 67 percent indických žien. Jedinú výnimku tvorí štát Pandžáb. Klesol tiež počet žien, ktoré nemajú prístup k takýmto prostriedkom – z 13 na 9 percent.

V krajine sa tiež zmenil pomer pohlaví narodených detí. Podľa najnovšieho prieskumu sa v krajine narodilo 1 020 dievčat na 1 000 chlapcov, čo je rast z predošlého priemeru 991 dievčat na tisíc chlapcov.

Všetky tieto údaje hrajú do karát vládnej stratégii, ktorá sa začala už v roku 1952. Tá si vytýčila za cieľ spomalenie rastu obyvateľstva v štáte. „India bola v skutočnosti prvou krajinou, ktorá spustila program plánovania rodičovstva na národnej úrovni…“ poznamenal nemenovaný štátny úradník.

Indická vláda naštartovala napríklad v roku 2016 program zvaný Pariwar Vikas, ktorý mal zabezpečiť lepší prístup obyvateľov k metódam antikoncepcie a plánovaného rodičovstva. Dôraz sa kládol na 146 oblastí s najvyššou mierou pôrodnosti v štátoch ako Bihár, Uttarpradéš či Ásam. Výsledky sa očividne dostavili.

Čínu to bolí, Indiu zatiaľ nie

Krajina hlási úspechy aj v iných oblastiach. Podľa prieskumu sa zvýšil počet očkovaných malých detí zo 62 percent na 76 percent či počet pôrodov v lekárskych ústavoch. Tie rástli na národnej úrovni z priemeru 79 percent na 89 percent. Znížil sa tiež počet matiek vo veku 15 až 19 rokov či množstvo dievčat, ktoré sa vydali pred osemnástymi narodeninami.

India prepadom pôrodnosti nasleduje súčasnú najľudnatejšiu krajinu sveta Čínu. Tamojšia komunistická vláda svojho času zaviedla radikálne prostriedky na kontrolu rastu populácie, ako napríklad politiku jedného dieťaťa. V súčasnosti však Ríša stredu bojuje až s priveľkým poklesom pôrodnosti a snaží sa situáciu rôznorodo zvrátiť. Zatiaľ bez väčšieho úspechu.

India sa na rozdiel od Číny ešte nechystá zastaviť svoje snahy o znižovanie rastu obyvateľstva. Poonam Muttrejová, prezidentka indickej neziskovej organizácie Nadácia pre indické obyvateľstvo (PFI), tvrdí, že obyvateľstvo Indie aj tak čoskoro neklesne.

„Krajina zažíva populačnú zotrvačnosť, čo je výsledok prechodu obyvateľstva. India má vysoký počet ľudí, ktorí sú alebo čoskoro budú v reprodukčnom veku, je to zhruba 30,9 percent mladých ľudí vo vekovej skupine 10 až 24 rokov. Aj keď táto légia splodí jedno alebo dve deti na každý pár, stále zažijeme nárast obyvateľstva,“ podotýka Muttrejová.

Riaditeľka PFI tiež zvýrazňuje, že India dokázala dosiahnuť spomalenie rastu obyvateľstva na dobrovoľnej báze, teda bez povinnej politiky, ktorá by obmedzovala povolený počet detí. Muttrejovej to však nestačí. „Potrebujeme viac investovať do plánovaného rodičovstva. Musíme udržať dievčatá v školách – miera pôrodnosti klesá, keď sú dievčatá vzdelané,“ dodáva.


Ďalšie články