Matovič s roztraseným hlasom: Sulík je idiot, mal by podať demisiu

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

Vojna medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, zdá sa, neskončila a pokračuje ešte tvrdšie ako kedykoľvek predtým.

Premiér v rozhovore pre rádio Expres uviedol, že sa z verejnosti stiahol, pretože chcel rešpektovať prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá Matoviča (OĽaNO) vyzvala, aby odovzdal manažovanie pandémie niekomu inému. Dodal, že iba splnil prianie prezidentky aj médií a aj tak sa to nikomu nepáči.

„Žijem si svoj život, momentálne, trošičku mám síce pocit, že som v niečom v čom som teda vôbec nechcel byť. Dva mesiace bojujem, aby sme sa vyhli lockdownu, že poďme sa testovať a žime slobodne, ale tu sa vedie hysterický zápas proti pravidelnému plošnému testovaniu, tak dnes máme následky. Nemáme zdravý rozum, tak budeme mať lockdown,“ vyhlásil premiér v úvode.

Slová prezidentky Matoviča podľa vlastných slov mrzia. Odmietol, že by jeho reakcie boli prejavom precitlivenosti. Počas rozhovoru sa premiérovi niekoľkokrát triasol hlas, ako keby sa šiel rozplakať.

Sulík verzus Matovič

Oveľa tvrdšie reagoval premiér na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorého obvinil z toho, že rezort hospodárstva nenakúpil testy. Sulík odkázal, že podľa legislatívnych pravidiel budú môcť byť testy dodané až 7. januára.

Podľa premiéra má minister zadanie na nákup testov od polovice novembra. „Je to katastrofálne nezodpovedné správanie. Bol by som rád, keby Sulík podal do Vianoc demisiu,“ vyhlásil Matovič.

Útok na ministra hospodárstva sa však týmto ani zďaleka neskončil a premiér Sulíka obvinil z toho, že robí všetko len preto, aby svojej strane zvýšil preferencie a nezáleží mu vraj na životoch ľudí.

„Naletel som Sulíkovi na desať udičiek a ja som mu na to ako idiot skočil, lebo mi išlo o zdravie a životy ľudí a nerobil som populistické vyhlásenia o otvorení reštaurácií ako Sulík,“ povedal Matovič na Exprese.

Absolútny útok prišiel v závere relácie Braňa Závodského, keď premiér s plačom v hlase uviedol: „Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať.“

Matovič naznačil, že možno nebude premiérom, kým dôjde k dodávke očkovania proti ochoreniu Covid-19. Preto nevedel odpovedať na otázku, či sa nechá očkovať ako prvý. Napriek tomu, že je ako premiér súčasťou kritickej infraštruktúry si myslí, že by mal byť posledný, aj keď v minulosti tvrdil, že by bol prvý, kto si vakcínu proti novému koronavírusu nechá aplikovať.

Reakcia šéfa SaS

Na slová premiéra reagoval Richard Sulík takmer okamžite. „Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča,“ reagoval minister hospodárstva cez svoju hovorkyňu Katarínu Matejkovú.


Ďalšie články