Voľby od 16 rokov, legalizácia marihuany, koniec uhlia aj plynu. Trio nemeckých strán uzavrelo koaličnú dohodu

Nemeckí sociálni demokrati, liberáli a Zelení predstavili koaliènú zmluvu Lídri nových nemeckých koaličných strán, zľava Christian Lindner, kandidát na nemeckého kancelára Olaf Scholz, a spolupredsedovia Zelených Annalena Baerbocková Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Sociálni demokrati, liberálni demokrati a Zelení v Nemecku našli spoločnú reč. Uzavreli koaličnú dohodu, ktorá funkčne aj obsahovo ukončuje 16-ročnú éru Angely Merkelovej. Poznáme priority novej vlády aj adeptov na jednotlivých ministrov. Uhliu a plynu má odzvoniť ešte skôr, ako bolo plánované. Dohodu ešte musia schváliť snemy trojice strán.

Trojkoalícia, aká ešte v Nemecku nevládla, sa dohodla na programe. Prijala 170-stranovú koaličnú dohodu určujúcu priority budúcej vlády. „Semafor je hotový,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii budúci premiér Olaf Scholz zo Sociálno-demokratickej strany (SPD). K semaforu je vláda prirovnávaná pre farby strán: červená je SPD, Liberálno-demokratická strana (FDP) žltá a dopĺňajú ich Zelení.

„Chceme sa odvážiť dosiahnuť väčší pokrok,“ povedal Scholz. Avizoval tiež rozsiahly investičný program.

Po dvojmesačných rokovaniach to vyzerá na personálny kompromis. Líder FDP a ekonomický pravičiar Christian Lindner sa stane ministrom financií, proti čomu namietali Zelení. Tí získali dve silné ministerstvá. Robert Habeck má riadiť nové ministerstvo hospodárstva a klímy, Annalena Baerbocková má byť hlavou diplomacie.

Energetika a klíma

Veľká zmena čaká energetiku. Vláda chce ukončiť ťažbu uhlia ešte skôr, ako plánovala, a elektrinu z neho bude vyrábať maximálne do roku 2030, o osem rokov skôr, ako bolo doteraz plánované. Do roku 2040 má odzvoniť aj plynovým elektrárňam.

Podľa očakávaní si Zelení vymohli ambicióznejšie ciele v klimatickej politike. Vláda chce urýchliť zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov energie, do roku 2030 až na 80 percent. Ukončia sa stimuly pre fosílne palivá.

Podľa 177-stranovej dohody chcú koaličné strany zvýšiť verejné investície do zelených technológií a digitalizácie a zároveň sa od roku 2023 vrátiť k dodržiavaniu prísnych dlhových limitov.

Doprava

Veľkú podporu čaká elektromobilita. Do roku 2030 by malo po nemeckých cestách jazdiť 15 miliónov elektromobilov, pre ktoré bude vybudovaných milión nabíjacích staníc.

V nákladnej doprave chce budúca nemecká vláda do desiatich rokov zvýšiť podiel vlakovej prepravy o 25 percent. Počet prepravených obyvateľov vo vlakoch chce zdvojnásobiť.

Vnútorná politika

Novinkou je zníženie volebného práva na 16 rokov a zvýšenie minimálnej mzdy na 12 eur. Marihuana sa stane legálnou a mala by byť dostupná v špecializovaných obchodoch.

V dohode je tiež povinné očkovanie pre rizikové skupiny. Nemecko momentálne zaznamenáva rekordný rast počtu nakazených. Liberálni demokrati si zas vymohli dodržiavanie rozpočtových pravidiel a zachovanie neobmedzenej rýchlosti na nemeckých diaľniciach.

Zahraničná politika

Budúci nemecký premiér kladie dôraz na silnú a suverénnu Európu či úzke vzťahy s Francúzskom a USA.

Na druhej strane chce zachovať dialóg s Ruskom a Čínou. Budúca vláda označila Turecko za dôležitého partnera, hoci označila tamojšiu politickú situáciu za „znepokojivú“.

Ďalšie kroky

Jednotlivé strany teraz idú schvaľovať koaličný pakt. Čakajú ich mimoriadne stranícke snemy. Tento proces by mal trvať maximálne desať dní.

Semaforová koalícia má väčšinu v Bundestagu a dúfa, že vláda zloží prísahu začiatkom budúceho mesiaca. Vyslovením dôvery novej vláde sa definitívne skončí 16-ročné vládnutie Angely Merkelovej.


Ďalšie články