Núdzový stav, zatvorené obchody a respirátory v interiéroch. Slovensko sa zobudilo do staronovej reality

Hrádza pri Hornáde na sídlisku Nad jazerom v Košiciach Obmedzený pohyb počas druhej vlny pandémie. Foto: František Iván/TASR

Na Slovensku platí od štvrtka na 90 dní núdzový stav. Vláda schválila aj zákaz vychádzania. Stopku takisto dostali hromadné podujatia, reštaurácie a obchody, ktoré ponúkajú tovar nie nevyhnutný pre život. Menia sa aj pravidlá prekrytia horných dýchacích ciest.

Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h. Platí aj viacero výnimiek, ktorých prehľad nájdete v samostatnom článku. Ide napríklad o nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode (potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratá, pohonné hmoty, noviny), nevyhnutné služby (okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov, kúpele zo zdravotných dôvodov). Výnimkou je aj cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa. Vláda odporúča home office.

Cesta na a z očkovania a testovania na ochorenie COVID-19 či cesta do jaslí a škôl tvorí tiež výnimku zo zákazu vychádzania. V tomto prípade je povolený sprievod. Ľudia môžu ísť aj do prírody v rámci okresu.

Výnimkou je aj cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Zákaz vychádzania sa netýka ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu. Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst.

Očkovaní a neočkovaní budú nakupovať rovnako

Od štvrtka môžu byť otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby. Tie budú fungovať v režime základ pre všetkých obyvateľov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Otvorené budú napríklad lekárne, predajne krmív pre zvieratá, práčovne a čistiarne, čerpacie stanice, pohrebné služby, zberné dvory či predajne náhradných dielcov pre motorové vozidlá. Fungovať môžu aj taxislužby, advokáti, notári, exekútori, závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne či obchodné domy, v ktorých môžu byť otvorené výlučne esenciálne prevádzky.

V čase od 5.00 h do 20.00 h môžu byť otvorené napríklad predajne potravín, drogérie, výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, pošty, banky, kľúčové služby či predajne obuvi. Nakúpiť bude možné aj v predajniach domácich a záhradkárskych potrieb, ale aj v nekrytých alebo čiastočne krytých trhoviskách s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. V tomto prípade však prevádzkovateľ musí zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest minimálne dva metre od seba.

Počet zákazníkov v predajniach je obmedzený predajnou plochou, keď na jedného klienta musí pripadať najmenej 25 štvorcových metrov (m2). Ak má prevádzka menej ako 25 m2, môže v nej byť v rovnakom čase len jeden zákazník. Kapacitné obmedzenia sa nevzťahujú na závodné, školské a podobné jedálne. V obchodných domoch môžu byť otvorené iba prevádzky so základnými potrebami, musia byť uzavreté detské kútiky a sedacie sekcie, a tiež platí zákaz konzumácie jedál a nápojov.

Obmedzenia sa týkajú aj taxislužieb, kde môžu byť iba dve prepravované osoby vo vozidle. To však neplatí pre osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. Len v režime OTP môžu fungovať hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, avšak iba v súvislosti s výkonom práce, alebo za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

Pohreby ostávajú bez kapacitných obmedzení

Hromadné podujatie sú od štvrtka zakázane. Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní do desať osôb. Podľa ÚVZ sa môžu konať len v súvislosti s výkonom práce. Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje.

Bohoslužby sa môžu uskutočňovať len ako individuálna pastoračná činnosť. Sobášne obrady a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Do tohto počtu sa nezapočítavajú osoby na strane organizátora.

Pohreby sú bez kapacitných obmedzení. Dodržať sa majú protiepidemické opatrenia. Na sobášoch, krstoch, pohreboch, bohoslužbách sa budú musieť dezinfikovať použité predmety. Zakazuje sa pitie z jednej nádoby viacerým ľuďom. V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky, pri prijímaní ‚pod obojím‘ treba použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku.

Povolené sú aj voľby aj profesionálne športové súťaže. Tie majú byť bez účasti divákov. Povinné je aj testovanie hráčov a členov organizačného tímu. Činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport je povolená len na základe súhlasu ministerstiev zdravotníctva a školstva.

Respirátor sa vracia do všetkých interiérov

Od štvrtka sa zavádza povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty aspoň rúškom pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych základných škôl a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Od štvrtka je v interiéroch, vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov, povinné prekrytie nosa aj úst respirátorom vo všetkých okresoch. V exteriéri vo všetkých okresoch platí povinné prekrytie dýchacích ciest rúškom, respirátorom, šálom alebo šatkou, ak ste od cudzích osôb menej ako dva metre. Prekryté horné dýchacie cesty treba mať aj na všetkých hromadných podujatiach, a to v interiéri aj exteriéri.

Z prekrytia horných dýchacích ciest platia aj výnimky, ktoré sú podrobne uvedené vo vyhláške. Striktnejší režim prekrytia horných dýchacích ciest či už v nižších ročníkoch škôl, alebo pri všeobecných pravidlách v interiéri a exteriéri je súčasťou balíka sprísnených opatrení, pričom tento balík má potenciál spomaliť komunitné šírenie ochorenia COVID-19 v rozličných sférach každodenného života.

(tasr)


Ďalšie články