Vláda schválila dvojtýždňový lockdown a núdzový stav. Školy zatiaľ ostávajú otvorené

1. rokovanie vlády SR Rokovanie vlády Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Vláda na stredajšom rokovaní schválila lockdown na dva týždne s výnimkami. Vyhlásila núdzový stav na 90 dní. Oba začnú platiť od polnoci. Obmedzí sa pohyb, zatvoria sa reštaurácie aj väčšina predajní, ale školy zatiaľ ostanú otvorené. Kostoly sa zatvoria, omše budú online.

Vláda schválila dvojtýždňový „lockdown“ pre očkovaných aj neočkovaných. Pôvodný návrh bol tri týždne.

Nové pravidlá začnú platiť o polnoci zo stredy na štvrtok. „Dodržiavanie opatrení je kľúčové. Situácia je vážna a dostali sme sa do nej preto, že sa nedodržiavali,“ uviedol po rokovaní premiér Eduard Heger. „Po 10 dňoch prehodnotíme tú situáciu.“ Následne sa rozhodne, či sa opatrenia predĺžia, alebo uvoľnia. Zdôraznil však, že v prípade uvoľnenia by išlo o uvoľnenie pre zaočkovaných.

Premiér dúfa, že tvrdé opatrenia budú mať efekt a počet nakazených začne klesať. „V Rakúsku dnes majú povolené bohoslužby a otvorené školy. My sme urobili ešte striktnejší režim. Ak to nepomôže, tak ja už potom neviem,“ uviedol Heger.

Zákaz vychádzania s výnimkami

Začne platiť aj zákaz vychádzania, okrem nočných hodín od jednej do piatej hodiny ráno. Všetky výnimky zo zákazu vychádzania možno nájsť tu. „Výnimkou bude nákup nevyhnutných potrieb, nevyhnutné služby. Dôrazne odporúčame home office. Tí, ktorí budú chodiť do práce, budú musieť mať potvrdenie od zamestnávateľa,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Premiér požiadal občanov, aby po ôsmej hodine večer zbytočne nevychádzali von.

Medzi výnimkami zo zákazu vychádzania je aj cesta do jaslí, materských škôl a škôl, cesta do prírody v rámci okresu, cesta na očkovanie, za doktorom alebo starostlivosť o domáce zvieratá. Podobne budú ľudia môcť ísť na krst, svadbu alebo pohreb.

Medzi výnimky zo zákazu vychádzania sa radí aj cesta pri starostlivosti o blízku osobu, ak je na to odkázaná, ako aj cesta za účelom zdravotnej starostlivosti, a to platí aj pre doprovod blízkej osoby. Bežné návštevy rodiny vláda neodporúča. Povolené je venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska a cesta za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Výnimka platí aj pri vycestovaní do zahraničia a späť pri návrate zo zahraničia, prípadne pri ceste na vysokú školu.

Na Slovensku sa rušia verejné bohoslužby, budú už len online. Individuálne môžu kresťania navštíviť kostol na spoveď alebo sväté prijímanie.

Zatvorené obchody, testovanie v práci

Na Slovensku budú zatvorené podľa Sulíka všetky reštaurácie aj predajne, okrem tých esenciálnych. Možný zostáva nákup potravín, liekov, drogérie, krmív pre zvieratá, pohonných hmôt, obuvi, ale aj cesta do banky, poisťovne, optiky, čistiarne či servisu bicyklov a áut.

V obchodných centrách zostanú otvorené iba stanovené obchody a bude sa v nich dať očkovať.

„Všetci si želáme a dúfame, že sa situácia zlepší. O desať dní budeme znovu vyhodnocovať,“ povedal Sulík. Podnikatelia budú mať opäť nárok na kompenzácie, mala by na to stačiť jediná žiadosť.

V práci bude platiť režim OTP, teda do práce sa dostanú len očkovaní, prekonavší alebo otestovaní zamestnanci. Povinnosť testovať neočkovaných zostáva na zamestnávateľoch raz za sedem dní. Firmy sa pri testovaní svojich zamestnancov budú riadiť manuálom Ministerstva hospodárstva SR.

Kabinet taktiež uložil ministrovi zdravotníctva stanoviť maximálnu regulovanú cenu antigénových testov vo výške päť eur vrátane DPH a ministrovi financií zabezpečiť zamestnávateľom finančné prostriedky na preplatenie testovania.

