Prečo zostalo námestie Banskej Bystrice posiate tisícmi bielych krížov

Biele kríže na dlažbe námestia. Foto: FB/Akadémia umení v Banskej Bystrici Biele kríže na dlažbe námestia. Foto: FB/Akadémia umení v Banskej Bystrici

Námestie v Banskej Bystrici pokryli uplynulý víkend tisíce bielych krížov. Bábkové divadlo na rázcestí zorganizovalo pietnu spomienku na obete pandémie, ktorá niesla názov 13 725 bielych krížov.

Iniciatíva 13 725 bielych krížov symbolizuje presný počet obetí, ktoré si vyžiadalo ochorenie COVID-19 k 18. novembru 2021. Pietna spomienka bola na Slovensku prvou svojho druhu a uprostred chaosu spojeného s humanitárnou krízou upriamuje pozornosť na tých, ktorí nás už opustili.

Rituál obracia pozornosť na obrovské straty spoločnosti

„Lúčenie sa s našimi blízkymi je dôležitým rituálom. Chceme sa venovať tomuto rituálu, aby sme obrátili pozornosť na konečnosť ľudského života, na obrovské straty, ktoré prežíva veľa rodín a celá naša spoločnosť v súvislosti s pandémiou,“ píše sa v tlačovej správe Bábkového divadla na rázcestí.

„A to práve v tomto čase, kedy silnejú útoky na zdravotníkov a zdravotníčky, akceleruje sa násilie kvôli očkovaniu a vrcholné orgány štátnej moci nevenujú dostatočnú pozornosť tomuto tichému neviditeľnému zápasu o prežitie celého Slovenska,“ dodáva na margo aktuálnej situácie.

Foto: FB/Akadémia umení v Banskej Bystrici

Podobné akcie sa dejú aj v zahraničí

Pietne spomienky na obete pandémie sa organizujú vo viacerých zahraničných krajinách. Príkladom je susedná Česká republika, ktorá v marci tohto roka zorganizovala obdobnú akciu na Staromestskom námestí v Prahe. Počet obetí covidu tam v tom čase dosiahol 25-tisíc, od čoho bol odvodený aj názov 25 000 krížov.

„K pietnej spomienke sa pripojili banskobystrické kultúrne inštitúcie Štátna Opera a Akadémia umení,“ informovalo divadlo. Počas akcie členovia umeleckého súboru BDNR čítali výpovede pozostalých, lekárov a lekárok, ako aj osobné spovede blízkych obetí covidu.

Spomienku organizovanú v rámci akcie Noc divadiel zvečnili aj študenti Akadémie umení v Banskej Bystrici. Fotografie akadémia uverejnila na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Foto: FB/Akadémia umení v Banskej Bystrici

Biely kríž je príbehom každého z nás

Pietna spomienka si získala pozornosť verejnosti. Aj po jej skončení a začiatkom nového týždňa obyvatelia so záujmom prichádzali k miestu, kde umelci zanechali tisíce bielych krížov. „Na Slovensku vznikla iniciatíva Skutočné obete, ktorá sprítomňuje bolesť a smútok za obete covidu sadením líp. V súčasnosti je na celom svete viac ako päť miliónov obetí, čo je počet obyvateľov celého Slovenska,“ dodáva Bábkové divadlo na Rázcestí.

„Mnohí z nás počas pandémie stratili nielen svojich blízkych, ale aj vieru v ľudskosť a ohľaduplnosť. Blízkych ľudí naspäť vrátiť nikomu nedokážeme. Ale môžeme si navzájom prejaviť rešpekt a úctu. Práve výsadba spomienkových líp a aj maľovanie bielych krížov je symbol toho, že ľudskosť v nás nezomrela,“ uviedla vo svojom príhovore počas pietnej spomienky členka OZ Skutočné obete Lucia Ďurajková.

Biele kríže na Námestí SNP v Banskej Bystrici vytvorili pomocou kriedového spreja. Aj po osadení vianočného stromčeka stále zostávajú viditeľné. Z dlaždíc ich zmyje až dážď.


Ďalšie články