Rowlingová po vyhrážkach odkazuje trans aktivistom: Dokážte, že nie ste hrozbou pre ženy

J.K. Rowlingová. Foto: TASR/AP J.K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Hrozby násilia, znásilnenia či dokonca smrti. V hľadáčiku trans aktivistov sa opäť ocitla britská spisovateľka a feministka J. K. Rowlingová. Trojica hercov zverejnila na sociálnej sieti fotografiu jej domu aj s presným číslom adresy. Spisovateľka však odmieta opustiť svoje názory.

Autorka kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi J. K. Rowlingová čelí podľa svojich slov obrovskému množstvu smrteľných vyhrážok. Začalo sa to po tom, ako skupina aktivistov, zrejme z trans hnutia, uverejnila jej adresu na sociálnej sieti Twitter.  

„Minulý piatok bola uverejnená na Twitteri adresa mojej rodiny trojicou aktivistov a hercov, ktorí sa odfotili pred naším domov tak, aby bola vidieť presná adresa,“ napísala na sociálnej sieti spisovateľka.

Po tejto udalosti začala Rowlingová dostávať množstvo vyhrážok, pričom jej väčšina priala dokonca až smrť. Bolo ich podľa jej slov až toľko, že by nimi mohla polepiť celý svoj dom. V nadväzujúcich príspevkoch hovorí viac o celej situácii.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1462758324177444870

Hrozba pre ženy

Spisovateľka poznamenáva, že veľa žien, známych či neznámych, si prešlo podobnou skúsenosťou. „Za posledné roky som sledovala, šokovaná, ako Allison Baileyová, Raquel Sanchezová, Rosie Duffieldová… a mnoho ďalších žien, vrátane tých, ktoré nemajú verejný profil, ale kontaktovali ma a povedali mi o svojich skúsenostiach, boli vystavené kampaniam zastrašovania,“ poznamenáva Rowlingová.

Dodáva, že tieto osoby a ich rodiny boli vystavené hrozbám a nátlaku len preto, pretože odmietajú nekriticky prijať „spoločensko-politický koncept rodovej identity ako náhrady biologického pohlavia“. Podľa spisovateľky malo nedávne zverejnenie jej adresy podobný zmysel – aby ju zastrašili. To sa však očividne nepodarilo.

„Možno – a toto mi len tak napadlo – najlepší spôsob, akým dokážete, že vaše hnutie nie je hrozbou pre ženy, bude ten, že nás prestanete prenasledovať, obťažovať a vyhrážať sa nám,“ zakončuje Rowlingová svoj odkaz pre trans aktivistov.

https://twitter.com/jk_rowling/status/1462759297465692162

Trans ultras?

Feministka Rowlingová sa už dávnejšie dostala do hľadáčika transrodovej úderky. Začalo to v roku 2019, keď britskej daňovej expertke Mayi Forstaterovej nepredĺžili zmluvu v reakcii na jej vyjadrenia. Expertka kritizovala návrh zákona, ktorý mal umožniť ľuďom, aby sa vyhlásili za opačné pohlavie.

Forstaterovej sa na sociálnej sieti zastala práve Rowlingová. „Obliekajte sa, ako chcete. Volajte sami seba, ako chcete. Majte sex s hociktorým dospelým, ktorý s tým súhlasil. Žite svoj život v mieri a bezpečí. Ale vyhadzovať ženy z ich práce za výrok, že pohlavie je skutočné?“ napísala spisovateľka.

Za jej názor sa jej dostalo značne veľa kritiky od LGBT aktivistov, hlavne z prostredia trans komunity. Už v tomto období sa začali objavovať smrteľné vyhrážky či snahy o zastrašenie. To sa ešte viac vystupňovalo, keď Rowlingová kritizovala slovné spojenie „osoby, ktoré menštruujú“ alebo keď vydala knihu Ustarostená krv (Troubled Blood).

https://twitter.com/jk_rowling/status/1207646162813100033

Ďalšie články