Školy sa zatiaľ nezatvoria

Školy sa zatiaľ plošne zatvárať nebudú, čo si vymohla strana SaS použitím práva veta. Bude v nich však povinné testovanie. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) hrozil demisiou, ak by sa tak stalo. Školy budú naďalej fungovať podľa školského covid automatu. Ak sa v škole vyskytne aspoň jedna osoba pozitívna na covid, žiaci danej triedy pôjdu do karantény a škola musí zabezpečiť dištančné vzdelávanie.

„Školy sa budú zatvárať ako posledné, trváme na tom, aby zostali otvorené. Súhlasíme aj s tým, aby testovanie v školách bolo povinné,“ uviedol Sulík.

Červená fáza nastane, ak je v škole viacero potvrdených pozitívnych prípadov na covid a na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o epidemický výskyt. Ak je škola ohniskom nákazy, regionálny úrad ju môže zatvoriť úplne.

„Je veľká škoda, že na tomto sa nenašla zhoda a vláda zatvorenie škôl neschválila. Ak si to bude epidemická situácia vyžadovať, regionálni hygienici môžu školy zatvoriť,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Obnovujú sa povinné rúška v školách.

Na snímke zľava minister šškolstva, vedy, výskumu a ššportu SR Branislav Gröhling (SaS) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 35. schôdze vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto: TASR/Dano Veselský

Za ľudí hlasovalo proti

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) považuje schválený návrh opatrení z dlhodobého hľadiska za nezodpovedný. Keďže v nich nie je podľa nej absolútne žiadna motivácia pre ľudí, aby sa dali očkovať, na stredajšej vláde hlasovala proti.
 
Prísne opatrenia sú podľa Remišovej v situácii, keď minister zdravotníctva nevie inak zabezpečiť prevádzku nemocníc, jedinou cestou, ako znížiť počet nových prípadov a nemocniciam pomôcť. „Musíme však zároveň myslieť aj na budúcnosť, neustále opakujúce sa vlny obmedzení nie sú udržateľným riešením. Ľudia, ktorí nie sú chránení očkovaním, sa skôr či neskôr s vírusom stretnú a riskujú, že skončia v ťažkom stave v nemocnici, lockdown ich neochráni a pre lockdown pandémia nezmizne,“ myslí si Remišová.

Kritická pandemická situácia a reprofilizácia

Slovenské nemocnice presiahli hranicu 3 200 hospitalizovaných covidových pacientov. Podľa prognóz ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sme tak dospeli do „humanitárnej katastrofy“. Zastaviť by sa mala celá plánovaná operačná činnosť a budú sa robiť len urgentné operácie.

Minister zdravotníctva uviedol, že pri ďalšom raste počtu hospitalizovaných budú reprofilizované kardiovaskulárne a onkologické oddelenia. Kapacita covidových lôžok by sa vedela zvýšiť už do dvoch dní o ďalších približne 150 lôžok.

Rezort zdravotníctva je podľa Lengvarského aj v kontakte s kolegami zo zahraničia. „Zatiaľ vzhľadom k tomu, že na zahraničnú pomoc je potrebný súhlas pacienta, prípadne jeho príbuzných, pokiaľ nie je schopný komunikovať sám, tak núdzový stav umožňuje, aby sme sa tomuto vyhli,“ dodal.

Vláda kupuje ďalšie lieky

Slovensko nakúpi nový liek s účinnou látkou molnupiravir, ktorý sa podáva pacientom s ochorením COVID-19. Nákup 35-tisíc balení tohto lieku cez verejné obstarávanie Európskej komisie schválila na stredajšom rokovaní vláda. Liek by mal byť touto formou na Slovensko dodaný do konca marca budúceho roka, preto rezort zdravotníctva navrhol uzatvoriť bilaterálnu zmluvu na nákup ďalších až 35-tisíc dávok predmetného lieku s cieľom získať tento liek do konca roka 2021.

Ide o perorálne antivirotikum, ktorého mechanizmus účinku zabraňuje množeniu širšieho spektra RNA vírusov vrátane SARS-CoV-2 u infikovanej osoby. Mal by teda zabraňovať ťažkému priebehu ochorenia. Pacienti zaradení do klinického skúšania užívali štyri tablety dvakrát denne po dobu päť dní. Preto je podľa Ministerstva zdravotníctva SR nevyhnutné zabezpečiť dostupnosť lieku v čo najkratšom čase, aby sa znížila vyťaženosť zdravotníckych zariadení na Slovensku.


Ďalšie články