Heger na samite V4: Nevidíme iný nástroj, ako postaviť plot. Nie je to akt voči Bielorusom

Mimoriadny summit predsedov vlád V4 v Budapešti Premiéri krajín V4 zľava Mateusz Morawiecki (Poľsko), Eduard Heger (Slovensko), Viktor Orbán (Maďarsko) a Andrej Babiš (Česko). Foto: TASR/Ladislav Vallach

Správanie bieloruského režimu je neakceptovateľné, povedal predseda vlády SR Eduard Heger v utorok v Budapešti po mimoriadnej schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) o migračnej situácii na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Heger zdôraznil, že Slovensko podporuje akékoľvek sankcie voči Bielorusku.

„Treba čo najskôr sankcionovať letecké spoločnosti, ktoré sa zapájajú do obchodu s ľuďmi,“ podčiarkol Heger, ktorý dodal, že táto situácia sa týka celého regiónu – Litvy, Lotyšska a v utorok sa premiéri V4 intenzívne venovali situácii v Poľsku.

O stretnutie predsedov vlád vyšehradského zoskupenia – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska – v súvislosti s migračnou situáciou na hraniciach s Bieloruskom požiadal v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Účastníci schôdzky vyjadrili plnú solidaritu Poľsku, ktorému ponúkli pomoc. Podľa slov Hegera o nej budú koncom novembra rokovať predstavitelia hraničných služieb Česka, Slovenska a Poľska.

Momentálna reakcia na zneužívanie migrantov

„Nevidíme iný nástroj, ako postaviť tam plot, ale z dlhodobého hľadiska podporujeme investície do moderných technológií, aby sme zabezpečili vonkajšie hranice európskeho priestoru. Na druhej strane treba veľmi jasne komunikovať, že postavenie plota nie je akt voči občanom Bieloruska, pretože s nimi prežívame solidaritu, a že je to len momentálna reakcia na zneužívanie migrantov na politické účely zo strany Bieloruska,“ povedal slovenský premiér.

Predseda poľskej vlády Morawiecki, končiaci český premiér Andrej Babiš, maďarský ministerský predseda Viktor Orbán a slovenský premiér Heger hovorili aj o celkovom migračnom tlaku, ktorý pôsobí na Európu z juhu, smerom zo západného Balkánu, ale aj z východu na poľské hranice, ako aj o ďalších aktuálnych otázkach vrátane rastu cien energií.

Orbán: Chránime nielen svoje hranice, ale aj celú Európu

Orbán kritizoval Európsku úniu za podľa jeho slov chybnú politiku, v rámci ktorej Brusel financuje všetko, čo spôsobuje rast migračného tlaku, avšak na fyzickú ochranu schengenskej hranice nedáva peniaze. „Chránime nielen svoje hranice, ale aj celú Európu,“ zdôraznil maďarský premiér a opakovane vyzval Brusel na uhradenie aspoň polovice nákladov Maďarska vynaložených na stráženie vonkajších hraníc Únie.

Podľa slov Morawieckeho je migračná kríza vlastne novou politickou krízou, v ktorej bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v spolupráci s mafiou a prevádzačmi zneužíva ľudí na vyvíjanie nátlaku na EÚ.

Babiš pripomenul, že v roku 2015 každý kritizoval Maďarsko za to, že postavilo hraničné zábrany, dnes už však viacerí lídri európskych krajín tvrdia, že EÚ by mala podporovať fyzickú ochranu hraníc.

Čo sa deje na bielorusko-poľských hraniciach

Migranti, väčšinou z Blízkeho východu, sa niekoľko týždňov zhromažďujú na bielorusko-poľských hraniciach v snahe dostať sa do Európskej únie. Tá obvinila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podnecuje prílev migrantov a využíva ich v rámci odvety za sankcie EÚ.

Bielorusko popiera, že by organizovalo migračnú krízu. Lukašenko však pred niekoľkými dňami v rozhovore pre BBC pripustil, že bieloruské bezpečnostné sily pomáhali migrantom prechádzať hranice do Poľska. Odmietol však tvrdenia, že bieloruský režim nalákal migrantov a dokonca vyhlásil, že nechce, aby prechádzali cez Bielorusko.

Únia navrhuje čiernu listinu dopravcov

Európska komisia (EK) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok navrhli opatrenia na predchádzanie a obmedzenie dopravných činností, ktoré uľahčujú obchodovanie s ľuďmi alebo ich prevádzanie do EÚ.

Ide o súčasť jednotnej odozvy EÚ na štátom podporované zneužívanie ľudí na politický boj na vonkajších hraniciach EÚ s Bieloruskom. Únia tým získa nástroj na podporu členských štátov zasiahnutých takýmito hybridnými útokmi.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že snahy o využívanie ľudí ako nástroja na destabilizáciu EÚ sa nevydaria. „EÚ je jednotná a na vyriešenie situácie na svojich hraniciach s Bieloruskom prijala rôzne opatrenia. Predkladáme návrh na vytvorenie čiernej listiny dopravcov zapojených do obchodovania s ľuďmi. Nebudeme akceptovať zneužívanie ľudských bytostí na politické účely,“ uviedla v správe pre médiá.

Komisia pripomenula, že k migračnej kríze na hraniciach s Bieloruskom by nedošlo, keby určití dopravcovia vedome či nevedome neprispeli k zneužívaniu ľudí. To malo kruté humanitárne následky, ohrozilo bezpečnosť na vonkajších hraniciach EÚ, ako aj stabilitu v regióne.

ňExekutíva EÚ navrhla vytvoriť nový právny rámec, ktorý umožní zasiahnuť proti dopravcom vo všetkých druhoch dopravy (pozemnej, leteckej, riečnej a námornej), ktorí sa zapájajú do obchodovania s ľuďmi alebo ich prevádzania do Únie. Tieto opatrenia môžu zahŕňať: obmedzenie operácií na trhu Únie, pozastavenie licencií a povolení, pozastavenie práv na tankovanie alebo údržbu v EÚ, zákaz tranzitu alebo preletu ponad EÚ, technických prestávok a zastavení v prístavoch Únie.

(tasr, sita)


Ďalšie články