Švédsko malo prvú premiérku, nevydržala ani deň. Čoskoro sa však na pozíciu asi vráti

Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP Magdalena Anderssonová. Foto: TASR/AP

Prvá ženská hlava švédskej vlády podala po pár hodinách demisiu. Magdalena Anderssonová odstúpila zo svojej pozície po neúspechu návrhu koaličného rozpočtu. Počíta sa však s tým, že sa na pozíciu premiérky čoskoro vráti. Väčšina parlamentu chce zabrániť tomu, aby sa do vlády dostali pravicoví populisti.

Sociálna demokratka Magdalena Anderssonová sa stala prvou ženskou hlavou vlády Švédska. Na poste premiérky však vydržala menej ako 12 hodín. Krátko po svojom vymenovaní podala Anderssonová demisiu.

Dôvodom na takmer okamžitý odchod bol rozpad koalície. Tamojšia Zelená strana opustila vládny dvojblok, keď švédsky parlament odmietol koaličný návrh rozpočtu krajiny. Namiesto toho schválil rozpočet od opozičných strán.

Vo Švédsku je zvykom, že premiér krajiny odstúpi, ak koalíciu opustí partnerská strana. Presne to sa stalo aj tentokrát. Bývalá premiérka však očakáva, že sa čoskoro vráti na svoju pozíciu.

Pripravená vládnuť

„Som pripravená byť premiérkou v jednofarebnej, sociálnodemokratickej vláde,“ vyhlásila na tlačovej konferencii Anderssonová. Značná časť parlamentných strán jej totiž napriek nezhodám vyjadrila nejakú formu podpory, a tak je v hre menšinová vláda.

Odídení Zelení uviedli, že podporia akékoľvek hlasovanie o ustanovení novej predsedníčky vlády. Hlasovať za Anderssonovú bude aj Strana ľavice. Centristická strana zasa sľúbila, že sa zdrží.

To v praxi znamená tiež podporu, keďže švédska ústava funguje trochu inak, ako sme zvyknutí. Pokiaľ kandidát nedostane parlamentnú väčšinu odmietavých hlasov (minimálne 175), tak môže vládnuť. Nie je podstatné, koľko poslancov hlasuje za, ale koľko je proti.

Snaha vytlačiť Švédskych demokratov

„Centristická strana pre ňu otvorí dvere, aby mohla byť premiérka,“ uviedla hlava centristov Annie Loofová. Napriek nezhodám ohľadom rozpočtu krajiny sa spomenuté strany rozhodli, že chcú na čele vlády Anderssonovú.

Má to pragmatický dôvod. Chcú zabrániť, aby sa do vlády dostala strana pravicových populistov Švédski demokrati. Je tretia najsilnejšia v parlamente, má 62 kresiel. Zaostáva len za Sociálnymi demokratmi so 100 poslancami a Umiernenou stranou so 70 mandátmi.

Ak však vydrží doterajšia podpora Anderssonovej, tak Sociálni demokrati dokážu utvoriť buď riadnu, alebo tichú väčšinu. Spolu s Centristickou stranou, Zelenou stranou, Stranou ľavice a jedným nezávislým poslancom by mali 175 kresiel z celkových 349. To je najtesnejšia väčšina o jeden hlas. Je preto veľmi pravdepodobné, že sa bývalá premiérka čoskoro vráti na svoj post.


Ďalšie články