Po Nitre zakazuje hazard aj Bratislava

zastavme hazard Iniciatíva Zastavme hazard. Foto: Zastavme hazard/FB

Od 1. januára 2021 bude v Bratislave platiť zákaz hazardu, vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia. Zo 40 poslancov mestského zastupiteľstva, hlasovalo za zákaz hazardu v herniach a kasínach 39 z nich, jeden sa zdržal.

Predtým, ako o zákaze hazardu rozhodlo mestské zastupiteľstvo, bola spísaná petícia, ktorú podpísalo 104 516 Bratislavčanov, z toho bolo platných 73 434 hlasov. „Bez toho, aby množstvo ľudí urobilo svojím podpisom malý krôčik, by sa tento obrovský krok pre Bratislavu nepodaril,“ vyjadril sa k petícii Michal Makovník z iniciatívy Zastavme hazard.

Hazard nebude ani v hoteloch a penziónoch

Prevádzkovatelia kasín a herní chceli ponechať hracie automaty aspoň v hoteloch a penziónoch. Tento ich návrh neprešiel. „Sme radi, že poslanci nepodľahli tlaku majiteľov kasín, ktoré si chceli vybojovať výnimku pre kasína v hoteloch, moteloch a penziónoch,“ vyjadruje svoju vďaku Pavol Graňák z iniciatívy Zastavme hazard.

Takáto výnimka by mohla znamenať, že v penziónoch a hoteloch by účelovo vznikalo viac herní a kasín. Pokojne by sa mohlo stať, že prevádzkovatelia by začali vytvárať izby, tým pádom by mohli svoje herne a kasína premenovať na penzióny a naďalej prevádzkovať hazard. Preto bolo dôležité, že takýto pozmeňovací návrh neprešiel.

Kasína a herne, ktoré už majú licenciu, budú zatiaľ fungovať ďalej, pokiaľ im neskončí licencia. Nové licencie sa už v Bratislave neudelia. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo si myslí, že Bratislava sa týmto prijatím posunie dopredu. Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard tvrdí, že týmto krokom dokážu bratislavskí obyvatelia ušetriť okolo 70 miliónov eur.

Boj o zastavenie hazardu v Bratislave trval vyše piatich rokov, teraz sa konečne dočkal svojho šťastného konca. Iniciatíva sa snažila zastaviť hazard už dávnejšie, a to prvou petíciou. Krajský súd v Bratislave tento zákaz hazardu zrušil. Súd sa ťahal ešte ďalší pol rok, za ten čas súd nerozhodol a tým zákaz hazardu stratil svoju platnosť.


Ďalšie články