Čaputová: Treba prestať tliachať o covide. Od humanitárnej katastrofy nás delí 18 pacientov

črkajsdh Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Reprofoto/Aktuality.sk

Tvárou v tvár pribúdajúcemu počtu hospitalizovaných čiahame po domácich aj zahraničných riešeniach epidémie.

Kolaps nemocníc môže nastať už čoskoro. V piatok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) uviedol, že horná hranica je 3 200 covidových pacientov. „Ak túto hranicu pokoríme, zastaví sa celá plánovaná operačná činnosť a budú sa robiť len urgentné operácie – napríklad úrazy alebo vážne onkologické prípady,“ priblížil minister.

V utorok dosiahol počet pacientov v nemocniciach číslo 3 182. Od hranice, keď zlyhá zdravotnícky systém, nás delí 18 pacientov. Číslo, ktoré s najväčšou pravdopodobnosťou pribudlo počas písania článku.

Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 258 osôb. Je to maximum, čo vieme poskytnúť. Na porovnanie, minulý rok sme vedeli ventilovať najviac 394 pacientov. Od začiatku roka však zo zdravotníctva odišlo viac než 1 300 zdravotných sestier a slovami predsedu lekárskych odborov Petra Visolajského aj „stovky skúsených lekárov“.

Nemocnice priznávajú, že sú na hrane. Ďalších pacientov vieme ventilovať len, ak obmedzíme výkony pre vážne necovidové stavy. To si vyžiada ďalšie úmrtia.

Medzičasom stúpa zaočkovanosť, ale efekt v nemocniciach nečakajme. Získať plnú imunitu si vyžaduje aspoň osem týždňov. „Takmer 83 percent z pacientov v nemocniciach nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lockdown pre všetkých je na spadnutie. S najväčšou pravdepodobnosťou ho vláda schváli na stredajšom rokovaní. Epidémiu už nevládzeme manažovať sami. Obraciama sa preto aj na Európsku úniu.

Domáce riešenia už nestačia

Minister v piatok priznal, že telefonoval s eurokomisárkou pre zdravotníctvo Stellou Kyriakidisovou. Tá nám dala ponuku na prevoz covidových pacientov do zahraničia v prípade, že by nemocnice museli vypnúť úplne všetku bielu medicínu. Ten čas nastal.

Podľa plánov má ísť o presuny do susedných krajín, ale v prípade potreby či dohody aj do iných štátov EÚ. Epidemická situácia sa na starom kontinente nevyvíja dobre. Susedné štáty pristupujú k prísnejším opatreniam. Nedá sa preto očakávať, že by prijali desiatky našich pacientov. Presun je navyše veľmi náročný a pacienti, ktorí ho zvládnu, sa musia starostlivo vybrať.

Ide skôr o symbolické gesto spolupatričnosti Únie, ktoré je aj neprimerane drahé. Lekárske odborové združenie minulý rok kritizovalo, že jedna hodina letu štátneho špeciálu stojí viac než štyritisíc eur. Vhodnejšie by vraj bolo využiť tieto peniaze na mzdy v zdravotníctve, ktoré je dlhodobo personálne poddimenzované.

Minister rokoval aj o príchode zahraničných lekárov, ktorí by kolabujúcim nemocniciam pomohli. Rezortu sme sa preto opýtali, kedy a v akom počte títo lekári prídu a či zajtrajším dňom začneme s prevozom pacientov do iných štátov.

Prezidentka: Treba prestať tliachať o covide

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prehrávame boj s covidom. Skonštatovala to po návšteve ružinovskej nemocnice v Bratislave. 

„Boj s covidom prehrávame, neviem, čo viac ešte treba počuť a vidieť, aby sme zmenili prístup. Čo viac treba počuť a vidieť ako preplnené nemocnice, ako ľudí, ktorí zomierajú na pľúcnej ventilácii a väčšina z nich sa už domov nevráti. Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál, čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí zomierajú v iných oblastiach alebo s inými diagnózami, lebo sa na nich kapacitne nedostane,“ pýtala sa rečnícky rozrušená prezidentka.

„Potrebujeme prestať šíriť bludy o covide a prestať tliachať o covide a počúvať odborníkov,“ myslí si Čaputová. Potrebujeme podľa nej lockdown pre všetkých, ktorý navrhuje aj konzílium odborníkov. „Moja nekonečná úcta patrí všetkým zdravotníkom, ktorí sa starajú o pacientov,“ dodala prezidentka.

„Veci, ktoré zažíva zdravotnícky personál, sú neprijateľné a pre mňa už aj nepredstaviteľné,“ povedal minister zdravotníctva. Na otázky novinárov odmietol odpovedať. 

Článok budeme aktualizovať o odpovede ministerstva zdravotníctva.


Ďalšie články