Salvádor chce postaviť Bitcoinové mesto. Má sa financovať kryptomenou a následne ju mieni aj ťažiť

Nayib Bukele. Foto: reprofoto/Youtube Nayib Bukele. Foto: reprofoto/Youtube

Inovatívne sídlo pri neaktívnej sopke poháňané geotermálnou energiou a ťažiace kryptomenu bitcoin. Aspoň tak znie plán salvádorskej vlády, ktorá chce postaviť nové mesto venované tejto digitálnej mene. Krajina tohto roku zaviedla bitcoin ako jedno z oficiálnych platidiel.

Vláda stredoamerického štátu Salvádor oznámila svoj plán vybudovať takzvané Bitcoinové mesto. So stavbou chcú v krajine začať už na budúci rok, pričom nové sídlo sa bude nachádzať na úpätí neaktívnej sopky Conchagua na východe krajiny.

Nápad oznámil prezident krajiny Nayib Bukele, podľa ktorého má byť nové osídlenie inovatívnym, ale stále obyčajným mestom ako každé iné. „Bude mať všetko: rezidenčné oblasti, obchody, služby, múzeá, zábavu, bary, reštaurácie, letisko, prístav, železnicu,“ uviedol Bukele. Dodal, že všetko bude zároveň podriadené kryptomene bitcoin.

Tá má v krajine špeciálne postavenie, keďže Salvádor v septembri tohto roku zaviedol bitcoin ako jedno z oficiálnych platidiel. To však nepotešilo mnohých obyvateľov tejto stredoamerickej krajiny a krok vyvolal veľké protesty. Ľudia vyjadrili obavy najmä z nestability kryptomien, ktoré dokážu veľmi rýchlo rásť, ale i klesať na hodnote.

Miliardy eur

Samotná stavba mesta sa má financovať touto digitálnou menou, neskôr sa tam má bitcoin aj ťažiť pomocou geotermálnej energie. Táto ťažba sa vykonáva na výkonných počítačoch pomocou zložitých matematických výpočtov. Je to časovo aj energeticky náročný proces.

Podobné zdroje energie už využívajú niektoré iné časti krajiny, ako napríklad departement Usulatán. Prv sa bude Bitcoinové mesto napájať z tejto provincie, neskôr tu chce vláda postaviť samostatnú geotermálnu elektráreň.

Prezident Salvádora taktiež uviedol, že v novom sídle sa nebude vyberať daň z príjmov. Ľudia budú platiť len DPH. Polovica z všetkých príjmov pôjde na chod a údržbu mesta, druhá na rozširovanie Bitcoinového mesta, respektíve špeciálnej ekonomickej oblasti, ako sa projekt tiež nazýva.

Zatiaľ nie sú známe presné údaje, kedy sa má začať stavať či koľko bude projekt stáť. Bukele však ponúkol hrubý odhad, podľa ktorého bude stáť väčšina verejnej infraštruktúry okolo 300-tisíc bitcoinov. Cena tejto kryptomeny sa v čase písania článku pohybuje na úrovni 50 510 eur za jednu digitálnu mincu. Náklady teda dosiahnu aspoň 15 miliárd eur.


Ďalšie články