V Lamanšskom prielive zomrelo 31 migrantov, prevrátil sa s nimi čln

Ilustračná fotka. Čln s migrantmi plaviacimi sa cez Lamanšský prieliv. Foto: TASR/AP Ilustračná fotka. Čln s migrantmi plaviacimi sa cez Lamanšský prieliv. Foto: TASR/AP

Z 33 stroskotancov prežili len dvaja migranti, sú však v ohrození života. Čln s migrantmi sa podľa BBC prevrátil neďaleko Calais. Francúzska polícia už zadržala štyroch ľudí, ktorých podozrieva z prevádzačstva.

Britský premiér Boris Johnson v stredu zvolal zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra po smrti troch desiatok migrantov v Lamanšskom prielive. Zomreli pri pokuse dostať sa z Francúzska. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrad britského premiéra na Downing Street uviedol, že premiér zasadnutie tímu Cobra zvolal v reakcii na tragédiu migrantov, ktorí zahynuli pri severnom pobreží Francúzska neďaleko mesta Calais.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že nedovolí, aby sa Lamanšský prieliv stal „cintorínom“. Tiež oznámil, že počet obetí stredajšieho nešťastia sa zvýšil na 31. Francúzsky prezident takisto sľúbil, že zistí, kto je za túto tragédiu zodpovedný.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IMO) uviedla, že ide o najväčšiu stratu na životoch v Lamanšskom prielive počas jednej udalosti od roku 2014, keď začala zhromažďovať tieto údaje, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Rekordný počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez prieliv medzi Francúzskom a Britániou, viedol k nárastu napätia medzi Londýnom a Parížom. Len v stredu sa o to podľa BBC snažilo 25 plavidiel.

Tento rok sa podľa údajov britskej agentúry PA cez tento prieliv preplavilo viac ako 25 700 ľudí. To je trikrát viac, ako celkový počet takýchto migrantov za minulý rok. Nárast v počte ľudí prichádzajúcich do Británie vytvára tlak na Johnsonovu vládu a na britskú ministerku vnútra Priti Patelovú.

(tasr)


Ďalšie články