Zdá sa, že lockdown zatiaľ nebude. Do práce OTP režim, školy ostanú otvorené, reštaurácie a služby čakajú obmedzenia

Vladimír Lengvarský. Foto: Pavel Neubauer/TASR Vladimír Lengvarský. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa s návrhom tvrdého lockdownu pravdepodobne nepresadil, SaS získala malé ústupky pre zaočkovaných. Koalícia sa blíži k dohode, o návrhu má rozhodnúť vláda. Navrhované obmedzenia by mali trvať dva týždne. Prezidentke sa to nepáči a žiada tvrdý lockdown.

Slovensko čaká sprísnenie doterajšieho covidového režimu, v nemocniciach leží 3 182 pacientov, čo je len 18 osôb pod hranicou, keď prestáva platiť COVID automat. Vláda rieši, ako znížiť záťaž nemocníc a obmedziť šírenie vírusu.

V poslednom týždni zaznelo viacero návrhov, od okamžitého lockdownu po povinné očkovanie. To druhé je zatiaľ mimo hry, rieši sa akútnejšia téma – lockdown. Ten podporoval najmä minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO), ale tiež minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

V pondelok večer o téme rokovala koaličná rada, v stredu by o nových obmedzeniach mala rozhodnúť vláda. Partneri sa dohodli, že výsledok oznámi premiér Heger po rokovaní vlády. Žiadne oficiálne vyjadrenia zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa kuloárnych správ by mali byť zatvorené reštaurácie a kaviarne (otvorenou otázkou je zatiaľ predaj cez okienko), zatvoriť sa majú viaceré služby, najmä kaderníctva, fitká a hotely, informuje o tom Denník N.

To rozhodujúce sa ale meniť nemá. Ďalej sa bude chodiť do práce aj do školy, vyžadovať sa ale bude väčšia kontrola OTP opatrení aj systematickejšie testovaní detí v školách. Kým budú otvorené školy a bude sa chodiť do práce, o lockdowne nemožno hovoriť.

Paradoxne, prísnejší režim sa má opäť týkať aj kostolov, čo je téma, ktorú začínajú kritizovať viacerí kňazi. Monsignor Ján Duda zo Spišskej diecézy vyzval kresťanov vo vláde a parlamente, aby to nepripustili:

Naďalej pokračuje prísnejší režim pre nezaočkovaných. Budú môcť ísť len do potravín, lekárne či drogérie. Zaočkovaní majú mať výhodu, že okrem týchto obchodov môžu chodiť aj do obchodov s oblečením či do predajní obuvi. Postihnuté prevádzky by mali byť odškodnené.

Zaviesť sa má aj zákaz nočného vychádzania, vláda tiež plánuje zaviesť výnimočný stav kvôli situácii v nemocniciach a ľahšej organizácii, presunom a nasadeniu zdravotníckeho personálu.

S týmito návrhmi ostro nesúhlasí prezidentka Čaputová. Žiada ostrý lockdown pre zaočkovaných aj nezaočkovaných, vláda má podľa nej vypočuť hlas odborníkov.

Čaputová dnes povedala: „Boj s covidom prehrávame, neviem, čo viac ešte treba počuť a vidieť, aby sme zmenili prístup. Čo viac treba počuť a vidieť ako preplnené nemocnice, ako ľudí, ktorí zomierajú na pľúcnej ventilácii a väčšina z nich sa už domov nevráti. Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál, čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí zomierajú v iných oblastiach alebo s inými diagnózami, lebo sa na nich kapacitne nedostane.“

Prezidentka mala pritom rozrušený hlas. Koaliční politici pri všetkých verejných vyjadreniach naopak hovoria veľmi pokojne, od ministra Lengvarského po politikov SaS.

(fed)


Ďalšie články