Matovič: Deti ako pokusní králici. Lídra OĽaNO hnevá veto SaS, pre ktoré školy ostávajú otvorené

Igor Matoviè Igor Matovič prichádza na stredajšie rokovanie vlády. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Expremiér Igor Matovič obvinil koaličnú SaS z toho, že z detí robí pokusných králikov. Reagoval tým na jej vetovanie návrhu konzília odborníkov, ktoré žiadalo zatvorenie škôl ako súčasť lockdownu aspoň na týždeň. Skoršie rozhodnutie zrušiť povinnosť nosenia rúšok v triedach šéf štátnej kasy zároveň označil za mimoriadne hlúpe.

Kabinet Eduarda Hegera po svojom stredajšom rokovaní podľa očakávania odklepol tvrdý lockdown. Týkať sa bude očkovaných aj neočkovaných a Štandard o ňom informoval v samostatnom článku.

Azda jeho najväčšou slabinou však je skutočnosť, že školy ostávajú naďalej otvorené, pričom už dlhé týždne sú označované za hlavné ohniská nákazy. Inak povedané, najväčšiu mieru pozitivity testy odhaľujú pri tínedžeroch a ich rodičoch.

Pokusní králici

Práve túto „dieru“ v lockdowne na sociálnej sieti ostro kritizoval aj člen vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Skoršie rozhodnutie zrušiť povinnosť nosenia rúšok pre mladších žiakov označil za mimoriadne hlúpe a školy tituloval za rozbušku, ktorá zhoršila situáciu v celej krajine.

Pripomenul, že konzílium odborníkov vláde dôrazne odporučilo, aby aspoň na týždeň zavreli druhý stupeň základných škôl a stredné školy, aby upokojila situácia jednak v nich a takisto v nemocniciach. Tie sa momentálne nachádzajú pred kolapsom.

„Tri koaličné strany – OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí – návrh konzília odborníkov podporili a SaS návrh vetovala,“ píše Matovič s tým, že z detí sa stali pokusní králici.

Sulík: Berieme to na seba

SaS zo svojej pozície neuhla ani v poslednej chvíli. Ešte počas stredajšieho rokovania vlády minister hospodárstva a šéf liberálov Richard Sulík uviedol, že školy sa budú na Slovensku zatvárať ako posledné. Súhlasil však s tým, aby bolo testovanie v školách povinné.

„Uplatnili sme si právo veta. Oceňujem, že koaliční partneri rešpektujú a dodržujú koaličnú zmluvu, ktorá takéto právo veta jednotlivým stranám priznáva. My to robíme mimoriadne zriedkavo,“ povedal.

Minister hospodárstva poznamenal, že školy boli v predchádzajúcom období veľmi dlho zatvorené. To, že sa nezatárajú školy, nie je podľa Sulíka zodpovednosť premiéra, ale berú to na seba.

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) ešte v auguste na veľkej tlačovej konferencii k fungovaniu škôl v nasledovnom akademickom roku oznámil, že plošne za zatvárať nebudú. „Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ uviedol minister.

V školách sa podľa stredajších dát prezenčne vzdeláva takmer 83 percent žiakov. Stále platí režim, že v prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy, ktoré prejdú na dištančné vzdelávanie. Rodičom vtedy tiež vzniká nárok na ošetrovné.


Ďalšie články