Remišová hlasovala proti lockdownu, koaliční partneri podľa nej hádžu očkovaných cez palubu

36. rokovanie vlády SR Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Vicepremiérka Veronika Remišová na rokovaní vlády hlasovala proti vyhláseniu lockdownu. Ministri dnes rozhodujú o nových opatreniach, okrem lockdownu sa skloňuje aj núdzový stav. Zatiaľ nie je jasné, na akých opatreniach sa vláda dohodla. Slovensko zažíva rekordný počet nakazených a hospitalizovaných covidových pacientov.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová hlasovala na stredajšom rokovaní vlády proti lockdownu, ktorý navrhlo konzílium odborníkov. Remišová tvrdí, že koaliční partneri tak v rámci nových opatrení hádžu všetkých zodpovedných ľudí, ktorí sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, cez palubu. V prijatých opatreniach nevidí navyše žiadnu motiváciu pre ostatných, aby sa zaočkovať dali.

Pre stranu Za ľudí bolo podľa Remišovej vždy dôležité presadzovať dlhodobé systematické riešenie pandemickej situácie. Lockdown však podľa nej nie je riešenie, ktoré zabráni utrpeniu v nemocniciach alebo obetiam, ale ho iba odsúva o niekoľko mesiacov. „Jeho jediným cieľom je uľahčiť momentálnu situáciu preťaženým nemocniciam. Podobný scenár vidno v celej Európe. Tí, ktorí boli najlepší, sú teraz na tom zle a naopak, podobné opatrenia ako Slovensko dnes rieši Rakúsko, Nemecko, Holandsko či Česká republika,” tvrdí Remišová. Jediným spôsobom, ako zabrániť aj ďalším vlnám pandémie, je očkovanie, ktoré strana Za ľudí vždy podporovala.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu informovalo, že za uplynulý deň pribudlo 10 315 pacientov s COVID-19 na základe pozitívneho PCR testu. To je najviac od vypuknutia pandémie v marci 2020. Takmer 72 percent z nich nebolo zaočkovaných. Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Trnavskom.

Pozitívny antigénový test malo 2 058 ľudí, viac ako 73 percent z nich nie je zaočkovaných.

(sita, haj)


Ďalšie články