Prísnejší režim v kostoloch situáciu len zhorší

Vychádzky v Nitre poèas pandémie

Epidémia sa pri dodržaní hygienických opatrení v kostoloch nešíri. Naopak, duchovná služba mnohým ľuďom pomáha lepšie zvládnuť pandémiu. Na Slovensku však aj napriek tomu ideme vyháňať ľudí z kostolov.

Už počas prvej a druhej vlny pandémie sme na Štandarde napísali viacero textov venujúcich sa problematike zatvárania kostolov. Zdá sa však, že tento boj bude potrebné bojovať znova. Tak si skúsme pripomenúť základné fakty.

V prvom rade, je vedecky dokázané, že ak sa zachovajú hygienické pravidlá, tak v kostoloch sa nákaza nešíri. Tejto téme sme sa v Štandarde venovali najmä v článku, ktorý vyvracal jednotlivé argumenty o tom, že kostoly sú vysoko rizikovým miestom. V ňom sme ukázali, že kostoly sú nebezpečné len vtedy, keď sú plné a nedodržiavajú sa v nich protiepidemické opatrenia (ruky, odstup, rúško/respirátor). Taktiež sme v ňom ukázali, že na Slovensku sme nezaznamenali žiaden prípad hromadného šírenia koronavírusu v kostoloch (neviem ani o žiadnom prípade zo sveta, kedy by sa na náboženských zhromaždeniach, kde boli použité hygienické opatrenia, hromadne šíril koronavírus). A hlavne, ukázali sme v ňom, že návšteva kostola je nielen bezpečná, ale podľa viacerých štúdií môže byť aj zdraviu prospešná. Práve preto napríklad britská vláda nechala kostoly otvorené aj počas najtvrdšieho lockdownu.

Posledné týždne sa všetky vyššie spomenuté argumenty len posilnili. Aj napriek rýchlo sa zvyšujúcim počtom nakazených sme v kostoloch nezaznamenali žiaden prípad hromadného šírenia vírusu. Duchovná služba poskytovala mnohým v týchto neľahkých časoch útechu. Starí, mladí, tí, ktorí prišli o zamestnanie, dostali sa do finančných problémov, prípadne stratili svojich blízkych, nachádzali v kostoloch útechu, posilu a pokoj. A napokon, je tu Rakúsko. To má celoštátny lockdown, ktorý sa však netýka bohoslužieb. Rakúski veriaci smú ísť na omšu, či sú zaočkovaní, alebo nezaočkovaní. Musia len dodržiavať rozostup dva metre, vydezinfikovať si ruky a mať na tvári respirátor.

Druhá vec, ktorú sme počas predchádzajúcich vĺn ukázali, bolo, že zatvorenie kostolov je protiprávne a zvyšuje napätie v spoločnosti. Tejto téme sa venoval najmä rozsiahly článok o právnej bitke v USA, ale aj ten o Škótsku. Oba ukázali, že vláda pri zatváraní kostolov musí dodržať princíp proporcionality, teda môže ich obmedziť len do nevyhnutnej miery. Ak štát sprísni opatrenia v kostoloch aj napriek tomu, že sa v nich vírus nešíril, podobne, ako sa to deje v týchto dňoch na Slovensku, tak princíp proporcionality zjavne porušuje.

A napokon, pre veriacich je praktizovanie viery a účasť na bohoslužbe tou najdôležitejšou vecou. Je to pre nich dôležitejšie ako návšteva obchodov, kín, reštaurácií či škôl, pretože veria, že len živá viera im zabezpečí večný život v nebi a spásu pre ich dušu. No živá viera sa nedá žiť bez sviatostí. Preto zatváranie kostolov počas prvých dvoch vĺn veriacich na Slovensku i vo svete oprávnene frustrovalo. Tu môžeme pripomenúť petíciu za otvorenie kostolov, ktorú podpísalo viac ako 20-tisíc ľudí, či verejné výzvy biskupov na otvorenie kostolov.

Práve preto je zarážajúce, že v týchto dňoch sa na Slovensku opäť sťažuje účasť na bohoslužbách. Logika je tu úplne prevrátená naopak. Prvé dve vlny nám totiž o kostoloch ukázali dve veci. Prvou je, že sú bezpečné. Druhou, že ak sa zatvoria, tak v časti populácie to spôsobuje oprávnené rozhorčenie a zvyšuje napätie v spoločnosti. Ako je potom možné, že na Slovensku ideme pravidlá opäť viac sprísňovať? Inak povedané, načo je dobré znížiť počet ľudí v kostoloch, ak sa v nich ani doteraz vírus nešíril?

V spoločnosti to vrie. Prieskumy ukazujú, že 70 percent obyvateľov si myslí, že krajina sa uberá zlým smerom. Vládni politici trpia obrovskou nedôverou. Zvyšuje sa agresivita a hnev. A my namiesto toho, aby sme sa snažili situáciu upokojiť ju ešte viac vyhrocujeme. Namiesto toho, aby sme využili potenciál cirkvi upokojiť ľudské srdce, aj z tohto nástroja urobíme ďalšie miesto rozbrojov.

Pri školách sme to už uznali, a preto ich nezatvárame, aj keď dáta ukazujú, že koronavírus sa tam šíri omnoho viac ako inde. Skúsme aj pri kostoloch pochopiť, že je omnoho viac prospešné, ak ich necháme otvorené, ako keď ich budeme zbytočne zatvárať. Nevytvárajme si ďalší front tam, kde ho netreba.


Ďalšie články