Maďarský prezident János Áder ocenil Františka Mikloška vysokým štátnym vyznamenaním

OGY_211122_5144 Foto: Maďarský parlament

Našu civilizačnú charizmu tvoria národ, kresťanstvo a sloboda, vďaka nim sme prežili a porazili aj komunizmus. Potrebujeme pokojné vlastenectvo, povedal v prejave František Mikloško.

František Mikloško, disident a ponovembrový predseda Slovenskej národnej rady, dlhoročný politik, ktorý po celú kariéru usiloval o vzájomné ospravedlnenie sa Slovákov a Maďarov za historické krivdy a zmierenie našich národov, získal vysoké maďarské štátne vyznamenanie – stredný kríž Maďarského záslužného rádu s hviezdou.

Návrh na vyznamenanie Mikloška vyšiel od predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra. Ocenenie laureátovi v pondelok 22. novembra v budove maďarského parlamentu odovzdal maďarský prezident János Áder, prítomný bol aj predseda parlamentu László Kövér.

Mikloško sa za ocenenie poďakoval a v krátkom prejave hovoril o význame národa, kresťanstva a slobody. Okrem iného povedal:

„Pripomeňme si, čo dalo ľuďom na Slovensku, v Maďarsku, v Poľsku aj v Čechách silu vydržať v skúškach komunistického prenasledovania, je to niečo, čo tvorí náš vnútorný základ, našu civilizačnú charizmu, ktorá v týchto skúškach obstála. Boli to tri veci: národ, kresťanstvo a sloboda. Vzťah a napätie medzi týmito tromi východiskami nielenže tvoria os dejín našich národov, ale poznačujú aj ich vzájomné vzťahy v minulosti i dnes. Vo chvíli, keď sa rovnováha medzi nimi narušila, keď niektoré z nich chcelo vládnuť nad ostatnými alebo keď sa dve spojili a začali potláčať tretie, začínali sa vo vnútri týchto krajín i vo vzájomných vzťahoch drámy a poblúdenia.“

Mikloško tiež zdôraznil naše miesto v Európe a v transatlantickom partnerstve, povedal:

„Ak hovoríme, že vzťah týchto troch daností hral kľúčovú rolu v našich dejinách i vzájomných vzťahoch, je tu ešte tretia dimenzia – a to je vzťah k celku. Dnes sa znovu pohybujeme v trojrozmernom priestore, kde sa hľadá rovnováha slobody, národa a kresťanstva: v živote našich krajín, vo vzťahoch s našimi susedmi a nakoniec s Európskou úniou a NATO. Európska únia nám ponúka priestor slobody a ekonomickej prosperity, NATO nám ponúka priestor politickej bezpečnosti. Ale problémy sa objavujú ako v našich spoločenstvách, tak v niektorých vzťahoch so susedmi a rovnako s EÚ i NATO.“

Podľa laureáta majú naše národy úlohu sprostredkovať našu skúsenosť s komunizmom na Západe, ale bez agresívneho nacionalizmu:

„S Čechmi, Maďarmi a Poliakmi nás viaže spoločná história, záujem o dobré susedstvo a povinnosť sprostredkovať Európe, ktorá nezažila komunizmus, našu skúsenosť a spomínané istoty z obdobia neslobody. Treba nám však rovnako načúvať tejto Európe o jej skúsenosti z budovania vzťahov v slobodnej spoločnosti a konfrontovať nás i naše susedské vzťahy s touto skúsenosťou. Treba odmietnuť agresívnych nacionalistov, ale zároveň by sme mali budovať pokojné vlastenectvo. Kresťanské cirkvi bez toho, aby odstúpili od svojich zásad, si musia nájsť spôsob života a pôsobenia v sekulárnej spoločnosti a sekulárni ľudia, ktorí hlásajú slobodu, si musia položiť otázku, kde začína existovať hranica, ktorá by túto slobodu mala zaväzovať,“ dodal na záver.

Františka Mikloška s manželkou Janou najskôr na pôde maďarského parlamentu privítal jeho predseda Kövér a v prítomnosti podpredsedov parlamentu a ďalších ľudí absolvovali slávnostný obed. Po krátkej prehliadke parlamentu nasledovalo samotné odovzdanie štátneho vyznamenania.

František Mikloško je nositeľom poľského aj slovenského štátneho vyznamenania.


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...
Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová. Starmer oznámil aj meno ministerky financií – stala sa ňou Rachel Reevesová. Rezort spravodlivosti povedie Shabana...