Vráťme sa ešte k Tarabovi, prezidentkinej dcére a mlčaniu konzervatívnych médií

TomᚠTaraba TomṠTaraba. Foto: Jakub Kotian/ TASR

Komentátori a tiež expredseda KDH Alojz Hlina vyčítajú konzervatívnemu prostrediu, že pri „kauze Taraba“ nezatlačili s rovnakou intenzitou ako pri „kauze Tkačenko“. Hoci v Štandarde sme oba prípady pokryli približne rovnako spravodajsky a bez zbytočných emócii, existoval dobrý dôvod – možno to bola chyba – sa práve z úcty k neplnoletej Emme Čaputovej držať vzad. V tomto škandále totiž zostal nepomenovaný jeden dôležitý vinník. Pokúsim sa to napraviť.

Poslanec Tomáš Taraba sa zdieľaním fotografie dcéry prezidentky Zuzany Čaputovej naozaj zachoval grobiansky, čo bolo za čiarou nielen pre každého slušného, ale aj poloslušného politika.

Lenže nebol to on, kto predhodil slečnu Čaputovú šakalom. On bol totiž jedným z tých šakalov. Davu ju ešte predtým predhodil ktosi iný. 

Taraba na sociálnej sieti zverejnil fotografiu mladej modelky, no nemenoval ju a ani neuviedol, čo si o nej má jeho facebooková bublina myslieť. Pravdaže, kalkuloval s tým, že všetci vedia, o čo ide, a rovnako vedia, ako „treba“ reagovať. Ako je to možné? Predchádzal tomu totiž dôležitý kontext.

Hoci je Emma Čaputová neplnoletá, posledné mesiace sa stala objektom veľkého záujmu médií, a to nielen bulvárnych. Ekonomický týždenník Trend dokonca písal o tom, že „Čaputovej dcéra sa stala tvárou kozmetickej značky“. Okolo jej znamienka vznikla tiež zvláštna debata, kde sa novinári predháňali, kto vznešenejšími slovami pomenuje, že takáto „chybička krásy“ je v skutočnosti prejavom jedinečnej estetiky a príťažlivosti, akoby si to každý ctihodný muž mal dať príkazom. Miestami to pôsobilo až trápne.

Najmä v prostredí, ktoré Zuzane Čaputovej nepraje, sa z toho robili žarty. Miestami dosť neslušné.

Prečo by si však takýto nadpriemerný mediálny ohlas mala zaslúžiť mladučká a možno aj perspektívna modelka, ktorá sa možno raz stane veľkou hviezdou – a všetci jej to úprimne želáme –, no dnes je stále len jednou z mnohých začínajúcich modeliek? Bolo zjavné, že sa jedná o aktivistickú proxy propagandu v prospech Zuzany Čaputovej, z ktorej sú novinári namäkko.

Každý článok sa poponáhľal zdôrazniť, že ide o jej dieťa, čím mladé nevinné dievča neprimerane naviazali na jej mamu-političku.

Novinári pritom veľmi dobre vedia, že Zuzana Čaputová je v spodných prúdoch našej politiky veľmi neobľúbená, a boli si vedomí aj toho, akými hlúpymi výrazmi prezidentku v tomto sektore glosujú nielen „komentátori“, ale aj diskutéri na sociálnych sieťach.   

Preto by médiá mali byť rozvážnejšie, keď dieťa politika vystavia masívnej verejnej prezentácii, pričom v každom texte viackrát zdôraznia, že ide o potomka prezidentky. Zažili si v tom svoje už Dzurindove dcéry či Ficov syn, svojho času. A to sa držali, často vedome, bokom od médií.

Žiadne dieťa si nezaslúži, aby trpelo pre svojich rodičov, obzvlášť by v tomto médiá mali chrániť deti politikov, keďže ich rodičia sú bežne vystavovaní vlne hejtu a verejného odporu. Platí to aj pre tých najobľúbenejších.  

Preto je nevhodné, aby médiá vystavovali deti politikov ľudu v spojitosti s ich rodičmi. Prenášajú na nich totiž nielen záujem politických sympatizantov, ale najmä odporcov. Je to predsa len niečo úplne iné, ako keď sa svojimi šikovnými deťmi pýšia povedzme obľúbené herečky, športovci či známi speváci.

Presne z tohto dôvodu sme vyčítali aj Igorovi Matovičovi, keď zo svojej malej dcérky urobil postavu v kampani a objekt verejného záujmu. Keďže sa z neho medzičasom stal najnenávidenejší politik na Slovensku, túto chybu už, dúfajme, nezopakuje. 

Lenže chybu urobila aj sama prezidentka Čaputová. Toľko potrebný výkrik „Moje deti z toho vynechajte!“ prišiel neskoro. Nie je známe, že by sa kedykoľvek predtým ohradila voči tomu, že sa jej dcéra primárne kvôli nej stala objektom robustného záujmu médií, ani voči tomu, že ona sama je v tých článkoch uvádzaná ako alter ego svojej dcéry. Nevieme, či v tom bol úmysel, ale kariére jej dcéry táto mediálna prezentácia celkom určite prospela, a preto ju azda nechcela tlmiť.  

Možno nerátala s tým, že táto okolnosť bude mať aj svoju odvrátenú stránku, ale rátať s tým mala. Nefunguje to tak len u nás, ale všade.

Nie, to nebol len šakal Taraba, kto predhodil mladučké neplnoleté dievča do arény zvlčilému davu. Boli to médiá, ktoré sa následne pohoršene čudujú, že vlci sa na ňu naozaj vrhli.


Ďalšie články