Najprv bič, potom cukor? Po lockdowne Rakúsko spustilo očkovaciu lotériu, na slovenskú sa nepodobá takmer vôbec

Očkovacia lotéria, ilustračná snímka. Foto: FB/RTVS Očkovacia lotéria, ilustračná snímka. Foto: FB/RTVS

Po lockdowne možnosť odmeny za očkovanie. Rakúska televízia ORF spúšťa očkovaciu lotériu. Funguje však úplne inak ako tá slovenská. Zapojiť sa môžu len čerství očkovanci a namiesto peňazí si víťazi odnesú vecné ceny. Víťazov vyhlásia naraz na Štedrý večer.

Slovensko malo očkovaciu lotériu, teraz ju predstavilo Rakúsko. A tam sa podobnosť končí.

V Rakúsku ju spúšťa priamo verejnoprávna stanica ORF. Ohlásil to jej generálny riaditeľ Alexander Wrabetz. Chce zvýšiť mieru zaočkovanosti proti novému koronavírusu, ktorú rakúsky denník Kurier označuje za „slabú“. Aspoň jednu dávku vakcíny do 22. novembra dostalo 69 percent Rakúšanov (na porovnanie, len 47 percent Slovákov).

Už v zárodku sa rakúska Impflotterie líši oproti Slovensku, kde ju inicioval niekdajší premiér Igor Matovič. Na začiatku hovoril o motivovaní ľudí k očkovaniu. Neskôr otočil a štedré výhry označil za odmenu pre zaštepených.

O motivovaní namiesto odmeňovania svedčí aj to, že do žrebovania sa môžu zapojiť len dospelí Rakúšania, ktorí sa dali zaočkovať od 1. októbra alebo to stihnú do 20. decembra. Nedá sa však povedať, že by mali dávnejšie zaočkovaní smolu. Nezáleží na tom, či ste v danom období dostali prvú, druhú alebo tretiu dávku vakcíny. Dáva to však zmysel pri rekordných číslach nakazených a hospitalizovaných, úplné zaočkovanie chráni pred covidom spoľahlivejšie.

Vecné ceny namiesto peňazí

Ďalší rozdiel je v tom, že sa hrá o takmer tisíc vecných cien vrátane rodinného domu, elektromobilu, kuchynského zariadenia či smart televízorov. Žiadne žrebovania súm od sto do stotisíc eur a celkové náklady vo výške 26 miliónov eur.

Všetky ceny dodajú rakúske podniky a dá sa predpokladať, že náklady budú nižšie. Ak by bola priemerná hodnota výhry tisíc eur, lotéria by vyšla na jeden milión eur. Je však možné, že rakúske firmy využijú lotériu ako reklamnú príležitosť a v skutočnosti budú náklady minimálne.

Záujemcovia sa môžu do lotérie zapojiť prostredníctvom webstránky Werimpftgewinnt.orf.at, kde je potrebné vyplniť osobné údaje. Doklad o zaočkovanosti však nie je nutné pripojiť, kontrolovať sa bude len v prípade, že daný účastník súťaže vyhrá.

Ceny ako vianočné darčeky

Isto si pamätáte, ako pol Slovenska každý týždeň sledovalo očkovaciu lotériu, tŕplo, či stihne povedať heslo a dovolajú sa mu z estrády miestami veľmi pochybnej kvality. Ako pani Zuzane, ktorá pre technické bariéry nemala šancu stihnúť povedať heslo, potom za ňou vycestuje priamo premiér a riaditeľ verejnoprávnej televízie, a nakoniec pre ňu začnú vymýšľať zákon, aby dosiahla na 400-tisícovú výhru.

https://standard.sk/108666/klamstvo-trapnost-a-zmar-loteria-mala-byt-motivaciou-zrazu-je-odmenou/

Podmienky sfušovaného kabaretu sa menili za pochodu. Predovšetkým však bolo už na začiatku jasné, že vplyv lotérie na zaočkovanosť už nikdy nikto nerozšifruje, čo sa neskôr aj potvrdilo.

Rakúšania na to idú inak. Víťazov ohlásia naraz na Štedrý večer v mimoriadnej relácii s názvom „Licht ins Dunkel“ (Svetlo v tme) na stanici ORF2. Dovtedy bude ORF k účasti v lotérii ľudí vyzývať prostredníctvom televíznych či rozhlasových spotov. Žiadne estrády, každodenné žrebovania a vynútená pozornosť televíznych divákov.

Načasovanie

Riaditeľ ORF zdôraznil, že osveta o očkovaní skrz spravodajstvo niekedy nestačí na to, aby novinári dokázali presvedčiť čo najväčší počet ľudí o prínose očkovania. Jednoznačným zámerom je teda motivácia, alebo, ak chcete, mobilizácia nezaočkovaných.

Tí cez víkend protestovali, keďže vláda náhle rozhodla o prísnom desaťdňovom lockdowne, ktorý platí od pondelka a môže trvať maximálne 20 dní. Niet sa im čo čudovať, obmedzenie pohybu nie je príjemné nikomu a pandémia sužuje obyvateľov už dva roky.

Rozhodnutie vlády síce bolo rýchle, ale aj zrozumiteľné a vysvetlené. Rakúsky kabinet nehľadel na popularitu či volebné preferencie, o čom svedčí ďalší plánovaný krok – povinné očkovanie. Určitou náplasťou môže byť práve lotéria, ktorá má rovnako vopred stanovený cieľ a pravidlá. Porovnanie s výsledkami slovenského žrebovania a týždňami debát o rôznych verziách lockdownu čitateľ zvládne hravo sám.

Posledná poznámka. V Rakúsku v súčasnosti pribúda pri zhruba desiatich miliónoch obyvateľov takmer tisíc prípadov nákazy koronavírusom denne. V nemocniciach je hospitalizovaných vyše tritisíc pacientov s covidom, pričom 577 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Na Slovensku s polovičným počtom obyvateľov je hospitalizovaný takmer rovnaký počet pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je tristo ľudí a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 258 osôb.


Ďalšie články