Pribudlo vyše 10-tisíc nakazených, nemocnice kolabujú. Dnes sa rozhodne o lockdowne

ilustrák Ilustračný obrázok. Foto: Univerzitná nemocnica Bratislava/FB

Počty nakazených lámu rekordy, nemocnice už nemajú kapacitu hospitalizovať pacientov, chýbajú tisíce zdravotníckych pracovníkov.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu informovalo, že za uplynulý deň pribudlo 10 315 pacientov s COVID-19 na základe pozitívneho PCR testu. To je najviac od vypuknutia pandémie v marci 2020. Takmer 72 percent z nich nebolo zaočkovaných. Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Trnavskom.

Pozitívny antigénový test malo 2 058 ľudí, viac ako 73 percent z nich nie je zaočkovaných.

Nemocnice kolabujú

V nemocniciach čelíme humanitárnej katastrofe. Presiahli sme 3 200 covidových pacientov. Podľa prognóz ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) sa teraz zastaví celá plánovaná operačná činnosť a budú sa robiť len urgentné operácie – napríklad úrazy alebo vážne onkologické prípady.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 288 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 269 osôb. Viac ako 83 percent z hospitalizovaných pacientov s COVID-19 nie je zaočkovaných.

Reprofilizovať sa museli už aj špecializované ústavy, ktoré mali doteraz výnimku. Lengvarský je v kontakte s eurokomisárkou pre zdravotníctvo a v prípade potreby máme od EÚ ponuku na prevoz covidových pacientov do zahraničia.

„Stane sa tak však iba v prípade, ak by nemocnice museli vypnúť úplne celú bielu medicínu. Zatiaľ sme o zahraničnú pomoc nepožiadali, sme však v kontakte,“ povedala pre Štandard hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Základný problém je chýbajúci zdravotnícky personál. Ako informuje TA3, tento rok opustilo systém približne 1 500 zdravotných sestier. V dôchodkovom veku je podľa Ivety Lazorovej, prezidentky Slovenskej komory sestier, viac než štyritisíc sestier.

Lockdown na spadnutie

Vláda na stredajšom rokovaní rozhoduje o lockdowne. V utorok ho podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Výsledok oznámi premiér Heger po rokovaní vlády. Žiadne oficiálne vyjadrenia zatiaľ nie sú k dispozícii. Aj hlavný hygienik SR Ján Mikas v stredu priznal, že presne nevie, ako aktuálne vyzerá posledná verzia opatrení, o ktorej má rozhodovať vládny kabinet.

Podľa informácií Štandardu by mal dva týždne platiť výnimočný stav. Ďalej sa bude chodiť do práce aj do školy, vyžadovať sa ale bude väčšia kontrola OTP opatrení aj systematickejšie testovanie detí v školách.

Naďalej má pokračovať prísnejší režim pre nezaočkovaných. Budú môcť ísť len do potravín, lekárne či drogérie. Výhodou pre zaočkovaných má byť možnosť chodiť aj do obchodov s oblečením či do predajní obuvi. Túto výhodu sa podarilo presadiť strane Sloboda a Solidarita. Postihnuté prevádzky by mali byť odškodnené.

Nariadiť sa má aj zákaz nočného vychádzania, kabinet tiež plánuje pre situáciu v nemocniciach nariadiť výnimočný stav.

Rekordy nakazených dosahujú aj okolité štáty

Česká republika zaznamenala za utorok 25 864 nových prípadov nákazy. To je najvyššie číslo od začiatku epidémie. Rekordná je aj týždenná incidencia. Za posledných sedem dní sa v Česku potvrdilo 1 061 prípadov infekcie v prepočte na stotisíc obyvateľov. V nemocniciach je 5 652 ľudí s potvrdeným covidom, z toho 799 z nich je v ťažkom stave, čo je najvyššie číslo od apríla tohto roku. Informuje o tom ČTK.

V Rakúsku zas platí od 22. novembra celoštátny lockdown pre všetkých – očkovaných aj neočkovaných. Sedemdňová incidencia na stotisíc obyvateľov je tam ešte vyššia než v Česku a dosahuje úroveň 1 107,1. Od 1. decembra môže vláda lockdown predĺžiť o ďalších desať dní. Očakáva sa, že tak urobí. Aktuálne sú otvorené len obchody s nevyhnutným tovarom a školy. Rodičia však môžu deti ospravedlniť z vyučovania aj bez potvrdenia od lekára.


Ďalšie články