Zákaz vychádzania, vodné delá či horiace barikády. V Belgicku a Holandsku vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí

Bel Demonštrácia v Belgicku. Foto: YouTube

Nová vlna masových demonštrácií proti pandemickým reštrikciám uplynulé hodiny najviac zasiahla Belgicko a susedné Holandsko. V desaťtisícových davoch pri sebe protestovali krajní pravičiari aj priaznivci LGBT hnutia. Násilnosti, ktoré prerástli aj do rabovania a rozbíjania policajných vozidiel, potláčali ozbrojené štátne zložky vodnými delami. V putách skončili desiatky ľudí.

Pri protestoch proti sprísneným epidemickým opatreniam v Bruseli došlo v nedeľu k násilným zrážkam. Počiatočná fáza zhromaždenia bola pritom pokojná.

Na záberoch, ktoré priniesla agentúra Belga, vidno policajné autá s rozbitými oknami, horiace barikády či použitie pyrotechniky. Polícia potvrdila, že voči demonštrantom nasadila vodné delá a slzotvorný plyn, informuje agentúra DPA.

Účastníci podľa britského denníka The Guardian skandovali heslá ako „sloboda, sloboda“ a zhromaždili sa pred obrovským transparentom v znení „spoločne za slobodu“. Popritom spievali známu antifašistickú pieseň Bella Ciao.

Paradoxom je, že odpor voči pandemickým reštrikciám spojil najrôznejšie skupiny obyvateľstva. V jednom šíku sa združili napríklad pravicoví nacionalisti či sympatizanti LGTB hnutia, ktorí mávali dúhovými vlajkami.

Aj tu sa schyľuje k povinnému očkovaniu

Polícia oznámila, že zadržala 44 osôb, pričom traja jej príslušníci utrpeli zranenia. Poškodených bolo šesť policajných vozidiel, ako aj výklady či súkromné autá. Podľa odhadu zasahujúcich zložiek sa na spočiatku pokojnej demonštrácii zúčastnilo okolo 35-tisíc ľudí.

Demonštranti protestovali proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom.

Terčom nespokojnosti boli aj odporúčania vlády na zaočkovanie obyvateľov a povinné očkovanie zamestnancov v oblasti zdravotníctva. Belgickí zdravotníci, ktorí sa nedajú zaočkovať proti koronavírusu, môžu totiž na budúci rok prísť o prácu.

„Odsudzujeme opatrenia obmedzujúce slobodu, ktoré nepredstavujú štrukturálne riešenie pre zdravotníctvo,“ uviedli podľa portálu Politico organizátori akcie vo vyhlásení.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v uplynulých týždňoch výrazne stúpol aj v Belgicku. V posledných dňoch krajina, ktorá má približne 11,5 milióna obyvateľov, hlási denne v priemere viac než 13-tisíc nových infikovaných.

Avšak, keďže je v Belgicku plne zaočkovaných okolo 75 percent populácie, prírastky nových obetí sa pohybujú v zlomkoch úmrtí počas predošlých pandemických vĺn.

Polícia používa vodné delo počas protestu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu v centre Bruselu v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Prišlo aj na zákaz vychádzania

Vo viacerých holandských mestách takisto vypukli v nedeľu večer už tretí deň po sebe protesty proti prísnym protipandemickým opatreniam ohláseným vládou. S odvolaním sa na tamojšiu políciu a médiá o tom informuje agentúra ADP.

Demonštranti odpaľovali petardy, rabovali a ničili majetok v mestách Groningen a Leeuwarden na severe Holandska, v Enschede na východe či v Tilburgu na juhu krajiny, vyplýva zo správ.

„Viacero menších skupín ničí veci v centre,“ povedala hovorkyňa polície v Groningene pre AFP. „V centre je prítomná poriadková polícia, aby obnovila poriadok.“

Úrady v meste Enschede pri nemeckej hranici vydali nariadenie, podľa ktorého nemajú ľudia vychádzať do ulíc, upozornila polícia na Twitteri.

„V centre mesta bolo práve zadržaných päť ľudí za verejné násilie a jeho podnecovanie. Vyzývame vás, aby ste išli domov,“ apelovala polícia.

Policajti spustili varovnú streľbu

Futbalový zápas v neďalekom meste Leeuwarden nakrátko narušili fanúšikovia, ktorí hodili pyrotechniku na štadión, kam majú na základe pandemických obmedzení zakázaný vstup, uviedli holandské médiá.

Nepokoje sa v Holandsku začali v piatok večer, keď demonštrácia proti pandemickým opatreniam v prístavnom meste Rotterdam prerástla do rozsiahleho násilia. Policajti spustili varovnú i cielenú streľbu, ktorou zranili štyroch ľudí.

Výtržníci v Haagu počas piatkovej noci hádzali na policajtov petardy a kamene, pričom tiež podpaľovali bicykle a mopedy.

Po celej krajine zadržali počas týchto troch dní dosiaľ viac ako sto ľudí a najmenej dvanásť osôb utrpelo zranenia.

V takmer 18-miliónovom Holandsku je plne zaočkovaných viac ako 72 percent populácie. Denné prírastky nových prípadov posledný týždeň dosahujú 20-tisíc. V krajine tulipánov za posledných sedem dní umiera na koronavírus v priemere vyše tridsať osôb denne.

Väčšími demonštráciami si v uplynulé dni prešlo viacero štátov starého kontinentu. Popri Slovensku napríklad Rakúsko, Švajčiarsko, Dánsko, Severné Macedónsko či Chorvátsko. Zábery z jednotlivých zhromaždení možno nájsť v publikovanom videu.


Ďalšie články