Útočník z Waukeshi nenávidel belochov, židov i homosexuálov. Demokratka nazvala tragédiu karmou

Darrell Brooks Junior. Foto: TASR/AP Darrell Brooks Junior. Foto: TASR/AP

Oddaný nenávisti voči belochom, židom i ľuďom z prostredia LGBT. Útočník, ktorý v americkom meste Waukesha zabil minimálne šesť ľudí a desiatky zranil, prvýkrát predstúpil pred súd. Afroameričan Darrel Brooks má za sebou pestrú a rozsiahlu kriminálnu minulosť. Len začiatkom novembra tohto roka ho prepustili na kauciu vo výške tisíc dolárov.  

V americkom štáte Wisconsin sa pred súd postavil Darrel Brooks Junior, 39-ročný útočník z mesta Waukesha. V nedeľu 21. novembra vrazil automobilom do vianočného sprievodu, zabil šesť ľudí a minimálne šesťdesiat zranil.

Počas prvého súdneho pojednávania v utorok (23. novembra) ho prokuratúra zatiaľ obvinila z vraždy piatich osôb. Očakáva sa, že úrady pridajú ďalšie obvinenia, vzhľadom na zranenia desiatok osôb i nedávne úmrtie šiestej obete – 8-ročného chlapca.

Brooksovi bola vymeraná kaucia na päť miliónov dolárov (4,45 milióna eur), pričom ďalšie pojednávanie sa očakáva v polovici januára budúceho roka. Tento krok však vyvolal kritiku, keďže Brooksa len pár týždňov pred útokom prepustili na kauciu.

Muž má pritom dlhodobú kriminálnu minulosť v troch amerických štátoch, ktorá sa začala už v roku 1999. Odvtedy ho odsúdili za niekoľko napadnutí aj so strelnou zbraňou či škrtenie. Na konte má aj sexuálne zločiny či držbu drog.

Len tisíc dolárov

Zároveň je naňho stále vypísaný zatykač v štáte Nevada za porušenie záväzku pri zložení kaucie v súvislosti so sexuálnym zločinom, čo však nezabránilo súdu v meste Milwaukeee (štát Wisconsin), aby Brooksa začiatkom novembra prepustil na kauciu. Tá bola vtedy stanovená len na tisíc dolárov (890 eur).

Darrela Brooksa Juniora vtedy zatkli a obvinili z napadnutia jeho bývalej družky, s ktorou má dieťa. Mal ju udrieť do tváre a následne aj prejsť autom. Podľa dostupných informácií tesne pred nedávnym útokom vo Waukeshi práve odchádzal z miesta opakovaného domáceho násilia. Polícia ho v tej dobe neprenasledovala.

Okresný prokurátor z Milwaukee John Chisholm spustil vyšetrovanie vlastného úradu, ktorý navrhol takú nízku kauciu pre opakovaného recidivistu. Bola podľa neho „nevhodne nízka“, čo kritici považujú za dôsledok progresívnych reforiem systému kaucií.

„Títo extrémne liberálni prokurátori chcú rozprávať o obnoviteľnej spravodlivosti, čo znamená, že ohrozujeme verejnosť, pretože dávame týmto ľuďom [zločincom, pozn. red.] šancu, aby znovu udreli. Je to veľmi frustrujúce pre zákonné zložky a je to absolútne nebezpečné pre naše komunity,“ vyjadrila sa napríklad Betsy Bratnerová Smithová, bývalá policajtka a hovorkyňa Národnej policajnej asociácie.

Nenávisť všade

Ľudia sa začali medzičasom vŕtať v profiloch útočníka na sociálnych sieťach. Brooksove účty sú v súčasnosti už zmazané, avšak viacerí používatelia sociálnych sietí si stihli uložiť alebo odfotiť príspevky z jeho profilov. Na Facebooku sa volal MathBoi Fly. Išlo o pseudonym, pod ktorým sa Brooks snažil preraziť v rape.

Prezeranie účtov prinieslo rôznorodé zistenia, avšak treba podotknúť, že nie všetky skutočnosti sú zatiaľ overené. Podľa týchto správ mal vyzývať na rabovanie, nepokoje či na násilie voči belochom, židom i policajtom.  

Zároveň kritizoval bývalého amerického prezidenta Barracka Obamu, Donalda Trumpa, LGBT komunitu i kapitalizmus. Naopak, údajne v príspevkoch vychvaľoval Adolfa Hitlera, rasové hnutie Black Lives Matter alebo násilné protesty tejto organizácie. Podľa niektorých názorov bol vraj Darrel Brooks Jr. „oddaný nenávisti“.

Mary Lemanskiová, donedávna manažérka sociálnych médií pre Demokratickú stranu v okrese DuPage, štát Illinois, zasa označila útok vo Waukeshe za sebaobranu. „Zrejme sa len bránil,“ napísala na sociálnej sieti Twitter krátko po prvých informáciách o tragédii.

V inom príspevku napísala, že masaker vianočného pochodu vo Waukeshe bol „karmou“. „Som smutná vždy, keď niekto umrie. Len verím v karmu a tu prišla prirýchlo pre obyvateľov Wisconsinu,“ poznamenala demokratka.

Taktiež dodala výraz „žneš, čo zaseješ“, odkazujúc na nedávne rozhodnutie poroty o nevine mladíka Kylea Rittenhousa. Príspevky neskôr Lemanskiová zmazala a po masívnej kritike odstúpila zo svojho postu.


Ďalšie články