Vyskúšajte si v zime prespať aspoň jednu noc na ulici. Potom sa budete na ľudí bez domova pozerať inými očami

V centre Bratislavy ¾udia dobrovo¾ne spali na ulici Noc vonku 2016. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vo štvrtok (25. 11.) sa bude konať podujatie Noc vonku 2021. Už ôsmykrát sa na ňom stretnú ľudia, ktorí chcú vyjadriť solidaritu s ľuďmi bez domova a nájdu odhodlanie aspoň jednu noc prežiť pod holým nebom.

Na Slovensku žije viac ako 23-tisíc ľudí na ulici. Počet tých, ktorí môžu spadnúť do tejto priepasti, je však oveľa vyšší. Aj pre nich adresuje občianske združenie Vagus túto výzvu. Za každého človeka, ktorý sa zapojí a strávi noc pod holým nebom, získa Vagus dvadsať eur. Zároveň od firmy, ktorá vyrába ponožky, dostanú jeden pár za každého účastníka a tie potom rozdajú ľuďom bez domova.

Po minulé roky išlo o spoločnú akciu, kde sa ľudia stretli a prespávali spolu na námestí. No tento a minulý rok sa situácia zmenila a pre pandémiu sa Vagus rozhodol presunúť do online priestoru.

Zapojiť sa možu ľudia sami alebo so svojimi blízkymi, stačí zazdieľať fotku s hashtagom #NocVonku2021 a označiť OZ Vagus či už na Facebooku, alebo na Instagrame.

Podporiť ľudí bez domova chcú aj tento rok

„Minulý rok som sa do tejto výzvy zapojila, bola to pre mňa nová skúsenosť. Veľakrát som už stanovala, ale vždy to bolo v lete. Teraz to bolo bez stanu a v zime. Myslím si, že každý by si to mal vyskúšať aspoň jeden deň v roku, aby sa na ľudí bez domova začal pozerať inými očami. Pretože byť človekom na ulici nie je jednoduché, aj keď iba na jeden deň,“ povedala pre Štandard Lenka, účastníčka minuloročného podujatia. Tento rok sa pre chorobu nezúčastní, ale dodáva: „O to viac obdivujem týchto ľudí. Oni túto možnosť ako ja nemajú, sú na ulici či sú zdraví, alebo chorí.“

Podujatie minulý rok podporila aj Laura: „So svojou kamarátkou sme prespali na balkóne v byte. Pamätám si, že nám bola riadna zima. Čakala som, kým bude ráno a budem sa môcť vrátiť domov a dať si teplú sprchu. Tento rok sa zúčastním opäť a teším sa, že aspoň takou malou troškou môžem podporiť združenie Vagus a ľudí bez domova.“

O akcii Noc vonku vedia aj niektorí ľudia bez domova, ktorých sa to týka najviac. „Áno počul som o tom už pred pár rokmi. Je to zaujímavé, že niečo také idú ľudia dobrovoľne podstúpiť. Keby som mohol, tak by som dobrovoľne na ulici nespal,“ hovorí s pousmiatou tvárou Dušan.

„Neviem o tom, že sa niečo také robí. Vonku som nikoho spať nestretol. Ale nech si to skúsia a sami uvidia, čo je to spať v zime na ulici. Odporúčam im vyskúšať si to v decembri aj v januári,“ radí Juraj, ktorý dosiaľ o podujatí nepočul.

Minulý rok sa do výzvy zapojilo tristo ľudí. Organizátori zo združenia Vagus veria, že tento rok ich bude viac, aby sa pre ľudí bez domova podarilo vyzbierať čo najviac peňazí i nových ponožiek.


Ďalšie články